Ediția inaugurală a Târgului Gaudeamus Brașov s-a încheiat duminică, 2 septembrie, în prezența unui public încă numeros. 30 de participanți, peste 7.500 de vizitatori și zeci de mii de titluri prezente timp de cinci zile în pavilionul Gaudeamus – Radio România, amplasat în Piața Sfântul Ioan din Brașov, reprezintă doar câteva dintre reperele extrem de încurajatoare ale acestei prime ediții. Derulat într-un context aniversar fără precedent – Centenarul Marii Uniri, 90 de ani de Radio România, 25 de ediții ale Târgului Internațional Gaudeamus și 50 de ani de la prima ediție a Festivalului Cerbul de Aur, Târgul Gaudeamus Brașov a fost organizat de Radio România, prin echipa Gaudeamus și Radio România Târgu Mureș, în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov.

Preşedintele de onoare al acestei ediţii a fost prof. pr. Vasile Oltean, directorul Muzeului Primei Școli Românești din Șcheii Brașovului, membru fondator și vicepreședinte al Despărțământului Cultural Astra Brașov.

Premiile Gaudeamus Brașov 2018 decernate în cadrul festivităţii care a avut loc duminică, 2 septembrie, la ora 17:00, sunt următoarele:

Trofeele Gaudeamus acordate expozanţilor prin Votul Publicului:

  • Trofeul Gaudeamus: locul 3 – Editura RAO; locul 2 – Grupul Editorial ART şi locul 1 – Editura Humanitas;
  • Cea mai râvnită carte a ediţiei a fost desemnat volumul „Un bărbat pe nume Ove” de Fredrick Backman, publicat de Grupul Editorial Art;
  • Trofeul Presei, pe secţiunile TV și online, a revenit Televiziunii Române și website-ului bizbrasov.ro.

Premiul Miss Lectura, oferit de Radio România și Lily Blue Cosmetics, a fost câştigat de domnişoara Anamaria Glogoviceanu, elevă la Colegiul de științe ale Naturii „Emil Racoviță” din Brașov.

Proiecte derulate sub sigla Gaudeamus – Radio România:

  • Standul Centenar România, care a reunit volume cu această tematică, sau publicate în onoarea acestui moment istoric, publicate de editurile Litera, Rao, Humanitas și Carminis;
  • dezbaterea Limba română, limba Unirii, organizată de Radio România Cultural vineri, 31 august, în onoarea Zilei Limbii Române, la care au participat scriitorul și criticul literar Adrian Lăcătuș, decanul Facultații de Litere din Brașov, Dan Mircea Cipariu, scriitor, jurnalist și manager de proiecte și programe culturale, poetul Robert G. Elekes și poeta Naomi Ionică. La finalul dezbaterii, cei patru scriitori au citit câte un scurt fragment din creația proprie.
  • Tombola Gaudeamus, organizată zilnic din 90 în 90 de minute pe tot parcursul evenimentului, pe baza buletinelor de vot al publicului.

Cele câteva zeci de premii acordate brașovenilor iubitori de carte și turiștilor aflați în zonă în aceste zile, au fost oferite de sponsorii ediției: Emex (vouchere pentru achiziționarea de produse ale companiei, în valoare de câte 300 de lei), HidroProtect (2 imprimante) și sportpartner.ro (articole sportive – seturi de badmington, mingi de volei și de fotbal).

  • Cărţile se întorc acasă, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donaţii din partea expozanţilor şi a vizitatorilor, a unui fond de carte care are ca beneficiari biblioteci ale unor comunităţi subfinanţate din acest punct de vedere. Cele circa 500 de volume donate la Târgul Gaudeamus Brașov 2018 pentru acest proiect, vor ajunge în localitatea Sânpetru din județul Brașov. Datorită interesului major manifestat de către brașoveni, donațiile de carte vor continua și după încheierea târgului.

Târgul Gaudeamus Brașov – un eveniment Radio România, organizat în parteneriat cu Primăria Brașov

Parteneri: Emex, sportpartner.ro, HidroProtect Parteneri media: Agenția de Presă Rador, mediaTRUST.

Pentru informaţii suplimentare, ne puteţi contacta la Secretariatul GAUDEAMUS (tel: 021 319 05 22) sau vizita site-ul www.gaudeamus.ro. Persoană de contact: Connie Chifor (tel: 0745 109 649, e-mail: connie@gaudeamus.ro).