De pe marile scene din Moscova şi Sankt Petersburg, Peter Feranec dirijează la Sala Radio!

Orchestra Nationala Radio

Concertul Orchestrei Naţionale Radio, derulat vineri, 6 noiembrie (ora 19:00), la Sala Radio, sub bagheta dirijorului slovac Peter Feranec, propune publicului întâlnirea cu una dintre cele mai emoţionante partituri simfonice compuse vreodată: Simfonia a VI-a – Patetica, semnată de Ceaikovski.

Considerată de unii specialişti drept un testament spiritual şi muzical al compozitorului, lucrarea a avut premiera chiar sub bagheta dirijorală a lui Ceaikovski, doar cu 9 zile înainte de moartea compozitorului, şi a devenit celebră şi datorită includerii în banda sonoră a mai multor pelicule cunoscute, ca Anna Karenina, Aviatorul sau Soylent Green (Produsul verde). Titlul simfoniei se referă mai puţin la noţiunea de „patetic”, cât la cea de „pasional”, schimbarea accentului survenind dintr-o problemă de traducere din limba rusă. Ceaikovski însuşi mărturisea despre Patetica într-o scrisoare adresată nepotului său: „îţi pot spune cu toată sinceritatea că eu consider această simfonie ca pe cel mai bun lucru pe care l-am făcut vreodată… am plâns adesea pe măsură ce o concepeam în mintea mea.”

Primul dirijor principal străin din istoria celebrului Teatru Bolşoi din Moscova, Peter Feranec s-a bucurat de o serie de poziţii importante în instituţii de prestigiu: a fost dirijor principal invitat al Orchestrei Filarmonicii din Sankt Petersburg, dirijor şef al Teatrului Naţional Slovac din Bratislava, dirijor invitat al Teatrului Naţional Ceh din Praga, dirijor şef şi director muzical al Teatrului Mikhailovsky din Sankt Petersburg. După debutul pe scena Teatrului Balşoi din Moscova într-un spectacol de excepţie al Nunţii lui Figaro de W. A. Mozart, Peter Feranec a fost numit succesorul lui Alexander Lazarev, devenind astfel primul dirijor principal străin din istoria instituţiei.

Numele său este legat de colaborarea cu orchestre de valoare precum: Orchestra Filarmonicii din Londra, Orchestre du Capitol – Toulouse, Orchestra Simfonică din Moscova, Orchestra Filarmonicii din Oslo, Orchestra Simfonică din Tokyo, Orchestra Simfonică din Lisabona şi Orchestra Gulbenkian din Lisabona ş.a. Artistul a colaborat, de asemenea, cu operele din Zürich, Leipzig, Oslo, Toulouse, Moscova, Berlin, Frankfurt şi multe altele.

În concertul de la Sala Radio veţi asculta, în primă audiţie în România, Simfonia soarelui, pentru ansamblu de suflători, lucrare a compozitorului contemporan Evgeny Irshai (născut în Sankt Petersburg). Programul serii mai include şi Mozart – Simfonia nr. 35 în re major – Haffner. Titlul simfoniei mozartiene este dat de faptul că lucrarea a fost comandată de o importantă familie aristocratică a timpului ce purta acest nume, creaţia fiind interpretată cu prilejul înnobilării unuia dintre membrii familiei.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Cele mai citite

Related Articles