Cvartetul Giocoso din Viena, în concert la Bucureşti!

Cvartetul Giocoso din Viena, unul dintre cele mai bune tinere ansambluri camerale la nivel mondial, revine la Bucureşti pentru un concert cameral ce va avea loc joi, 22 iunie, de la ora 19:00, la Biserica Luterană din Bucureşti, str. Luterană nr. 2.

Cvartetul Giocoso reuneşte în prezent doi violonişti români, Sebastian Câşleanu şi Teofil Todică, o violistă germană, Martha Windhagauer, şi un violoncelist olandez, Bas Jongen, cu toţii deţinători a numeroase premii pentru activitatea lor solistică.

În stagiunea 2016-2017, Cvartetul Giocoso face parte din programul New Austrian Sound of Music (NASOM) al Ministerului Federal pentru Europa, Integrare şi Afaceri Externe al Republicii Austria, fiind unul dintre ansamblurile promovate prioritar de Forumul Cultural Austriac, co-organizator al concertului cameral din 22 iunie.

Este încă o confirmare a valorii Cvartetului Giocoso, care în ultimii 6 ani a cucerit importante premii la nivel internaţional, printre care premiul al doilea şi premiul publicului la Concursul de muzică de cameră de la Melbourne – Australia în 2015 şi premiul special Jeunesses Musicales la Concursul ARD de la München, în 2016.

Programul propus de Cvartetul Giocoso în concertul cameral de la Bucureşti cuprinde două opusuri ale unor compozitori a căror viaţă a fost strâns legată de Viena: Wolfgang Amadeus Mozart (Cvartetul KV 575 în Re major) şi Ernst Krenek (ultima parte din Cvartetul nr.3 op.20), alături de un emblematic cvartet pentru impresionismul francez – Cvartetul în Fa major de Maurice Ravel. Este un program interpretat în 2017 şi la Viena, Tokyo şi Seul, unde Cvartetul Giocoso a susţinut mai multe concerte în ultima perioadă.

Co-organizatori: Forumul Cultural Austriac, Radio România Muzical, Biserica Evanghelică C.A. Bucureşti şi Asociaţia Museart.

Cvartetul Giocoso – a fost înfiinţat în anul 2003 şi cântă în actuala formulă din anul 2014. Membrii săi au studiat în cadrul unui master la Viena, din 2011, sub îndrumarea Cvartetului Artis. Cvartetul Giocoso a obţinut numeroase premii la concursuri din Austria (2011, 2012, 2014), Franţa (2012), Australia (2015), Germania (2016). Cvartetul s-a perfecţionat şi în cadrul Academiei Europene de Muzică de Cameră alături de renumiţii profesori Hatto Beyerle şi Johannes Meissl. Însă, Cvartetul Giocoso a lucrat şi cu membri ai unora dintre cele mai cunoscute cvartete la nivel internaţional: Cvartetul Alban Berg, Cvartetul Talich, Cvartetul Ysaye.

În stagiunea 2015-2016, Cvartetul Giocoso a debutat la Wigmore Hall din Londra şi la Musikverein din Viena şi a susţinut un concert la Bucureşti, la Ateneul Român. Până în prezenţ Cvartetul Giocoso a apărut pe scene importante din Germania, Austria, Marea Britanie, Franţa, Italia, Olanda, Norvegia, Turcia, România, Elveţia.

Pentru 2018, Cvartetul Giocoso pregăteşte un turneu în Australia, în compania celebrului mandolinist israelian Avi Avital.  RRA

De același autor

Related Articles