Festivalul folcloric, „De prin Zestrea Banatului”, revine în organizarea ATOR Banatul de Munte

Asociaţia Tinerilor Ortodocşi din Banatul de Munte, alături de Episcopia Caransebeşului, organizează sâmbătă, 24 septembrie 2022, de la ora 12:00, în Sala „Lira” a Liceului de Arte „Sabin Păuţa” din Reşiţa, de-a patra ediţie a festivalului folcloric intitulat: „De prin zestrea Banatului”.

Este vorba de îndrăgitul festival dedicat promovării tradiţiilor, muzicii, graiului, dansului şi portului popular din Banatul de Munte, care, după o pauză îndelungată, datorată condiţiilor pandemice, nu a mai putut fi organizaţ totuşi, din acest an revine pe scena şi în atenţia tinerilor de la ATOR BM. Astfel, prin implicarea şi participarea grupurilor de tineri din mai multe zone ale Caraş-Severinului, mai exact din Reşiţa, Bocşa, Valea Timişului, Valea Bistrei, Valea Cernei, Caransebeş, Măureni, Borlova şi Mercina, în cadrul acestui evenimenţ organizatorii îşi propun să aducă, pentru o zi, într-un singur loc, frumuseţea şi specificul fiecărei zone reprezentată pe scena festivalului.

Scopul central al evenimentului este acela de a promova, în rândul tinerilor, tradiţia, obiceiul, cântecul, jocul, graiul şi portul popular din Banatul de Munte, prin responsabilizarea şi implicarea acestora în realizarea a câte unui moment artistic la alegerea fiecărui grup participant. Totodată, tinerii sunt încurajaţi să descopere şi să se apropie şi de tradiţiile şi obiceiurile locale, din zonele din care aceştia provin, ducându-le mai departe, prin prezentarea lor.

Suntem bucuroşi că, în acest an, îndrăgitul nostru festival folcloric poate fi organizaţ după o lungă pauză în care doar am sperat să îl mai putem avea. Participanţii noştri sunt tineri pe care am avut ocazia să-i întâlnim, în această vară, în taberele pe care le-am organizat în judeţ şi ne bucurăm că o parte dintre ei a acceptat invitaţia de a ne fi alături şi aici. Festivalul are o importanţă foarte mare pentru noi, întrucât prin acesta ne-am asumat să aducem în lumină tradiţiile, obiceiurile, portul, jocul şi graiul din Banatul de Munte, pe care încercăm, de altfel, să le punem în valoare de fiecare dată când avem ocazia. Aceasta este zestrea adevărată a judeţului nostru, ceea ce trăieşte peste timpuri şi care nu are voie să fie uitaţ iar noi suntem mai mult decât onoraţi pentru această responsabilitate pe care ne-am asumat-o, între tineri, de a duce cu noi, mai departe, Zestrea Banatului de Munte„, spune Anita Radics, preşedintele Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi Români Banatul de Munte.

Festivalul folcloric este organizaţ în acest an, prin proiectul educaţional „Împreună pentru copiii noştri„, iniţiat de către Departamentul de Tineret al Episcopiei Caransebeşului, prin care au fost organizate cele 16 tabere de vară, bine cunoscute sub denumirea de „Tabăra din Inima Satului”, respectiv „Tabăra din Inima Familiei”. Totodată, proiectul este cofinanţat de Consiliul Judeţean Caraş-Severin, bucurându-se de colaborarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, a Casei Tradiţiei şi Meşteşugului Popular şi a Liceului de Arte „Sabin Păuţa” din Reşita.

Evenimentul se va bucura de binecuvântarea şi prezenţa Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului.

Invitaţia de a participa la acest festival este adresată tuturor iubitorilor de folclor, de toate vârstele, care doresc să se bucure, preţ de câteva ore, de prezenţa scenică a unor tineri din judeţ, ce poartă cu demnitate mai departe, pe umerii lor, Zestrea Banatului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

De același autor

Related Articles