[FOTO] Centrul de Tineret Moniom, Şcoală pentru cei 7 ani de Acasă, la ceas aniversar!

O viaţă fără dragoste este asemenea unui an fără primăvară, iar această dragoste înmugureşte cu cei şapte ani de acasă… pentru tinerii de la Moniom şi nu numai, ACASĂ înseamnă Centrul de Tineret Moniom, care astăzi întîi martie împlineşte 7 ani!

Data de 1 martie are o semnificație aparte pentru Centrul de Tineret de la Moniom, pentru că în această zi, în anul 2014, a fost sfințită și inaugurată prima încăpere din ceea ce avea să devină în scurt timp sediul celui mai iubit și căutat loc pentru tinerii ortodocși din municipiul reședință de județ. Primele activități cu copiii satului au fost, așadar, derulate în cancelaria fostei școli a satului – închisă din lipsa elevilor – în condiții rudimentare, dar compensate prin dragostea îndrumătorilor.

Vara anului 2014 a adus la Moniom și primul proiect important dedicat tinerilor, este vorba de Școala de vară „Credința altfel”, proiect eparhial dedicat adolescenților din tot județul și găzduit de micuța comunitate de la marginea Reșiței. Deși condițiile erau încă modeste – lipsea apa curentă, băile și încălzirea centralizată – totuși, următorul proiect important a fost programul „Alege Școala” derulat de Patriarhia Română în parteneriat cu World Vision România, care a debutat și la Moniom, începând cu anul 2015 și care a adus, pe lângă activități și copii noi, și un plus la capitolul echipamente și dotări, primite în cadrul proiectului.

Un alt moment important l-a reprezentat data de 1 iunie 2015, atunci când Preasfințitul Părinte Lucian – Episcopul Caransebeșului a binecuvântat sala de festivități „Sabin Păuța” a centrului, dând un impuls și o anvergură și mai mare activităților derulate aici. A urmat, în vara anului 2016, un alt reper important din viața centrului, și anume înființarea, la data de 18 iulie 2016,  a Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte – organizația reprezentativă a tinerilor ortodocși din eparhia Caransebeșului, care își are, de atunci, sediul la Centrul de Tineret Moniom. În paralel, pe parcursul anilor 2016-2017 au continuat investițiile în modernizarea și renovarea fostei școli a satului, cu fonduri obținute exclusiv din donații și sponsorizări ale oamenilor de bine care au înțeles misiunea și scopul centrului în viața comunității. Investițiile au culminat în primăvara anului 2018 cu renovarea totală a fostei școli din Moniom și echiparea centrului cu dotări și echipamente interioare moderne, pe măsura activităților derulate aici.

Efortul membrilor Asociației Centrului de Tineret Moniom – ONG-ul prin care au fost derulate aceste investiții – au fost răsplătite la data de 28 mai 2018, prin slujba de sfințire a lucrărilor exterioare și interioare oficiată de către Preasfințitul Părinte Lucian, în prezența a numeroși invitați din toate domeniile de activitate. A urmat, în vara aceluiași an, organizarea unei tabere sociale pentru copiii de la centrele de plasament ale municipiului Reșița, urmată de înființarea Clubului Credo Impact, în parteneriat cu Fundația „Noi Orizonturi”. În doar 5 ani, investițiile în bani au depășit valoarea de 70.000 de euro, bani obținuți strict din donații și sponsorizări de către inimoșii membri ai centrului.

În paralel cu toate aceste investiții, centrul de la Moniom a găzduit, practic, toate tipurile de activități și proiecte dedicate copiilor, tinerilor, dar și părințiilor din Episcopia Caransebeșului: de la meditații, ateliere artistice, pictură, dans de societate, la seminarii și conferințe dedicate tinerilor sau cadrelor didactice, de la cateheze și ateliere de educație non-formală la cursuri de formare și perfecționare pentru tineri și profesori, de la stagii de voluntariat, până la organizarea unor campanii umanitare de anvergură pentru copii de pe întreg cuprinsul județului Caraș-Severin.

La 7 ani de la înființarea sa, centrul de la Moniom este unul cu caracter comunitar, catehetic și socio-educativ, deopotrivă. Aici este sediul ATOR Banatul de Munte, este locul în care funcționează Clubul de tineret Credo Impact Moniom, tot aici au loc repetițiile corurilor: Pui de Cer, ATOR Banatul de Munte și Laude, precum și activitățile umanitare derulate de voluntarii centrului de tineret. Un loc aparte îl ocupă, în prezent, proiectul Împreună pentru copiii noștri – proiectul general al centrului, dedicat copiilor, tinerilor și părinților din municipiul Reșița.

Nu cred că există vreo reţetă pentru o educaţie de orice fel, însă cred în puterea exemplului personal şi în răgazul pe care îl acordăm exclusiv copiilor noştri încă mici când ne petrecem timpul alături de ei, altfel, „acasă“ începe să-şi piardă funcţia şi semnificaţia.

Mă bazez pe aceşti şapte ani de acasă, acolo şi atunci se formează gusturile şi înclinaţiile, încep să se înfiripe încrederea şi discernămîntul, iar expresia are din ce în ce mai mare nevoie de adecvare şi conţinut. Acest interval nu este o acumulare de bune maniere şi politeţuri, ci este exact oportunitatea de a creşte şi de a avea lîngă noi oamenii cu care ne-am dori să ne împrietenim şi pe care ne putem baza – exact oamenii de care ne plângem că lipsesc în societatea noastră.

La Centrul de Tineret Moniom rugăciunea este zâmbetul sfinţilor în faţa părinţilor…este clipa ce dăruieşte cu fiecare lăstar primăvara vieţii noastre prin grija părintelui Mihai Ciucur, cel care a reuşit să dăruiască acestor copii o casă a sufletului său, o şansă ce se sprijină pe iubire necondiţionată.

„Dintre toate acestea, în prezent, cel mai important program pentru noi este Școala Sufletului – proiect catehetic demarat la 1 martie 2019 – pentru că Școala Sufletului este sera în care cresc frumos vlăstarele noastre, respectiv generația de copii de clasele primare și gimnaziale, care asigură continuitatea programelor noastre”, mărturisește părintele Mihai Ciucur, coordonatorul centrului.

Momentul aniversar din acest an s-a derulat în biserica ocrotită de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, duminică 28 februarie, atunci când, la finalul Sfintei Liturghii, cei 35 de copii cu vârste între 6 și 14 ani de la Școala Sufletului au primit în dar tricourile personalizate care atestă apartenența lor la acest program. De asemenea, în cadrul Sfintei Liturghii, la momentul împărtășirii preotului, copiii su susținut o cateheză tematică referitoarel la Pilda fiului risipitor, așa cum au înțeles-o ei la activitatea derulată cu o zi înainte la centru. De asemenea, la finalul Sfintei Liturghii preotul paroh a oficiat o slujbă de mulțumire pentru binefacerile primite în toți acești ani, s-a cântat tradiționalul ”La mulți ani”, iar toți cei prezenți – copii și părinți, deopotrivă – au participat la o agapă organizată la centru, cu respectarea restricțiilor sanitare aflate în vigoare.

„Pentru noi, la Moniom, ultimul an a reprezentat, în ciuda tuturor dificultăților, un an foarte bun, în care multe familii cu copii s-au alăturat comunității noastre, iar pentru acest lucru Îi suntem recunoscători lui Dumnezeu. În prezent comunitatea creată în jurul Bisericii și al centrului nostru numără peste 100 de suflete – copii, tineri și părinți – la care se adaugă, desigur, credincioșii din satul nostru, cărora doresc să le mulțumesc în mod special pentru sprijinul acordat în toți acești ani”, a mai precizat părintele Mihai Ciucur.

Activitățile, dar și investițiile derulate în fosta școală din Moniom (investiții care depășesc 80.000 euro) se desfășoară prin intermediul Asociației „Centrul de Tineret Moniom”, în parteneriat cu Parohia Moniom, dar și cu Departamentul de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, bucurându-se de binecuvântarea și sprijinul nemijlocit al Preasfințitului Părinte Lucian – Episcopul Caransebeșului, dar și al multor oameni de bine și instituții din Municipiul Reșița și nu numai.

Dealtfel, părintele Mihai Ciucur , cu modestie, la ceas aniversar a mulţumit  tuturor ctitorilor, binefăcătorilor, colaboratorilor, părinților și voluntarilor care au susţinut proiectele Centrului de Tineret Moniom.

La mulţi ani frumoşi şi felicitările noastre acestui loc binecuvântat de Dumnezeu!

Anca Bica Bălălău

Cele mai citite

Related Articles