[FOTO-AUDIO] Trei decenii de la înfiinţarea Uniunii Croaţilor din România. Evenimentul a fost sărbătorit festiv la sfârşitul săptămânii trecute la Caraşova

Treizeci de ani de la înfiinţarea Uniunii Croaţilor din România, cu sediul în comuna Caraşova, au fost sărbătoriţi festiv sâmbătă, 22 octombrie în localitatea cărăşeană.

[UPDATE] Evenimentul a debutat cu o Sfântă Liturghie festivă la biserica din localitate, celebrată de parohul locului, părintele Petar Rebegilă şi asistat de pr. Nikola Lauş din partea Episcopiei romano-catolice de Timişoara şi Gheorghe Pătăşan, paroh de Lupac.

Fiind unul dintre cele mai importante evenimente ale comunităţii croate din Banat, prezenţi ca invitaţi au fost Varujan Pambuccian – membru al Camerei Deputaților din Parlamentul României din Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, Ovidiu Victor Ganţ – reprezentantul FDGR în Parlamentul României, Nicolae Miroslav Petreţchi – deputatul Uniunii Ucrainenilor din România în Parlament şi Giureci Slobodan Ghera – deputat din partea minorităților naționale şi preşedintele UCR, gazda manifestării. Prezenţi au fost şi alţi invitaţi din judeţul Caraş-Severin.

Pentru Radio Reşiţa, Varujan Pambuccian, despre importanţa minorităţilor în România:

După amiaza zilei a fost rezervată programului artistic, când pe scena deschisă din centrul comunei ansamblurile folclorice şi corurile etnicilor caraşoveni din cele 7 localităţi şi invitaţii acestora, au prezentat un amplu program artistic publicului prezent.

Cu acest prilej şi ansamblul de dansuri populare din Caraşova “Karasevska Zora” a marcat 30 de ani de la înfiinţare.

Evenimentul aniversar s-a încheiat cu un frumos foc de artificii care au luminat bolta nopţii, pe acordurile formaţiei “Emanuel Band” din Croaţia.

***

Preşedintele UCR, deputatul Giureci Slobodan Ghera pentru Radio Reşiţa:

Este un prilej de mare bucurie pentru comunitatea croată, unde, iată, avem onoarea de a aniversa 30 de ani de la înființare a Uniunii Croaților din România, moment care a fost amânat anul trecut din cauza epidemiei COVID. 19 ne aflăm la acest moment deosebit pentru comunitatea croată, unde după peste 7 secole pot spune de existență pe aceste meleaguri, existență ce se datorează și Bisericii. Uniunea Croată din România a avut un rol esențial în vederea conservării, păstrării și menținerii identităţii etnice în toate formele ei de manifestare lingvistice, religioase, socioculturale, folclorice, monografice și sportive. Până în prezent, după cum este programul, aniversăm și ansamblul folcloric Karasevska Zora, care împlineşte şi el 30 de ani. Va fi o slujbă religioasă la ora 11, urmată de un scurt program aniversar începând cu ora 16 pe scena deschisă a Uniunii Croaților din România, unde vor participa și elevii din școlile noastre croate din Lupac, Carașova și celelalte, iar la ora 19 va fi un concert al cunoscutei grupe din Republica Croația, “Emmanuel Band”. Vă așteptăm cu drag la acest eveniment aniversar al Uniunii Croaților din România.

Sursa foto: UCR

De același autor

Related Articles