Dirijorul francez Olivier Robe la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio

Miercuri, 15 martie, ora 19:00, Orchestra de Cameră Radio prezintă la pupitru un tânăr dirijor în plină ascensiune pe scenele muzicale din Europa: Olivier Robe, alături de cunoscuta violonistă Cristina Anghelescu, solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio. Idila lui Siegfried de Wagner este capul de afiş al concertului din 15 martie, urmată de Concertul în re minor pentru vioară şi orchestră de coarde de F. Mendelssohn şi de Simfonia nr. 40 în sol minor de Mozart.

Apreciat de celebrul profesor Jorma Panula pentru abilităţile, talentul şi flerul său artistic, Olivier Robe a colaborat cu orchestre de primă mărime din Europa. De mai mulţi ani, Olivier Robe lucrează, alături de Philippe Herreweghe, cu instrumente de epocă, realizând programe din repertoriul clasic şi romantic, înregistrate pentru Harmonia Mundi cu Orchestra Champs-Elysées din Franţa.

Prezenţă activă pe scenele din România, Cristina Anghelescu a fost invitată să concerteze în săli renumite ca Schauspielhaus din Berlin, Teatro Monumental y Auditorium din Madrid, Smetana Hall din Praga, St. John’s Smith Square, Londra, Finlandia Hall din Helsinki şi a colaborat cu orchestre prestigioase din Dresda, Pariş Praga, Bratislava, Caracaş Moscova, Budapesta, Londra, dar şi cu orchestrele radio din Helsinki şi Madrid.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanoş Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitaş în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio. Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Olivier Robe

Prezenţă activă pe scenele din România, Olivier Robe a devenit dirijor permanent invitat al orchestrelor Filarmonicilor Moldova din Iaşi şi Mihail Jora din Bacău. Celebrul profesor Jorma Panula se arăta impresionat de abilităţile muzicale, talentul şi flerul său artistic. Graţie acestor calităţi Olivier Robe a fost invitat să colaboreze cu numeroase ansambluri din Europa: orchestrele de cameră din Berlin, Amsterdam, Pori Sinfonietta, „Leopldinum” Wroclaw, Orchestra de Cameră Radio România, orchestrele simfonice din Vaasa, Nürnberg, Dubrovnik, Kuopio, Moscova, Trondheim, orchestrele Filarmonicilor Mihail Jora Bacău, Moldova Iaşi, cea din Botoşani şi Wroclaw, Orchestra Giovanile Italiana, etc. În ultima perioada a dirijat şi a fost reinvitat la orchestrele Bangkok Symphony şi The Royal Flemish Philharmonic.

Olivier Robe este finalist al Concursului internaţional de dirijat orchestră din Nürenberg.

Cu un repertoriu bogaţ ce cuprinde creaţii de la muzica barocă până la cea contemporană, Olivier Robe a avut ocazia să colaboreze cu renumiţi compozitori: G. Liegeti, L. Berio, H. Dutilleux, K. Stockhausen, M. Kagel, Y. Xenakis şi O. Neuwirth.

În paralel a fost asistentul lui Philippe Herreweghe pentru interpretarea lucrărilor din repertoriul clasic şi romantic pe parcursul înregistrărilor Orchestrei Champs-Elysées pentru casa de discuri Harmonia Mundi.

Născut la Caen, Olivier Robe s-a apropiat de universul muzical ca instrumentist. A studiat violoncelul, pianul, solfegiul, analiza muzicală şi armonia în oraşul natal. A continuat la Conservatorul Naţional Superior din Paris şi s-a perfecţionat la violoncel în cadrul Folkwang-Hochschule din Essen, unde a obţinut calificativul „foarte bine”.

Din anul 2000, Olivier Robe este violoncel 2 solo al Orchestrei Regale Filarmonice din Flandra.

Printre proiectele viitoare ale dirijorul Olivier Robe se numără şi colaborarea cu Thüringen Philharmonie Gotha.

Cristina Anghelescu

Cristina Anghelescu provine dintr-o familie de muzicieni şi a început studiul viorii cu tatăl său, cel care i-a îndrumat cu atenţie şi profesionalism formarea artistică.

Ulterior, Cristina Anghelescu a absolvit Universitatea de Muzică din Bucureşti la clasa Maestrului Ştefan Gheorghiu (discipol al lui David Oistrah) şi în prezent este solista Orchestrelor Radio din Bucureşti.

Este câştigătoarea concursurilor internationale Jean Sibelius – Helsinki 1990, Alberto Curci – Napoli 1983, Dr. Luis Sigall – Vińa del Mar 1985 – Chile şi Andria 1991, câştigând de asemenea premiul V la J. Thibaud Paris 1981, premiul IV la Tibor Varga – Sion 1983 şi premiul IV la Concursul P. I. Ceaikovski – Moscova 1986.

Prezenţă activă pe toate scenele din România încă din perioada studenţiei, Cristina Anghelescu a fost invitată şi re-invitată să concerteze în săli renumite ca Schauspielhaus din Berlin; Tschaikowsky Hall – Moscova; Teatro Monumental y Auditorium – Madrid; Smetana Hall – Praga; St. John’s Smith Square – Londra; Finlandia Hall – Helsinki, cu orchestre importante la Dresda, Pariş Praga, Bratislava, Caracaş Moscova, Budapesta, Londra, Orchestrele Radio Helsinki şi Madrid etc.

A colaborat cu maeştri cunoscuţi ca Leif Segerstam, Jukka Pekka Saraste, Erich Bergel, Yuri Simonov.

A efectuat numeroase turnee de concerte şi recitaluri în toate ţările Europei, în Taiwan, America de Sud şi cea de Nord, Africa de Sud.

A efectuat numeroase înregistrări, multe dintre ele aparând pe CD, cu concertele de Mozarţ Ceaikowsky, Mendelssohn-Bartholdy, Anotimpurile de Vivaldi şi cu cele două Concerte de George Lloyd, alături de renumita orchestră Philarmonia din Londra.