Buruiana MendelssohnDiscul cu cea mai mare notă din cele mai multe voturi exprimate de public în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2013 derulată pe site-ul www.romania-muzical.ro este semnat de violoncelista Laura Buruiană şi pianistul Ferenc Vizi, cuprinde integrala lucrărilor pentru violoncel şi pian de Felix Mendelssohn şi a apărut la casa germană Coviello Classics în martie 2013.

Discul a strâns un număr de 364 de voturi şi nota 4.99 din maximum 5. A fost difuzat la Radio România Muzical în 6 ianuarie 2014 şi poate fi reascultat pe site-ul campaniei (www.romania-muzical.ro/info/votează2013). Discul cu lucrări de Mendelssohn semnat de Laura Buruiană şi Ferenc Vizi a fost recenzat laudativ de revista britanică Gramophone, în numărul din iulie 2013.

Violoncelista Laura Buruiană – unul dintre artiştii care, la începuturile carierei, au fost promovaţi intens de Radio România Muzical – s-a declarat entuziasmată de rezultatul obţinut:

„Suntem foarte onoraţi. Chiar nu mă aşteptam. Discul meu a intrat ultimul în această competiţie în care s-au întrecut discuri extraordinare dintre care, de altfel, pe multe le-am şi ascultat. M-a bucurat enorm această veste, i-am spus-o şi lui Ferenc Vizi şi ne-am bucurat împreună.

Care crezi că a fost atu-ul discului vostru, ce l-a impus în faţa celorlalte? Pentru că într-adevăr, a fost surprinzător ca ultimul disc intrat în proiect să fie şi cel câştigător.

Poate repertoriul, în primul rând. Sonatele şi variaţiunile concertante de Mendelssohn nu prea au fost înregistrate, după cunoştinţa mea sunt doar cinci sau şase discuri cu acest repertoriu; în primul rând, pentru că este foarte, foarte grea partitura pentru pian. Am avut ocazia de a cânta cu Ferenc Vizi, care este un mare virtuoz.”

Radio România Muzical programează o emisiune-eveniment marţi, 21 ianuarie 2014, de la ora 19:30, cuprinzând interviuri cu protagoniştii discului declarat cel mai bun al anului 2013 în România – Laura Buruiană şi Ferenc Vizi, alături de înregistrări ale celor doi muzicieni originari din România. Emisiunea este realizată de Cristina Comandaşu, coordonatoarea campaniei.

Laura Buruiană va fi de asemenea invitata Interviurilor Radio România Muzical – emisiune transmisă în direct în FM, dar şi audio-video pe site-ul Radio România Muzical – în 24 aprilie, de la ora 19:00.

Laura Buruiană, născută în 1980, este recunoscută drept una dintre interpretele române de vârf ale generaţiei sale. A fost susţinută de Radio România Muzical în 2004, când a ajuns în finala concursului New Talent de la Bratislava derulată sub egida Uniunii Europene de Radio. Laura Buruiană a confirmat statura sa de veritabil talent prin apariţiile ulterioare pe importante scene europene şi americane. De asemenea, ea a înregistrat mai multe discuri: lucrări de Enescu pentru casa Naxos (2008), un disc Brahms pentru Coviello Classics (2012) şi un album Enescu cu Trio Brâncuşi pentru Zig Zag Territoires (2012), precum şi un disc cu lucrări de Enescu şi Bartok apărut la casa Ollecello (2013).

Pianistul Ferenc Vizi s-a născut la Reghin. Remarcat de Gerard Fremy la concursul Enescu din 1991, a studiat apoi la Paris, desfăşurând o interesantă carieră, mai ales în Franţa.

Clasamentul primelor 5 discuri din cadrul proiectului “Votează discul de muzică clasică al anului 2013” se prezintă astfel:

1. Laura Buruiană – Ferenc Vizi: integrala lucrărilor pentru violoncel şi pian de Felix Mendelssohn (Coviello Classics).

2. Vlad Stănculeasa – Thomas Hoppe: albumul Romanian Journey cu lucrări pentru vioară şi pian (Sony).

3. Liviu Prunaru – Dana Protopopescu: integrala sonatelor pentru vioară şi pian de Edvard Grieg (Editura Casa Radio).

4. Tenorul Jonas Kaufmann: albumul Wagner (Decca).

5. Avi Avital – mandolină: albumul Bach (Deutsche Grammophon).

Campania Votează discul de muzică clasică al anului 2014 se desfăşoară în continuarea celei de anul trecut, pe www.romania-muzical.ro/info/voteaza2014