Brahms & Dvorák cu Orchestra Naţională Radio la Sala Radio

Vineri, 3 martie, dirijorul elvețian Kaspar Zehnder se va afla la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio, într-un concert Brahms & Dvor(ák, care îl va avea ca solist pe pianistul italian Giovanni Bellucci. Seara va debuta cu Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră, op. 15 de J. Brahmş iar în partea a doua orchestra va interpreta Simfonia nr. 8 în sol major, op. 88 de A. Dvor(ák.

Dirijorul Kaspar Zehnder a fost director artistic al FK – Prague Philharmonia, al Festivalului Murten Classicş Klangantrisch şi al Orchestrei Simfonice Solothurn din Biel, Elveţia, iar în acest an are în program concerte alături de Orchestra Simfonică din Slovacia, la Festivalul Muzicii Poloneze din Cracovia, la Festivalul La Folle Journée din Nanteş dar şi în Cehia, Franţa şi Germania.

Un talent muzical unic, Giovanni Bellucci este câştigător al prestigiosului premiu Busoni din Italia, iar înregistrarea Parafrazelor după operele lui Verdi şi Bellini de Fr. Liszţ în interpretarea sa, a fost inclusă în selecţia celebrei publicaţii Diapason ca fiind una din cele mai bune înregistrări ale tuturor timpurilor.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanoş Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitaş în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio. Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Kaspar Zehnder

Kaspar Zehnder s-a născut la Riggisberg, a studiat flautul la Berna cu H. Indermühle şi apoi dirijatul cu E. Körner. Cu prilejul vizitelor de studiu la Siena, Paris precum şi la Academia Europeană Mozarţ Kaspar Zehnder a primit îndrumări de la A. Nicoleţ H. Stein, Ch. Dutoiţ W. A. Alberţ R. Weikert şi M. Koneck.

În calitatea sa de director artistic al PFK – Prague Philharmonia, al Festivalului Murten Classicş Klangantrisch şi al Orchestrei Simfonice Solothurn din Biel, a repurtat numeroase succese, selecţia programelor concertelor sale bucurându-se de apreciere din partea publicului. În stagiunea 2016-2017 îl regăsim pe Kaspar Zehnder la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio, alături de Orchestra Simfonică din Slovacia, va concerta la Festivalul Muzicii Poloneze din Cracovia, la Festivalul La Folle Journée din Nanteş totodată Kaspar Zehnder va mai susţine concerte în Cehia, Franţa şi Germania.

Alături de Orchestra Simfonică Biel Solothurn are o intensă activitate artistică ce implică turnee şi colaborări cu artişti dintre care amintim pe Ning Feng şi Louis Lortie.

Cu o deosebită atenţie pentru valorificarea repertoriului muzicii romantice, Kaspar Zehnder a înregistrat pentru casa de discuri CPO lucrări simfonice semnate de compozitorul romantic Robert Radecke.

Giovanni Bellucci

După câştigarea premiului Busoni şi a altor importante competiţii internaţionale dintre care amintim Regina Elisabeta, Prague Spring, A. Casella, Giovanni Bellucci a fost invitat să concerteze alături de filarmonicile din Los Angeleş Moscova, Montecarlo, a mai colaborat cu Dallas Symphony, BBC Philharmonic, Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI, Orchestra Filarmonică din Ličge. Totodată, a păşit pe scenele unor importante edificii ale lumii muzicale precum: Salle Pleyel, Herkulessaal, Opera din Sidney, Salle Gaveau, La Roque d’Anthéron, Performing Arts Society din Washington, Hollywood Bowl, Théâtre des Champs Elyséeş Théâtre du Châtelet.

Un talent muzical unic, Giovanni Bellucci şi-a descoperit aptitudinile pianistice la vârsta de 14 ani şi a învăţat ca autodidact cele 32 de sonate de Ludwig van Beethoven. La vârsta de 16 ani avea să interpreteze lucrarea concertantă Tontanz de Franz Liszţ urmând apoi să întâlnească mari pianişti precum: Paul Badura-Skoda, Alfed Brendel, Murray Perahia, Maurizio Pollini şi Lazar Berman.

Înregistrările sale rămân de referinţă pentru literatura muzicală de profil, înregistrarea Parafrazelor după operele lui Verdi şi Bellini de Fr. Liszt fiind incluse în selecţia celebrei publicaţii Diapason ca una din cele mai bune înregistrări ale tuturor timpurilor; în prezent artistul lucrează la înregistrarea completă a lucrărilor de Beethoven