Concerte-eveniment de Anul Nou la Radio România Muzical

Două concerte în direct de pe marile scene ale lumii: în 31 decembrie, concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Berlin, dirijor Sir Simon Rattle, în 1 ianuarie, tradiţionalul concert de Anul Nou al Filarmonicii din Viena; şi chiar în ultimele momente ale anului 2017, concertul înregistrat în 26 noiembrie care a marcat debutul manifestărilor prilejuite de Centenarul Marii Uniri.

Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena

La Radio România Muzical şi Radio România Actualităţi, pe 1 ianuarie, între orele 12:15-15:00 poate fi ascultat în direct celebrul Concert de Anul Nou susţinut de Filarmonica din Viena, unul dintre cele mai cunoscute şi mediatizate evenimente din lumea muzicii culte de azi.

Filarmonica vieneză va fi condusă de dirijorul italian Riccardo Muti, care marchează astfel 25 de ani de la primul concert de Anul Nou dirijat la Viena. În program se regăsesc valsuri, polci, marşuri celebre din creaţia compozitorilor din familia Strausş un simbol al spiritului vienez, alături de delicatese muzicale, precum Stephanie-Gavotte de Alphons Czibulka, una dintre cele mai cunoscute piese de salon din secolul al XIX-lea.

Concertul este comentat de Anca Andriescu, realizator Radio România Muzical şi este preluat de Radio România alături alte 38 radiodifuziuni publice din întreaga lume.

Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Berlin

Considerată în unele topuri de specialitate drept cea mai bună orchestră a lumii, Filarmonica din Berlin propune de asemenea un concert de Anul Nou, pe 31 decembrie, de la ora 18:25, comentat în direct de Anca Ioana Andriescu pentru Radio România Muzical.

Concertul are o semnificaţie specială: Sir Simon Rattle, cel care a condus destinele filarmonicii berlineze în ultimii 15 ani, dirijează ultimul său concert de Anul Nou la Berlin; din stagiunea 2018-2019, următorul dirijor şef al Filarmonicii din Berlin urmează să fie Kirill Petrenko, ales de orchestră în această poziţie în 2015.

Invitata Concertului de Anul Nou de la Berlin este mezzosoprana americană Joyce di Donato, una dintre cele mai apreciate voci ale momentului. Programul cuprinde lucrări cunoscute din repertoriul romantic şi modern, inclusiv o lucrare de Leonard Bernstein, celebrul dirijor şi compozitor, de la naşterea căruia se vor împlini 100 de ani în 2018.

Concertul de debut al manifestărilor dedicate Centenarului României

În 26 noiembrie 2017, Guvernul României, prin Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, a organizat un concert gală menit să marcheze debutul manifestărilor dedicate aniversării Centenarului României.

Orchestra Română de Tineret a fost dirijată de Cristian Măcelaru, printre protagonişti regăsindu-se celebre nume de artişti străini – soprana Kristine Opolaiş tenorul Piotr Beczala, violonistul Julian Rachlin, dar şi români, printre ei, soprana Adela Zaharia, câştigătoarea de anul acesta a concursului Operalia organizat de Placido Domingo, şi tenorul Ştefan Pop, câştigător în 2010 al aceleiaşi prestigioase competiţii.

În 31 decembrie, între orele 22:30-24:00, aşteptăm anul 2018 la Radio România Muzical, ascultând înregistrarea acestui eveniment care anticipează un an muzical bogaţ dedicat Centenarului României. Prezintă Anca Ioana Andriescu.

Cele mai citite

Related Articles