Constantin Gruescu, omagiat la Ocna de Fier şi Bocşa la un secol de la naştere

Plecând de la premisa că „omul sfințește locul”, Banatul a demonstrat că există OAMENI care pot „mișca” lucrurile atunci când pasiunea lor devine un mod de viață. Nenumărate sunt exemplele, dar noi ne oprim, azi, doar asupra unuia, CONSTANTIN GRUESCU.

Născut la 12 aprilie 1924, la Dognecea, a fost OMUL dedicat promovării „florilor de mină”, mineralelor zămislite în milioane de ani sub pământ și scoase la „lumină” prin munca asiduă de-o viață a celui pe care noi toți l-am cunoscut ca și… nea Costică!

Constantin GRUESCU a fost: mineralog, membru al Societății Geografice Române, membru al Societății Române de Științe Naturale și membru al Asociației Internaționale a Mineralogilor din Basel, Elveția, în anul 2004 a primit titlul de cetățean de onoare al județului Caraș-Severin, iar în 2006 titlul de Cetățean de Onoare al orașului Bocșa. Nea Costică a fost și un om darnic, numeroase instituții din țară sau colecții private din străinatate beneficiind de donațiile dumnealui: Muzeul Banatului Montan, Muzeul Național al Banatului, Complexul Muzeal „Moldova” din Iași, Centrul Universitar al Universității „Babeș-Bolyai” din Reșița, etc.

A descoperit formațiunea de roci Macla Gruescu, o juxtapunere de două cristale de cuarț de 7 centimetri intersectate într-un unghi de 90 de grade, cristale care formează o cruce albă. Muzeul de Mineralogie Estetică „Constantin Gruescu” a fost construit în una din camerele din propria casă a mineralogului din Ocna de Fier, cristalele din colecția sa personală făcând obiectul unor teze de doctorat.

O asemenea personalitate a județului Caraș-Severin, a Banatului, dar cu siguranță și a României, va fi omagiată vineri, 12 aprilie 2024 la Ocna de Fier și Bocșa, iar în cursul lunii aprilie și în alte localități sau instituții din județ.

Organizatorii evenimentului sunt: Primăria orașului Bocșa, Consiliul Local Bocșa, Casa Orășenească de Cultură Bocșa și familia GHERMAN, cu sprijinul Forumului Democratic al Germanilor din Județul Caraș-Severin, al Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița și a Muzeului Banatului Montan din Reșița.

PROGRAMUL EVENIMENTULUI:

  • Ora 10,00 – cimitirul ortodox din Ocna de Fier, slujbă de pomenire;
  • Ora 10,30 – vizitarea Muzeului de mineralogie și estetica fierului „Constantin Gruescu” din Ocna de Fier;
  • Ora 12,00 – la Bocșa (sala de ședințe a Primăriei orașului Bocșa) expoziție de fotografie, carte, minerale și vizionări de filme documentare despre viața și activitatea lui Constantin GRUESCU, cel care a reușit prin perseverență, muncă, pasiune și determinare să „pună” pe harta turistică a județului, localităţile Ocna de Fier și Bocșa, să atragă privirile celor care iubesc sau doresc să afle lucruri noi despre „florile de mină”, dar mai ales să arate că… pasiunea poate fi transformată într-un mod de viață, a transmis pentru Radio Reşiţa, şef serviciu Cultură din cadrul Primăriei Bocşa, Dan Liuţ.

Cele mai citite

Related Articles