[FOTO] Medeea sau un selfie cu viața, cu soarta?

Medeea lor, Medeea noastră… din Grecia Antică și până astăzi nevoia oamenilor de a se iubii, de a se sfâșia, de a se îndepărta, de a se apropia a rămas la fel, doar straiele sunt de culori diferite și forme…
Suntem într-o capsulă a timpului și ne hrănim cu o varietate de sentimente ce-și păstrează profunzimea din același cordon ombilical… războaie, înfrângeri, victorii asumate sau ignorate în care el și ea stau în fruntea oștilor unor trăiri imperfecte… și desigur, nimeni nu vrea să privească câmpul de luptă după victorie… Cine câștigă? Cine pierde?
Medeea sau un selfie cu viața, cu soarta? “Fericirea nu are identitate”.

Sufletul tinerilor actori mureşeni, dascălul şi artistul Monica Ristea ne-a mărturisit:

“Acest spectacol a fost făcut iniţial ca examen de teatru antic în semestrul întâi al anului trei , teatru antic adus în contemporaneitate. Acum nu mai sunt studenţii mei, sunt studenţi în anul I,master, eu am anul I, am boboci, dar fiind spectacolul nostru suntem într-un turneu. Anul trecut am câştigat Festivalul Şcolilor de Teatru de la Arad cu acest spectacol şi am fost invitaţi inclusiv la Teatrul Naţional din Bucureşti, la Iaşi, am umblat cam peste tot şi tocmai am aflat că am fost selectaţi să participăm la Festivalul Internaţional de la Praga şi în capitala Republicii Moldova, Chişinău. Are un ecou foarte mare, textul este scris de o fostă absolventă a masterului de scriere dramatică, din Târgu Mureş, Roxana Marian şi este colega mea de la Teatrul Naţional din Târgu Mureş, actriţă şi scriitoare în acelaşi timp, piesa este pornită de la Medeea lui Euripide transpusă în contemporaneitate, prin  şapte faţete ale Medeei, nu una, avem şi cor antic, un teatru deschis, un teatru direct, chiar dacă este poetic are un ecou extraordinar. Cred că fiecare femeie sau bărbat se poate regăsi în spectacolul nostru.Cred că Medeea e mult prea puternică să se sinucidă aşa că alege varianta pedepsirii lui Iason, pe care eu nu-l condamn.
Eu sunt actriţă de 35 de ani la Mureş, am mai fost la Reşiţa, dar nu în această şi m-am bucurat foarte mult că mi-am revăzut o fostă studentă, Andrada Samoilă.

Vă aşteptăm să intraţi în universul şcolii de artă teatrală, Universtate care este declarat orientată spre teatru contemporan, spre teatrul de azi, avem copii talentaţi, copii extraordinar de frumoşi şi de buni, veniţi cu încredere la Târgu Mureş şi vă dorim sănătate şi fericire, un Paşte Fericit că ne apropiem”.

Alba Valdevira Garcia, Iulia Pop, Andreea Drăgan, Alexandra Ţura, Lorena Râpea, Carmen Ghiurco, Loredana Druhora, Edina Soos, Dragoş Florea au adus în faţa publicului reşiţean o oglindă în care fiecare şi-a văzut chipul fără povara duplicităţii, „MEDE/EA sau Despre fericirea conjugală” este o creaţie a unor studenţi ce greu poate fi uitată sau ignorată, fiindcă are putere de seducţie, culoare şi precizie în a transmite mesajul său bine alcătuit de Roxana Marian.

Trupa tinerilor artişti este demnă de toată admiraţia, deschisă, comunicativă şi profesionistă.  Teatrul are viitor, teatrul nu moare”, concluzia doamnei Monica Ristea la care au subscris puţinii spectatori reşiţeni prezenţi miercuri în sala Teatrului de Vest, dar care au fost prinşi de emoţia acestui spectacol, fiindcă au rămas şi la întâlnirea cu actorii de după spectacol.

Câte Medee au fost în sală sau câţi Iasoni, este o întrebare la care fiecare a răspuns reconstruindu-se în singurătate pentru că, fără ipocrizie, ceea ce afirma în urmă cu milenii, Euripide, este extrem de actual şi astăzi: “Nimeni nu duce viaţa pe care şi-a dorit-o”.

Felicitări tinerilor Alba Valdevira Garcia, Iulia Pop, Andreea Drăgan, Alexandra Ţura, Lorena Râpea, Carmen Ghiurco, Loredana Druhora, Edina Soos, Dragoş Florea, dascălilor lor şi bineînţeles inimosului lor PR, Cristian Bojan cu care vă veţi întâlni sâmbătă 17 martie, de la ora 15:15 la emisiunea Pe frecvenţe, unde îi veţi vedea şi pe tinerii actori Andreea Drăgan, Carmen Ghiurco şi Dragoş Florea.
Cealaltă parte a distribuţiei vă dă întâlnire pe calea undelor, duminică, 18 martie la emisiunea Club 105,6 FM.

 “Femeia în dragoste suferă mai mult decât bărbatul, dar ştie să ascundă mai bine suferinţa… limba lui a jurat, dar nu şi inima… desigur, nimeni nu vrea să privească câmpul de luptă după victorie”… Cine câștigă? Cine pierde?
Medeea sau un selfie cu viața, cu soarta? “Fericirea nu are identitate”, dar Teatrul are viitor!

Spectacolul „MEDE/EA sau Despre fericirea conjugală” face parte din turneul pe care Universitatea de Arte din Târgu-Mureş, cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale, îl organizează cu studenţii anului I – Masterat – Arta Actorului.

Anca Bica Bălălău

Cele mai citite

Related Articles