Classic Unlimited la Podul sudat “Pătru Iacob”, sub Funicular/ Palatul Cultural din Reșița

Turneul național de pian Classic Unlimited revine în luna octombrie 2023.
Am ales 9 locuri speciale să ne fie gazde în 2023, să descoperim împreună oamenii și poveștile locului: o fostă mină de cărbune, o biserică din centrul unei comunități miniere, un pod de fier sudat , o grădină botanică și-o grădină de vară, o galerie de artă, o sală de concerte, o biserică în stil baroc și unul dintre cele mai interesante muzee din țară.

Classic Unlimited, turneul național de pian care aduce muzica clasică mai aproape de oameni, revine în luna octombrie cu cea de-a șaptea ediție, oferind 9 concerte cu acces gratuit în locații neconvenționale din țară. Proiectul are ca scop dezvoltarea unei perspective inovatoare asupra muzicii clasice și a modului în care aceasta poate fi experimentată și înțeleasă de publicul larg, precum și punerea în valoare a locurilor deosebite, dar mai puțin valorificate, din România.

Ediția din 2023 a Classic Unlimited propune o incursiune în poveștile care stau la baza compozițiilor clasice și a celor de la granița dintre jazz și muzica clasică. Repertoriul divers cuprinde piese din muzica clasică romantică, dar și lucrări contemporane ce explorează influențe de jazz, promițând publicului o experiență muzicală bogată. Ele vor fi interpretate de pianistul Bogdan Vaida, inițiatorul proiectului. Artistul a dezvoltat anul acesta proiectul inedit Classic for Kids și, în fiecare toamnă, pornește în călătorie cu pianul său, pentru a aduce muzica clasică cât mai aproape de oameni prin turneul Classic Unlimited.

Locațiile selectate pentru această ediție a turneului Classic Unlimited sunt la fel de diverse și unice precum muzica interpretată.

Meda Corovei, project manager Classic Unlimited:Classic Unlimited a pornit de la ideea de a aduce muzica clasică mai aproape de oameni, în comunități și-n locuri unde astfel de acorduri se aud mai rar, dar poate cel mai important acolo unde muzica și locul se potrivesc cel mai bine. Așa cum muzica vine din viață, credem că este numai firesc ca aceasta să fie auzită și cântată acolo unde viața se întâmplă. Așa că am ales 9 locuri speciale să ne fie gazde în 2023, să descoperim împreună oamenii și poveștile locului: o fostă mină de cărbune, o biserică din centrul unei comunități miniere, un pod de fier sudat , o grădină botanică și-o grădină de vară, o galerie de artă, o sală de concerte, o biserică în stil baroc și unul dintre cele mai interesante muzee din țară. ”

LOCURI ȘI CALENDAR: 

  • 1 octombrie, ora 18.00, Podul sudat “Pătru Iacob” sub Funicular / Palatul Cultural, Reșița
  • 7 octombrie, ora 19.00, Biserica Romano-Catolică, Roșia Montană 
  • 8 octombrie, ora 18.00,  Mina Petrila, Petrila
  • 14 octombrie, ora 19.00, Colonia Pictorilor, Baia Mare
  • 15 octombrie, ora 18.00, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, Sighetu Marmației 
  • 21 octombrie, ora 19.00, Biserica și Claustrul Mănăstirii Franciscanilor, Gherla
  • 22 octombrie, ora 18.00, Grădina Botanică “Vasile Fati” Jibou
  • 26 octombrie, ora 20.00,  Zazen, Cluj-Napoca
  • 28 octombrie, ora 18.00, Palatul Cultural Blaj

Ca în fiecare an, participarea la concerte este gratuită, cu rezervarea în prealabil a biletului pe site-ul evenimentului: www.classicunlimited.ro.

Classic Unlimited este inspirat de turneul Klassik Mittendrin, care a debutat în 2015 într-un atelier de motociclete din Germania, când pianistul Bogdan Vaida a avut ideea de a scoate muzica clasică din sălile de concert, din dorința de a o face mai accesibilă publicului larg. Doi ani mai târziu, proiectul a ajuns în România. În cele șase turnee de până acum, peste 10.000 de persoane au luat parte la cele 65 de concerte Classic Unlimited care au avut loc în 51 de locuri neconvenționale din România.

Bogdan Vaida a absolvit Academia de Muzică din Cluj și a continuat studiile în Germania, la Hochschule für Musik Freiburg. A cântat și a trăit mult timp la Freiburg, unde în 2015 a demarat proiectul Klassik Mittendrin. Din 2015 încoace, Bogdan Vaida a susținut, în cadrul turneelor Klassik Mittendrin și Classic Unlimited, peste 100 de concerte în cele mai neașteptate locuri din România, Germania și Elveția într-o încercare de a duce muzica mai aproape de oameni.

PARTENERI

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. 

Parteneri: Yamaha, Daisler Print House, Green Room Plant Studio. 

Gazde: Primăria și Teatrul de Vest Reșița, Roșia Montană Community, Planeta Petrila și Consiliul Județean Hunedoara, Colonia Pictorilor Baia Mare, Fundația Academia Civică și Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, Biserica și Claustrul Mănăstirii Franciscanilor Gherla, Grădina Botanică “Vasile Fati” Jibou, Zazen Cluj Napoca, Palatul Cultural și Primăria Blaj.

Parteneri Media: AGERPRES, TVR Cultural, Radio România Cultural, Radio România Muzical, România Pozitivă, Radio Cluj, Radio Reșița, România Pozitivă, Ziarul Metropolis, Happ.ro.

LOCUL

Concertul Classic Unlimited de la Reșița are loc în data de 1 octombrie de la ora 18.00 la Podul sudat “Pătru Iacob”, sub Funicular, iar în caz de vreme ploioasă la Palatul Cultural.

CE VEI PUTEA ASCULTA ?

From classic to jazz sau cum s-au influențat și intersectat muzica clasică și jazz-ul de-a lungul timpului.
♫ Intermezzo – Johannes Brahms
♫ Pavana – George Enescu
♫ Impromptu Op. 142, nr. 2 – Franz Schubert
♫ Pisica și Șoarecele – Aaron Copland
♫ Rhapsody in Blue – George Gershwin
♫ Fifths and Drifts – Șerban Marcu
♫ Jazz Turbulence – Cristian Bence-Muk
♫ Midnight Chorale and Toccata – Ciprian Gabriel Pop

ACCES

Biletele în cadrul turneului Classic Unlimited sunt gratuite, dar poți susține financiar turneul făcând o donație online, în momentul rezervării biletului sau la fața locului, anunță organizatorii.

Biletele se pot rezerva AICI

De același autor

Related Articles