Ascultă Radio România Reșița Live

[FOTO] Dirijorul Gabriel Bebeșelea și violonistul Alexandru Tomescu, pe scena Sălii Radio

Vineri, 16 decembrie (de la ora 19:00), Orchestra Națională Radio va evolua sub bagheta lui Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în cele mai prestigioase săli de concert ale lumii. Seara de la Sala Radio se va deschide cu Simfonia de tinerețe semnată de Serghei Rahmaninov, un preambul pentru aniversarea de 150 de la nașterea marelui compozitor, sărbătoare ce va face ca anul viitor – 2023 – să fie declarat pentru muzicienii din toată lumea Anul Rahmaninov.

[FOTO] Dirijorul Gabriel Bebeșelea și violonistul Alexandru Tomescu, pe scena Sălii Radio

Articol editat de Gerhard Chwoika, 14 decembrie 2022, 11:50 / actualizat: 14 decembrie 2022, 13:34

Evenimentul îl va readuce pe scena Sălii Radio pe Alexandru Tomescu, care va interpreta de această dată Concertul în la minor pentru vioară și orchestră compus de Glazunov. Alexandru Tomescu împlinește 20 de ani de când este solist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, ipostază din care a încântat publicul de la Sala Radio cu zeci de concerte.

La finalul acestei seri, Editura Casa Radio invită publicul în foaierul central al Sălii Radio, pentru o sesiune de autografe oferită de violonistul Alexandru Tomescu pe albumul Alexandru Tomescu – Concerto. Albumul cuprinde lucrări emblematice din repertoriul concertant violonistic, creații semnate de Wolfgang Amadeus Mozart, Camille Saint-Saëns și Antonín Dvořák, interpretate de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, alături de Orchestra Națională Radio, dirijori – Cristian Măcelaru și Tiberiu Soare. Compact-discul Alexandru Tomescu – Concerto este apărut în colecția Radio România Muzical a Editurii Casa Radio.

Seara se va încheia cu Variaţiuni pe o temă originală (Enigma), creație a compozitorului britanic Edward Elgar.

Începând din stagiunea 2020/21, Gabriel Bebeșelea este dirijor principal al Filarmonicii George Enescu, precum și director muzical și dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii Macedoniei de Nord. În afară de acestea, își continuă activitatea ca dirijor principal al Filarmonicii de Stat Transilvania Cluj-Napoca, titlu pe care îl deține din anul 2016.

În 2011, Gabriel Bebeșelea a obţinut o bursă la renumita Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, unde a avut posibilitatea să participe la repetiţii şi concerte şi să înveţe de la câţiva din cei mai importanţi dirijori ai zilelor noastre.

Gabriel Bebeșelea este deseori invitat al unor orchestre precum Royal Philharmonic, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Barcelona Symphony Orchestra, Orchestre National du Capitole de Toulouse, Orchestre Philharmonique de Marseille, Orchestre National de Lille, Singapore Symphony Orchestra etc.

După o carieră bogată realizată în Europa și în lume, presărată cu succese în săli precum Théâtre des Champs Elysées – Paris, Carnegie Hall – New York sau Metropolitan Arts Centre – Tokio, sub bagheta unor dirijori de renume precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach, Alexandru Tomescu a revenit în România, unde s-a implicat în organizarea unor turnee naţionale de muzică clasică. A devenit protagonistul unor evenimente–pilot în lumea muzicală românească: a cântat pe Stradivarius într-o staţie de metrou, pentru a dovedi că există o însemnată receptivitate pentru muzica de calitate și într-o pădure pentru a milita împotriva exploatării iraţionale a domeniului forestier. A cântat în faţa unei case în ruine, pentru a stopa distrugerea clădirilor aflate în Patrimoniul Naţional. A cântat cu scopul adunării de fonduri pentru Asociaţia Nevăzătorilor din România sau pentru protezarea auditivă a copiilor cu deficienţe de auz. Este printre primii artişti care şi-a făcut o misiune clară din a purta mesajul muzicii clasice în oraşe româneşti în care nu există filarmonici.

Solist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, Alexandru Tomescu nu se rezumă doar la a cânta în faţa publicului său, ci cultivă un dialog intens cu acesta, fie de pe scenă, explicând ce cântă, fie prin interviurile pe care le acordă la televiziunile şi radiourile de specialitate. Fie că vocea se aude la Radio România Muzical sau la Radio Guerrilla, fie că vorbele sale sunt tipărite în Dilema Veche sau în revista Viva!, el explică ce înseamnă să fii artist în România secolului XXI, ce surse îi hrănesc inspiraţia.

Angajamentul pe care şi l-a asumat în momentul în care a primit în folosință vioara Stradivarius Elder-Voicu, în 2007, a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument.

Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, dar și live online pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021.314.6800). Programul casei de bilete, pe www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro, dar și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

Albumul (CD) Alexandru Tomescu – Concerto. Mozart, Saint-Saëns, Dvořák este disponibil la librăria Editurii Casa Radio și prin comandă online pe site-ul editurii (www.edituracasaradio.ro). Poate fi achiziționat și de la partenerii de distribuție.

Serviciul  Comunicare  şi  Relaţii  Publice

Festivalul Național Concurs Mariana Drăghicescu
Evenimente sâmbătă, 14 septembrie 2024, 13:00

Festivalul Național Concurs Mariana Drăghicescu

În perioada 19 – 22 septembrie, se va desfăşura cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Național Concurs Mariana Drăghicescu, ce va marca,...

Festivalul Național Concurs Mariana Drăghicescu
Zilele Aradului, ediția 2024
Evenimente vineri, 16 august 2024, 15:06

Zilele Aradului, ediția 2024

Primăria Municipiului Arad, prin Centrul Municipal de Cultură a pregătit cu ocazia Zilelor Aradului un program complex adresat arădenilor de...

Zilele Aradului, ediția 2024
Festival Internațional de Folclor „Ana Lugojana”, 14 – 17 august 2024
Evenimente miercuri, 14 august 2024, 11:00

Festival Internațional de Folclor „Ana Lugojana”, 14 – 17 august 2024

Casa de Cultură „Traian Grozăvescu‘’ Lugoj, Primăria Municipiului Lugoj împreună cu Parohia Ortodoxă Română „Adormirea Maicii...

Festival Internațional de Folclor „Ana Lugojana”, 14 – 17 august 2024
Gugulan Rock Festival: 3 zile de rock pur în Caransebeș
Evenimente marți, 13 august 2024, 11:32

Gugulan Rock Festival: 3 zile de rock pur în Caransebeș

Pasionații de muzică rock și nu numai sunt invitați în perioada 16 – 18 august la o nouă ediție a festivalului Gugulan Rock care va avea...

Gugulan Rock Festival: 3 zile de rock pur în Caransebeș
Evenimente duminică, 11 august 2024, 09:26

Ruga Lugojeană 2024

Ruga Lugojeană – tradiționala sărbătoare a municipiului Lugoj va avea loc în data de 15 august, de Sfânta Maria, când Biserica...

Ruga Lugojeană 2024
Evenimente vineri, 9 august 2024, 21:06

Caravana Gaudeamus Radio România poposește, între 14 și 18 august, la Sibiu

Timp de 4 zile, 15 pavilioane expoziționale vor găzdui cele mai prestigioase edituri din țară și evenimente editoriale. Caravana Gaudeamus Radio...

Caravana Gaudeamus Radio România poposește, între 14 și 18 august, la Sibiu
Evenimente vineri, 9 august 2024, 16:43

Radio Reșița: 28 de ani de la primul semnal, într-o Românie în plină transformare

Îți amintești prima oară când ai auzit vocea ta la radio? Sau poate primul cântec care ți-a rămas în suflet? Pentru mulți dintre noi,...

Radio Reșița: 28 de ani de la primul semnal, într-o Românie în plină transformare
Evenimente joi, 8 august 2024, 20:42

Hai o tură pân’ la Șură cu Radio România Reșița

Tradiţionala Tură până la Șură a strâns şi anul acesta numeroşi ascultători care au marcat alături de Radio Reşiţa 28 de ani de emisie....

Hai o tură pân’ la Șură cu Radio România Reșița