Duelul Viorilor, Stradivarius vs Guarneri, triumf la mijloc de drum

Foto Press_Virgil Oprina_Duelul Viorilor 2015_Chisinau_2

Ajuns la mijlocul celei de-a cincea ediții, Turneul Internaţional ”DUELUL VIORILOR”, un proiect Radio România, organizat de Centrul Cultural Media, ce are loc în perioada 22 septembrie – 4 octombrie 2015, se dovedește a fi, și de această dată, un real succes. Săli pline, aplauze îndelungi și multe cereri de bis-uri au existat în toate localitățile în care violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru au cântat împreună cu pianistul Horia Mihail. Au fost de asemenea și reacții entuziaste din partea spectatorilor, verbale și pe rețelele de socializare, precum următoarea:

Cuceritor! Multă pasiune, spectaculoase răsturnări de situaţie, romantism, energie, virtuozitate şi culoare, căldură, zâmbete şi chiar giumbuşlucuri – într-un duel de toată frumuseţea… ”, a încadrat concertul o spectatoare din Bistrița.

Desigur, Duelul Viorilor este o întrecere amiabilă pentru cucerirea publicului, numele sonore ale instrumentelor – Stradivarius ”Pachoud”, pe care cântă Liviu Prunaru și Guarneri del Gesu, pe care cântă Gabriel Croitoru (care este pusă la dispoziție de Muzeul Național George Enescu, în patrimoniul căruia se află)- trecând pe planul doi. Cei doi violonişti au ales lucrări de o sensibilitate aparte, care poartă ascultătorii într-o frumoasă călătorie muzicală, noutatea fiind că în partea a treia cei doi interpretează câteva tangouri celebre din repertoriul internațional, în frumoase aranjamente pentru două viori și pian.
Deși acest duel este și în acelaşi timp un maraton, cei trei artişti cântând în fiecare seară în localități diferite, ei rămân neobosiți:

Publicul este foarte, foarte cald! Suntem, de altfel chiar la jumătatea turneului, după cel de-al şaselea recital. Tot programul este apreciat, dar mă bucur că ideea interpretării tango-urilor, pe care le-am inserat pe CD-ul editat de Casa Radio în primăvară, în avanpremiera acestui turneu, şi pe care le prezentăm acum publicului, are un impact aşa de mare şi sunt convins că vom recidiva”. (Gabriel Croitoru)

Liviu Prunaru străbate continentele cu celebra orchestră Royal Concertgebouw Amsterdam al cărei concert-maestru este, dar pe scenele din România se simte întotdeauna foarte bine:

Eu nu am cântat niciodată la Bistrița și nici la Chișinău. Deși am avut multe concerte, ma simt încărcat și încântat de publicul minunat pe carre l-am întâlnit. Astfel de reacții nu te pot decât mobiliza, mă simt peste tot acasă”, spune Liviu Prunaru

Pianistul Horia Mihail este implicat, în calitate de solist sau coleg de scenă, în mai multe proiecte muzicale similare pe care Radio România le derulează de câțiva ani:

„Este într-adevăr un câştig al întregii vieţi culturale a României, fiindcă astfel de concerte, astfel de idei, atrag în sală nu numai obişnuiţii sălilor de concert, melomanii, ci şi oameni care sunt, pur si simplu, curioşi să vadă, să audă, să înţeleagă. Evenimentul nu este singular, mai există Pianul Călător, Flautul Fermecat, Vioara lui Enescu, toate proiecte ale Radioului Public, lucru care nu face altceva decât să arate că ceea ce se întâmplă este de fapt o normalitate cât se poate de bine-venită”, declară acesta.

Turneul continuă în patru localități din Ardeal și Banat, urmînd ca pe 3 octombrie să aibă loc concertul de gală de la Sala Radio din București, urmat de un recital la Teatrelli, pe 4 octombrie, organizat cu sprijinul CREART.

PROGRAM
Liviu Prunaru, Horia Mihail
Paganini: Cantabile; Joachim (Joseph) Raff: Cavatina op. 85 nr.3; Antonio Bazzini: Calabrese op.34 nr.6;Henryk Wieniawski: Polonaise brillante în la major op. 21
Gabriel Croitoru, Horia Mihail
P. I. Ceaikovski: Vals sentimental; F. Kreisler – Fr. Chopin: Mazurca în la minor op. Posthum; A. Haciaturian: Vals din Suita Masquerade; Isaac Albéniz: Tango în re major; Pablo de Sarasate – Chopin:Nocturna op. 9 nr. 2
Gabriel Croitoru, Horia Mihail, Liviu Prunaru
Igor Alexandrovici Frolov: Un divertimento, Smoke gets into your eyes, Souvenir, Ragtime; Carlos Gardel: Volver; Angel Villoldo: El Choclo; Augusto Berto: La Payanca; Gerardo Matos Rodriguez: La Cumparsita

ITINERAR:
Piteşti, Casa de cultură a Sindicatelor – 22 septembrie
Galaţi, Teatrul Muzical – 23 septembrie 2015
Roman, Casa de Cultură – 24 septembrie 2015
Bistriţa, Sinagoga – 25 septembrie 2015
Iaşi, Aula BCU – 26 septembrie 2015
Chişinău, Sala cu Orgă – 27 septembrie 2015
Deva, Casa de Cultură – 29 septembrie 2015
Timişoara, Capitol – 30 septembrie 2015
Cluj – Napoca, Auditorium Maximum – 1 octombrie 2015
Braşov, Sala Patria – 2 octombrie 2015
Bucureşti, Sala Radio – 3 octombrie 2015
Bucureşti, Teatrelli – 4 octombrie 2015

Un proiect Radio România

Organizator: Centrul Cultural Media
Coproducători : Radio România Cultural, Radio România Regional și TVR 2
Transportator oficial : Dacia
Sponsori : JTI, Sense, Zamfirescu Racoţi and Partners
Parteneri :Creart, Muzeul Naţional George Enescu, Institutul Cultural Român

Parteneri culturali :
Filarmonica din Piteşti, Teatrul Muzical « Nae Leonard » din Galaţi, Casa de Cultură din Roman, Primăria Municipiului Roman, Centrul judeţean pentru cultură Bistriţa, Sinagoga din Bistriţa Filarmonica din Iaşi, Sala cu Orgă Chişinău, ICR Chişinău, Casa de cultură din Deva, Asociatia Culturală DevART, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Filarmonica Banatul din Timişoara, Asociația Rei Culturae Fautores, Filarmonica din Braşov, Orchestrele şi Corurile Radio, Asociația Culturală Accendo

De același autor

Related Articles