deportati1

Joi, 16 ianuarie – ora 17.00

În urmă cu 69 de ani, peste 10.000 de etnici germani din Banat, cu vârste cuprinse între 16 şi 45 de ani, apţi de muncă, au fost smulşi din mijlocul familiilor lor de sistemul represiv de guvernare din acele vremuri şi transportaţi în marfare, în condiţii insalubre până departe, în teritoriile actuale ale Ucrainei şi Rusiei.

La aproape 7 decenii de la tragicul eveniment, la Monumentul Deportaţilor din Parcul „Cărăşana” din Reşiţa, s-a desfăşurat o amplă acţiune comemorativă, la care, din totalul celor 70 de foşti deportaţi în viaţă în judeţul Caraş-Severin, prezenţi au fost doar 10.

Octogenara Margareta Szivacsek din Reşiţa îşi aminteşte: „… a venit nefericita zi de 16 ianuarie 1945. La gară, trenul cu multe vagoane, plin de oameni, tineri şi bătrâni, femei şi bărbaţi. Pe când trenul era pus în mişcare, au rămas în urmă multe inimi de mamă sângerânde, taţi, soţii, soţi şi copii, loviţi şi în profundă durere. Noi, cei care eram transportaţi şi duşi împotriva voinţei noastre în necunoscut, eram de asemenea cu o durere pe care n-am mai cunoscut-o niciodată şi chinuiţi din cauza despărţirii de dragii noştri şi de locurile familiare.”

Reporterul Radio România Reşiţa, Hardy Cvoica, a fost prezent la eveniment şi a consemnat amintirile unora dintre foştii deportaţi şi pe cele ale rudelor acestora:

Din cei aproximativ 75.000 de deportaţi din România se estimează că un număr de 10.000 şi-au pierdut viaţa acolo. Din judeţul Caraş-Severin au fost deportaţi aproximativ 10.000 de etnici germani. Actualmente mai sunt în viaţă în municipiul Reşiţa 34, iar pe raza Banatului montan, 78 de persoane.  La eveniment au fost prezenţi atât foşti deportaţi, cât şi rudele sau însoţitorii acestora din Hunedoara, Timiş şi Caraş-Severin.

 ***

Joi, 16 ianuarie – ora 9.00

Cei 69 de ani de la deportarea etnicilor germani în fosta Uniune Sovietică, precum şi cei 64 de ani de la întoarcerea acasă a foştilor deportaţi vor fi marcaţi astăzi, de la ora 12.00, printr-un Recviem oficiat la Biserica Romano-Catolică „Maria Zăpezii” din Reşiţa. Victimele deportării din Banat vor fi comemorate de la ora 13.00 la Monumentul Deportaţilor din Parcul „Cărăşana” din municipiul de pe Bârzava prin rugăciuni ecumenice şi depuneri de jerbe de flori, a informat organizatorul evenimentului, Erwin Josef Ţigla – preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din Banatul montan. La eveniment şi-au anunţat prezenţa atât foştii deportaţi, cât şi rudele acestora din Hunedoara, Mehedinţi, Timiş şi Caraş-Severin, a mai spus acesta.

În prezent în municipiul Reşiţa, dintre foştii deportaţi, în viaţă mai sunt peste 30 de persoane, iar pe raza judeţului Caraş-Severin trăiesc aproximativ 70.

***

deportarea

Luni, 13 ianuarie

Cei 69 de ani de la deportarea etnicilor germani bănăţeni în fosta Uniune Sovietică, respectiv cei 64 de la întoarcerea acasă a ultimilor deportaţi, vor fi marcaţi printr-o serie de evenimente care se vor desfăşura de marţi, 14  şi până duminică, 19 ianuarie în mai multe localităţi din Banatul de munte. Astăzi, de la ora 16.00, la Biblioteca Germană „Alexander Tietz” din Reşiţa va avea loc o după-amiază muzical-literară dedicată acestui eveniment, a anunţat organizatorul acţiunilor, Erwin Josef Ţigla.