[UPDATE][AUDIO-FOTO] Făşangul – o tradiţie de veacuri a minorităţilor etnice din Reşiţa şi întregul Banat de Munte

Cu prilejul fășangului, pe străzile Reșiței umblau mascații. În duminica fășangului obiceiul își găsea apogeul. Mascații cutreierau străzile singuri sau în grup şi străzile vuiau de spectatori. Întreaga vale a Bârzavei răsuna de strigături, sunete de zurgălăi, de țipete de bucurie și plânsete, sunete de diferite intensități și tonalități, acorduri de acordeoane și alte instrumente muzicale. Copiii fugeau după mascați strigând Ripp-Ripp-hali-pup.

Astfel descria profesorul, scriitorul și etnograful reșițean Alexander Tietz, în cartea sa „Wo in den Tälern die Schlote rauchen” („Unde fumegă furnalele în văi”), perioada de fășang la Reșița.

Povestea zilelor de fășang la Reșița poate continua cu amintiri ale oamenilor în vârstă de astăzi. Astfel, amintindu-și de anii dintre cele două Războaie Mondiale, ei povestesc despre o atmosferă incandescentă. Toată populația era prezentă fie pe stradă ziua, fie în diferitele localuri unde se continua distracția seara, respectiv, toată noaptea. Erau prezentate diferite măști, diversitatea lor fiind recunoscută și apreciată de spectatori. Noaptea târziu aveau loc demascările, moment gustat de toți cei prezenți. Și nu în ultimul rând, manifestarea culminantă se petrecea în ultima zi a fășangului. La ora 24 se ardea simbolic făşangul (o păpușă confecționată din paie și costumată cu haine de mărime adultă) sau se înmormânta, depinde de locul desfășurării manifestării. Odată cu înmormântarea sau arderea fășangului, automat dispărea și distracția, voia bună…

Dar de fapt ce înseamnă făşangul? Este perioada cuprinsă între prima săptămână de după Bobotează și Miercurea Cenușii, adică ziua în care creștinii apuseni (romano-catolicii, evanghelicii-luterani și reformații) intră în Postul Mare de dinaintea Sărbătorii Paștelui.

Din păcate, războiul, urmările sale și perioada de persecuții care a urmat, au condus la „înghețarea” acestei sărbători. Abia în anii 70 ai secolului trecut, Ansamblul de Operată în limba germană, mentorul activității culturale germane din acea perioadă, a revigorat această tradiție prin organizarea faimoaselor baluri mascate la care participau până și 1.200 de invitați. Pentru antren semnau renumite formații de muzică germană din Banatul de Câmpie și din Reșița. Din păcate, datorită emigrării multor persoane din conducerea ansamblului, acesta și-a încheiat activitatea în mijlocul anilor 80 și implicit nu s-au mai organizat aceste baluri.

Primul bal de fășang de după evenimentele din 1989 a avut loc în anul 1991, în organizarea Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița. De atunci, an de an, asociația organizează această manifestare, reușita ei consemnându-se în fiecare an de către mass-media scrisă și vorbită. Din cauza pandemiei, în anii 2021 și 2022, balul nu a mai putut fi organizat. Anul acesta, balul de fășang se va organiza din nou, el desfășurându-se în ziua de 18 februarie, pentru a 31-a oară.

Din anul 2000, asociația noastră organizează în perioada fășangului din fiecare an sărbătoarea tăițeilor, o manifestare gustată de toți cei prezenți. Desigur, se servesc tăiței, se ascultă muzică, se dansează și se cântă, se ascultă scheciuri.

Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița organizează, de asemenea, an de an, în ultima zi a fășangului, o după-amiază de voie bună înaintea intrării în post – sărbătoarea gogoșilor.

Anul acesta, programul Fășangului va include următoarele manifestări:

31 ianuarie 2023, ora 15.00, Galeria Direcției pentru Cultură Caraș-Severin, Reșița:

Fășang 2023: Expoziție personală de artă plastică Viorica Ana Farkas (Reșița): „Măști”.

4 februarie 2023, ora 16.00, sediul Forumului German Reșița (strada Oituz, 6):

Fășang 2023. Sărbătoarea tăițeilor pentru copii și tineri.

4 februarie 2023, ora 17.00, Restaurantul “Iris” din Moroasa:

Tradiţionalul bal de Făşang al etnicilor maghiari din Banatul de Munte, eveniment organizat de Asociaţia culturală „Platanus” Reşiţa.

Sursa foto: Iuliu Fazekas

7 februarie 2023, ora 16.30, sediul Forumului German Reșița (strada Oituz, 6):

Fășang 2023. Sărbătoarea tăițeilor pentru adulți, cu participarea formației „Banater Bergland“ (coordonator: George Gassenheimer), a grupului muzical „Intermezzo” (coordonator: Lucian Duca) și a corului „Franz Stürmer“ (dirijor: prof. Elena Cozâltea), toate din Reșița.

Sursa foto: Petre Dalea

13 – 21 februarie 2023, galeria Direcției Județene pentru Cultură Caraș-Severin, Reșița:

Fășang 2023. Expoziția „Carnavalul Culorilor” (ediția a XV-a) a Cercului de pictură „Deutsche Kunst Reschitza” din cadrul Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin, Reșița (coordonatori: Doina și Gustav Hlinka). Expun: Viorica Ana Farkas, Livia Frunză, Niculina Ghimiș, Adina Elena Ghinaci, Flavia Beatrice Grădinaru, Doina & Gustav Hlinka, Eleonora & Gabriel Hoduț, Nik Potocean și Tatiana Țibru.

Vernisaj: 13 februarie 2023, ora 15.00.

18 februarie 2023, ora 19.00, Restaurantul „Dușan și Fiul Sud”, Drumul Lupacului Reșița:

Tradiționalul mare bal mascat de Fășang.

Christian Paul Chioncel – vicepreşedintele Forumului Democrat al Germanilor din Caraş-Severin

18 februarie 2023, ora 14.00 în cartierul Celnic al oraşului Anina

Alaiul mascaţilor pe străzile din cartier

19 februarie și până în 21 februarie 2023 la Dognecea, Johann (păpușa de paie) și fășangii de etnie germană, cutreieră străzile localității, aducând voie bună din casă-n casă.

20 februarie 2023, ora 17.00, sediul Forumului German Reșița (str. Oituz, 6):

Fășang 2023. Sărbătoarea gogoșilor, pentru copii și tineri.

21 februarie 2023, ora 16.30, sediul Forumului German Reșița (str. Oituz, 6):

Ultima manifestare de Fășang – 2023: Sărbătoarea gogoșilor, pentru adulți. Cu participarea formației „Banater Bergland“ (coordonator: George Gassenheimer), a grupului muzical „Intermezzo” (coordonator: Lucian Duca) și a corului „Franz Stürmer“ (dirijor: prof. Elena Cozâltea).

Anul acesta, creștinii apuseni intră în Postul Mare odată cu Miercurea Cenușii din 22 februarie.

Așa cum suntem obișnuiți în ultimele luni de iarnă sărbătorim Fășangul. Anul acesta am debutat în 31 ianuarie cu o manifestare dedicată expozițiilor. Este vorba despre o expoziție de măști, urmată fiind de altă expoziție în data de 13 ianuarie și nu în ultimul rând, trebuie evidențiate sărbătorile tăițeilor, a gogoșilor şi balul mare de Fășang care va avea loc anul acesta sâmbătă în 18 februarie“.

Erwin Josef Ţigla

Foto: arhiva

De același autor

Related Articles