[AUDIO] Festivalul de creaţie şi interpretare a poeziei în grai “Tata Oancea” la cea de-a 45-a ediţie

REGULAMENTUL FESTIVALULUI INTERJUDEȚEAN, CU PARTICIPARE INTERNAȚIONALĂ, DE CREAŢIE ŞI INTERPRETARE A POEZIEI ÎN GRAI „TATA  OANCEA”

EDIȚIA A XLV – A (45-a)

         Fenomenul literaturii dialectale, în speță și cel al poeziei în grai bănățean, alături de cel al condeierilor plugari, este unul reprezentativ, dar în același timp și unic, pentru Banat, lucrul acesta este demonstrat de mulțimea festivalurilor de gen din județele Caraș-Severin, Timiș, dar și din Serbia, provincia autonomă Voivodina.

         Festivalul de creație și interpretare a poeziei în grai bănățean„TATA OANCEA” este cel mai vechi, mai amplu și complex festival de acest gen din România!

         Prin această manifestare organizatorii doresc să aducă un omagiu poetului şi omului de cultură PETRU  E. OANCE (1881-1973), cunoscut sub pseudoni-mul literar TATA OANCEA, unul dintre cei mai de seamă creatori de literatură dialectală bănățeană, dar și să promoveze graiul bănățean și talentele autentice ale acestui colț de țară.

         Festivalul se desfăşoară pe două secţiuni:

 • CREAŢIE ;
 • INTERPRETARE şi pe grupe de vârstă, (preşcolar, ciclul primar, ciclul gimnazial, ciclul liceal şi adulţi).

         Ediția a XLV – a (45-a), va avea loc în data de 29.11.2021, on-line, pentru ambele secțiuni.

         La secţinea CREAŢIE pot participa creatori în grai, indiferent de vârstă, care nu sunt membrii ai Uniunii Scriitorilor. Fiecare participant are dreptul să se înscrie cu un număr de maxim 5 lucrări. Lucrările (dactilografiate sau redactate la computer) vor fi transmise pe adresa: Casa Orăşenească de Cultură Bocşa, str. 1 Decembrie 1918, nr.43, cod 325300, jud. Caraş-Severin, cu menţiunea „Pentru Festival” în 3 exemplare, până în data de 26.11.2021, inclusiv, până la ora 12,00, sau pe adresa de e-mail: casadeculturabocsa@yahoo.com, alături de o fişă de participare care poate fi descărcată de pe pagina de facebook Casa Orășenescă de Cultură Bocșa, transmisă prin e-mail sau de la sediul instituției.

         Juriul este format din: poeți consacrați, critici literari, profesori de limba și literatura română și specialiști în folclor.

         La secţiunea INTERPRETARE  pot participa RECITATORI de orice vârstă, îmbrăcaţi (condiţie obligatorie pentru intrarea în concurs) în COSTUM POPULAR specific subzonei din care provin.

         Nu se acceptă în concurs poezii cu texte licenţioase şi nici recitarea unei poezi în grup.

         Juriul, format din specialişti în (poeți dialectali, profesori de limba și lietratura română, recitatori consacrați/actori) va aprecia evoluţia participanţilor ţinând cont de următoarele:

 • mimică şi gestică;
 • text adecvat vârstei;
 • cursivitate;
 • dicţie;
 • costum popular (în caz de egalitate pentru departajare);
 • recitatorii vor prezenta în concurs o poezie cu durata maximă de 5 minute;
 • prin participare, concurentul/tutorele legal, își dă acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și fixarea și stocarea imaginii pe suport digital (fotografie, filmare).

Deciziile juriului,și orice hotărâre a acestuia,sunt definitive, fără drept

de contestație.

Concurenții au obligația să completeze fișa de participare aflată pe pagina de facebook Casa Orășenească de Cultură Bocșa și să o trimită pe adresa de e-mail:casadeculturabocsa@yahoo.com. până în data de 26.11.2021, inclusiv, iar filmarea va fi transmisă pe pagina de facebook Casa Orășenească de Cultură Bocșa, la comentarii, până în 26.11.2021, inclusiv. În filmare se va menționa doar numele și prenumele concurentului, datele personale fiind înscrise în fișa de participare, transmisă prin e-mail.

Câștigătorii ediției, la ambele secțiuni, vor fi anunțați, pe pagina de facebook Casa Orășenească de Cultură Bocșa, în data de 02.12.2021.

         Se vor acorda premii şi menţiuni la fiecare secţiune. Toți participanții vor primi diplomă de participare.

         Nu se percep taxe de participare.

         Informaţii suplimentare se pot obţine la Casa Orăşenească de Cultură Bocşa, str. 1 Decembrie 1918, nr.43, tel. 0355/566.613 sau la adresa de e-mail casadeculturabocsa@yahoo.com, persoană de contact, Ioan LIUŢ.

Directorul Casei Orăşeneşti de Cultură Ioan Liuţ pentru Radio Reşiţa:

Ioan Liuţ

ORGANIZATORI:

 • PRIMĂRIA ORAȘULUI BOCȘA;
 • CONSILIUL LOCAL BOCȘA;
 • CASA ORĂȘENEASCĂ DE CULTURĂ BOCȘA;

CU SPRIJINUL:

 • ASOCIAȚIEI „PE URMELE LUI TATA OANCEA” TIMIȘOARA.
 • ASOCIAȚIA SCRIITORILOR ÎN GRAI BĂNĂȚEAN
 • CENTRUL JUDEȚEAN PENTRU CONSERVAREA ȘI PROMOVAREA CULTURII TRADIȚIONALE CARAȘ-SEVERIN
 • EPISCOPIA CARANSEBEȘULUI
 • EDITURA SENS DIN ARAD
 • ASOCIAȚIA „HUMANITAS” DIN BOCȘA
 • FUNDAȚIA „TRIUMFUL INIMII” DIN BOCȘA

Sursa foto: banaţeanul.ro

De același autor

Related Articles