[FOTO-AUDIO] Decada culturii germane, în desfăşurare în Banatul Montan, continuă în acest sfârşit de săptămână cu o seamă de evenimente

Pentru a 32-a oară la „Decada Culturii Germane în Banatul Montan”, cel mai important ciclu de manifestări culturale ale etniei germane din acest spațiu.

Vineri, 14 octombrie 2022 (Ziua a 8-a în cadrul Decadei)

REȘIȚA

 • Colegiul Național „Diaconovici – Tietz“ /ora 9.00:

„Să vorbim despre Europa”. În dialog cu Christa Hofmeister (Neumarkt in der Steiermark / Austria).

Cea de-a 18-a Întâlnire a formațiilor muzicale și a corurilor germane în Banatul Montan, dedicată celor 35 de ani de la constituirea Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița
 • Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 10.30:

Expoziție in memoriam Francisc Finta (*9.09.1938 – †19.07.2022).

 • Biblioteca Germană „Alexander Tietz“/ ora 11.00:

Concert oferit de profesorii: Ștefania Vasiliu-Olaru și Doru Sascău din Bacău.

Foaierul Centrului Universitar UBB din Reșița / ora 16.30:

 • Expoziție de fotografii și prezentare de carte-album: „Fluturii – Suflete călătoare/ Schmetterlinge – Reisende Seelen“, autori: László Rácosy și Klaus Fabritius, apărută în cadrul Editurii „Honterus“ Sibiu, 2022.

Aula Magna „Eftimie Murgu“ a Centrului Universitar UBB din Reșița/ ora 17.15:

 • Concert cu participarea formațiilor și grupurilor muzicale: soliștii Marianne & Petru Chirilovici, corul „Temeswarer Liederkranz“ din Timișoara, corul german bucovinean din Câmpulung Moldovenesc (jud. Suceava), corul german „Drei Rosen” („Trei trandafiri”) din Vukovar/ Croația și Corul „Franz Stürmer“ Reșița.

CARANSEBEȘ

 • Colegiul Național „C.D. Loga“ / ora 11.00:
 • Să vorbim despre Europa„. În dialog cu Christa Hofmeister (Neumarkt in der Steiermark / Austria).
 • Colegiul Național „C.D. Loga“ / ora 12.00:

Program cultural prezentat de elevii colegiului în cadrul Decadei.

Sâmbătă, 15 octombrie 2022 (Ziua a 9-a în cadrul Decadei)

GĂRÂNA

Sărbătoarea „Heimat“-ului germanilor din Banatul Montan, ediția a XXIX-a

Biserica Romano-Catolică „Sfânta Tereza de Ávila“ / ora 11.00:

Sfântă Liturghie pontificală de mulțumire a germanilor din Banatul Montan și cea de-a 152-a Liturghie de hram, concelebrată de mons. József Csaba Pál, episcop diecezan de Timișoara și pr. Veniamin Pălie, preot-paroh de Reșița 1 și arhidiacon al Banatului Montan, în calitate de gazdă.

 • Rugăciune pentru decedații comunității la Monumentul deportaților în fosta URSS.
 • Sărbătoarea „kirchweih“-ului, cu ridicarea pomului și program cultural.
 • Căminul Cultural / ora 19.00:
 • Balul de „Kirchweih“.

REȘIȚA

Foaierul Centrului Universitar UBB din Reșița / ora 18.30:

35 de ani de la constituirea Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița

 • Program cultural prezentat de formațiile: „Sonnenschein“, Moinești / Bacău, „Gute Laune“ din Satu Mare și „Enzian“, Reșița.

***

Ea se va desfășura, ca urmare a situației pandemice în care ne situăm cu toții, altcumva decât până în 2019, și cu toate acestea, va avea loc, la fel ca anul trecut și acum doi ani. Decada se va desfășura în 10 zile calendaristice de-a lungul întregii luni octombrie și va demonstra astfel că se poate derula cu toate opreliștile cotidiene pandemice existente. Dacă există voință, se găsesc și soluții, respectând însă toate normele și măsurile impuse de autorități, reglementate pentru aceste zile.

Avem o Decadă 2022 limitată din mai multe puncte de vedere, însă totodată vizibilă, virtuală sau cu prezență fizică, invitându-vă să ne fiți alături. Căci numai împreună vom reuși să mergem mai departe. Ediția din acest an este dedicată împlinirii a 30 de ani de la semnarea Tratatului între România și Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa și a 35 de ani de la constituirea Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița.

În vederea asigurării sănătății tuturor participanților, vor fi luate toate măsurile necesare conform măsurilor și regulilor pentru evenimentele/ acțiunile culturale organizate în aer liber sau în interior, pentru prevenirea răspândirii COVID-19, așa cum sunt ele stipulate de către instituțiile abilitate în acest sens. Multe vor fi anul acesta, precum anunțam deja, altfel. Am adaptat programul la actualitățile cotidiene de astăzi, dar am păstrat și activități care se vor putea desfășura în condițiile date, mizând pe continuitate. Și așa precum ne-am propus de la bun început, „Decada Culturii Germane în Banatul Montan”, ediția 2022, se dorește a fi, ca și cele din anii precedenți, o punte de legătură între ceea ce a fost și ceea ce va fi de acum înainte. Suntem convinși că Dumneavoastră, ca oaspeți, participanți sau spectatori, veți găsi momente de trăire spirituală înălțătoare la manifestările programate„, a subliniat pentru Radio Reşiţa preşedintele Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa, Erwin Josef Ţigla.

Sâmbătă, 1 octombrie 2022 (Ziua 1 în cadrul Decadei)

SASCA MONTANĂ

Sfânta Liturghie de hram, celebrată de pr. Martin Jäger (Anina).

Program cultural prezentat cu prilejul hramului, cu participarea formației de dansuri populare germane „Enzian = Gențiana“ din Reșița (coordonatori: Marianne și Nelu Florea).

 • / ora 12.30:

Să ne cunoaștem Banatul Montan: În vizită la muzeele din centrul localității și la galeria de artă.

RADNA / LIPOVA

 • 10.00:

Sfântă Liturghie Pontificală celebrată de mons. József Csaba Pál, episcop diecezan de Timișoara, cu prilejul Pelerinajului clerului, al persoanelor consacrate și al colaboratorilor parohiali la Maria-Radna, la care participă și pelerini din Banatul Montan.

STEIERDORF – ANINA

Cel de-al 16-lea Festival al Fanfarelor la Steierdorf

Concert de muzică de fanfară.

Program cultural, cu participarea fanfarei din Anina – Steierdorf și a invitaților ei din România și din Serbia.

REȘIȚA

Noaptea Albă a Galeriilor, 2022

Anul jubiliar „150 de ani de la fabricarea primei locomotive cu abur la Reșița, 1872 – 2022”

 • = Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / orele 18.00 – 21.00:

Expoziție de artă plastică „Locomotivele cu abur”, cu lucrări ale artiștilor plastici din Stuttgart / Germania (Adriana Hermle), Bocșa (Nik Potocean), București (Luciana Cristina Ionescu), Reșița (Viorica Ana Farkas, Livia Frunză, Niculina Ghimiș, Adina Elena Ghinaci, Flavia Beatris Grădinaru, Doina & Gustav Hlinka, Eleonora & Gabriel Hoduț, Tatiana Țibru) și Timișoara (Lia Popescu).

Duminică, 2 octombrie 2022 (Ziua a 2-a în cadrul Decadei)

VĂLIUG

Program cultural prezentat cu prilejul hramului, cu participarea Fanfarei din Anina (dirijor: Dimitrie Omescu).

Sfânta Liturghie de hram, organizată cu prilejul împlinirii a 162 de ani de la construirea bisericii, celebrant fiind pr. Veniamin Pălie, paroh de Reșița 1 („Maria Zăpezii”) și arhidiacon al Banatului Montan. Înfrumusețarea liturgică: corul de tineret „Fiamma” din Reșița (coordonator: Christine Maria Surdu).

Sărbătoarea „kirchweih“-ului, cu ridicarea pomului și program cultural cu participarea Formației de dansuri populare germane „Enzian = Gențiana“ din Reșița (coordonatori: Marianne și Nelu Florea) și a Fanfarei din Anina (dirijor: Dimitrie Omescu).

Luni, 3 octombrie 2022 (Ziua a 3-a în cadrul Decadei)

REȘIȚA

Ziua Unității Germane și 30 de ani de la semnarea Tratatului între România și Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa

Expoziții dedicate Zilei Unității Germane:

Expoziție de artă plastică din colecția Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița.

Proiect „Reșița: 250 + 1 ani de istorie industrială“

 • = Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / orele 16.00 – 18.00:

Expoziția filatelică dedicată Reșiței industriale, din colecțiile Erwin Josef Țigla și Gustav Hlinka.

Festivalul-concurs „Tradiții cărășene“, ediția I, faza finală

Participarea corului „Franz Stürmer” Reșița (dirijoare: Elena Cozâltea).

BOCȘA:

Expoziție de artă plastică a pictorilor reșițeni Eleonora și Gabriel Hoduț.

 • Prezentare de carte: editorul Erwin Josef Țigla prezintă cartea „Alexander Tietz și Banatul Montan”, apărută la Editura „Banatul Montan“ Reșița, 2019, cea de a 96-a publicație a Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița.

De același autor

Related Articles