EU PE CINE SALVEZ? – campanie națională de donare de sânge la Reșița

Echipa „Donează sânge, fii erou!”- Reșița organizează în perioada 15-26 aprilie 2024 o campanie de donare de sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină Reșița, str. Ion Luca Caragiale 1-2. Voluntarii proiectului nostru vor fi prezenți la Centrul de Transfuzie de luni până vineri, între orele 7:30-13:00, asistând personalul și oferind surprize donatorilor.

De asemenea, donatorii obțin bonuri de masă în valoare de 280 de lei, o
adeverință pentru o zi liberă de la locul de muncă/unitatea de învățământ și o reducere de 50% la abonamentele pentru mijloacele de transport în comun, a declarat pentru Radio Reşiţa coordonatorul acestei campanii, Daria Nedelcea:

Prin campania noastră ne propunem să promovăm donarea de sânge în Resita și astfel să contribuim la ameliorarea acestei probleme de sănătate publică. Invităm astfel toți donatorii să își arate iubirea pentru comunitate și să doneze sânge!
Este necesar un flux constant de donatori de sânge, deoarece lipsa acestuia este o importantă problemă a sistemului medical din România, sângele neavând un substitut.
Transfuziile sanguine sunt esențiale pentru pacienții care suferă de boli precum anemii severe sau diferite forme de cancer și cei implicați în accidente”
, transmit organizatorii.

Principalele criterii pe care trebuie să le îndepliniți pentru a putea dona sânge:
-vârsta: 18-60 ani;
-greutate: peste 50 kg;
-să nu suferiți de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli
infecțioase, etc.);
-să nu aveți alergii severe (cele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere)
-să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3
luni, sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile;
-să nu urmați vreun tratament medicamentos (suplimentele alimentare precum vitaminele și
mineralele, de exemplu vitamina C și Zinc, sunt acceptate);
-să nu vă fi tatuat și să nu vă fi pus piercing în ultimele 6 luni;
-să nu fiți în perioada menstruală (sau cu 5 zile înainte sau după);
-să nu consumați alcool și alimente bogate în grăsimi cu 48h înaintea donării;

Donează sânge, fii erou! este un proiect al organizației studenților mediciniști Timișoara, parte a Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) și parte a programului Standing Committee On Public Health (SCOPH) din cadrul International Federation of Medical Students’ Associations. Proiectul este susținut de către Ministerul Sănătății, Institutul Național de Transfuzie Sanguină ”Prof. Dr. C. T. Nicolau” și de către Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Cele mai citite

Related Articles