Concert special la Sala Radio, feminin la puterea a treia!

Nu se întâmplă foarte des să vedem o dirijoare pe podiumul de concert! Ultimul eveniment prezentat de Orchestra Naţională Radio luna aceasta aduce vineri, 29 martie (ora 19:00), pe scena Sălii Radio două invitate speciale: dirijoarea de origine chineză Tianyi Lu şi pianista de origine română, cu o carieră internaţională de succeş Alexandra Dariescu. Cele două propun publicului un program special, ce cuprinde şi creaţia compozitoarei franceze Nadia Boulanger Fantezia pentru pian şi orchestră.

În 2019, lumea muzicală internaţională comemorează 40 de ani de la dispariţia Nadiei Boulanger (1887 – 1979), cunoscută nu doar pentru creaţiile sale, ci şi pentru faptul că a pregătiţ ca profesor, pe cei mai importanţi muzicieni ai sec. XX – Daniel Barenboim, Philip Glasş Astor Piazzolla, Quincy Joneş Michel Legrand etc. Printre elevii săi iluştri s-au numărat şi pianistul român Dinu Lipatti, dar şi compozitorul american Aaron Copland. Concertul va debuta cu lucrarea lui Copland Skyline din Music for a Great City (Orizont din Muzică pentru un mare oraş), creaţie inspirată de metropola new yorkeză.

În cea de-a doua parte a serii de la Sala Radio veţi asculta o altă lucrare celebră: Simfonia nr. 9 – Din lumea nouă, creaţie a compozitorului ceh Antonin Dvořák. Puţini sunt cei care ştiu că în 1969, acum exact 50 de ani, Neil Armstrong lua cu el în misiunea Apollo 11 pe Lună o înregistrare a simfoniei Din lumea nouă, partitură pe care Dvořák a compus-o în perioada în care era director al Conservatorului de la New York. Lucrarea este de departe cea mai cunoscută creaţie a lui Dvořák şi este în top 3 printre cele mai des interpretate şi mai des înregistrate creaţii simfonice în Statele Unite.

În prezent dirijoare asistentă la Melbourne Symphony Orchestra din Australia şi dirijoare principală la St. Woolos Sinfonia din Marea Britanie, Tianyi Lu colaborează şi cu Los Angeles Philharmonic, Hallé Orchestra, Dallas Opera, Welsh National Youth Orchestra, Royal Welsh College of Music Symphony Orchestra, Bristol Metropolitan Orchestra. Născută în Shanghai, dirijoarea s-a stabilit împreună cu familia sa în Noua Zeelandă. A studiat la Universitatea din Auckland şi apoi la Universitatea din Melbourne. În anul 2015 şi-a completat studiile de masterat în dirijat de orchestră la Royal Welsh College of Music and Drama.

Pianista Alexandra Dariescu s-a dedicat în acest an abordării creaţiilor semnate de femei, direcţie în care se încadrează şi lucrarea Nadiei Boulanger. Agenda ei cuprinde în această perioadă debutul alături de celebra orchestră BBC Symphony Orchestra şi concerte cu Liverpool Philharmonic Orchestra, Hallé Orchestra Manchester, Mecklenburgische Staatskapelle ş.a.

În 2017, Alexandra Dariescu a lansat în Londra un proiect extraordinar care s-a bucurat de un mare succes la public. Intitulat Eu şi Spărgătorul de nuci, conceptul este o îmbinare de pian solo cu dans şi animaţie multimedia şi cu acest proiect Alexandra va pleca într-un turneu mondial: Europa – Wiener Konzerthauş Laeiszhalle Hamburg, Bozar Brusselş Philharmonie Luxembourg, Konserthuset Göteborg, King’s Place London, dar şi în China, Australia şi Emiratele Arabe Unite. Recenţ Alexandra Dariescu a participat la turneul susţinut de Orchestra Europeană de Tineret sub bagheta dirijorului Vasily Petrenko şi a fost aplaudată alături de Orchestre Symphonique de Quebec, Utah Symphony Orchestra, Kitchener-Waterloo, iar debutul său în China a avut loc alături de Sichuan Symphony Orchestra.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Interneţ pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona online prin reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.