Din nou concert cu public la Sala Radio: dirijorul Lubnan Baalbaki şi pianista Sînziana Mircea

Dupa câteva luni în care, din motive pandemice, toate evenimentele stagiunii au fost transmise live de la Sala Radio – pe calea undelor sau online – publicul va reveni fizic în sala! Primul concert în care spectatorii se vor bucura de reîntâlnirea live cu muzica şi, reciproc, artiştii vor retrăi emoţia interacţiunii cu publicul, se va derula vineri, 4 iunie (19:00).

Dirijorul libanez Lubnan Baalbaki, care şi-a urmat o parte dintre studiile muzicale în România şi care are o inedita poveste de viaţă construită între Liban şi România, se va afla la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio. Invitata speciala a serii este şi apreciata pianista Sînziana Mircea. Debutul său pe scena Ateneului Român a avut loc la doar 7 ani, la 20 de ani a concertat la Tokyo Metropolitan Theatre şi la St Martin-in-the-Fields (Londra) şi 4 ani mai târziu a debutat la Carnegie Hall – New York, cu un recital integral.

În concertul de la Sala Radio, veţi asculta Mozart: Concertul nr. 21 pentru pian si orchestra şi Schubert: Simfonia nr. 8 – Neterminata. Cu abilitati muzicale de geniu manifestate precoce, primul mare romantic din istoria muzicii, Schubert a compus extrem de mult în doar 31 de ani de viaţa: peste 600 de lucrari vocale (în special lied-uri, pe versurile a peste 90 de poeti), sapte simfonii încheiate (si înca sase neterminate), multe compozitii pentru pian s.a.

Din 2012 Lubnan Baalbaki este dirijor permanent al Orchestrei Filarmonicii din Liban. A înfiintat prima Orchestra de Tineret a Libanului şi alaturi de ambele ansambluri sustine concerte în Liban si nu numai.

Dirijor, compozitor, violonist si un remarcabil interpret al lautei, Lubnan Baalbaki (n.1981) a fost înconjurat din copilarie de un anturaj artistic, prin familia sa alcatuita din pictori, muzicieni, actori ş.a. A descoperit tainele muzicii studiind vioara la Conservatorul din Liban. A ales apoi România ca destinatie pentru a-si urma visul de a deveni dirijor, urmând cursurile Academiei de Muzica Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. Formarea sa artistica a continuat cu studii de masterat la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti şi un al doilea masterat la Viena, urmate de un doctorat la Bucureşti, sub coordonarea compozitorului Dan Dediu.

Experienta sa artistica însumeaza colaborari cu Qatar Philharmonic Orchestra, Mexico City Philharmonic Orchestra, Istanbul State Symphony Orchestra, Opera Româna Timisoara si orchestrele filarmonicilor din Cluj-Napoca, Iasi, Sibiu, Craiova, Bacau, Arad si Ploiesti.

Contextul pandemic din ultimul an a reprezentat pentru Sînziana Mircea un răgaz pentru creaţie şi introspecţie, deschizându-i noi orizonturi artistice, însoţite de experienţe neobişnuite. Astfel, recitalul susţinut alaturi de violonistul Alexandru Tomescu (mai 2021), în cadrul Maratonului de Vaccinare, a atras atenţia la nivel mondial, devenind subiect în prestigioase publicaţii internaţionale, precum Washington Post.

În 2020, Sînziana Mircea şi-a lansat cel de-al treilea album intitulat Fortuna – Piano Sensation, realizat de cunoscuta casa de discuri Electrecord, ce cuprinde compoziţii proprii, interpretate chiar de ea. Creaţiile sale au atras atenţia canalelor de radio de specialitate din întreaga lume, fiind difuzate atât în Europa, cât şi în SUA. În acelaşi an, pianista a participat în prestigioasa serie de concerte online Steinway’s Lunch Concerts – Great pianists playing at home, alaturi de mari pianişti ai lumii.

În 2019, Sinziana a realizat un amplu turneu in Japonia, urmat de turneul european Imagine Chopin, în care şi-a prezentat şi propriile compoziţii. Recitalul susţinut la Sala Radio a fost înregistraţ difuzat de Radio România Muzical şi ulterior preluat de BBC Radio 3 şi de EBU (European Broadcasting Corporation).

Pentru a se garanta siguranţa spectatorilor şi a se respecta normele în vigoare în context pandemic, sala va fi plina în procent de 30% din capacitatea totala.

Nu este necesara prezentarea nici unui certificat de vaccinare sau test. Accesul la concertele organizate la Sala Radio este permis pâna la ora 18:50 şi publicul este rugat sa respecte cu stricte?e regulile de acces afişate la intrarea în incinta cladirii şi pe site-ul www.orchestreradio.ro.

Biletele în format electronic pentru toate concertele lunii iunie vor fi puse în vanzare începând cu data de 31.05.2021, în sistem online, pe iabilet.ro. Biletele se vor gasi şi în magazinele Flanco, benzinariile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman şi pe terminalele Selfpay. Online, puteţi plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factura la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în ţara.

De asemenea, biletele se pot achiziţiona si de la Casa de bilete a Salii Radio – începând cu data de 02.06.2021, de la 15.00.

Serviciul Comunicare si Relatii Publice

De același autor

Related Articles