[AUDIO-FOTO] Un secol de la nașterea episcopului Emilian Birdaș, marcat în Episcopia Caransebeşului

La un secol de la nașterea episcopului Emilian Birdaș a fost săvârșită Sfânta Liturghie de un sobor de 4 ierarhi în Catedrala Episcopală Învierea Domnului din Caransebeș. Pentru că astăzi, 23 noiembrie, se împlinesc 100 de ani de când restauratorul Episcopiei Caransebeșului din anul 1994, s-a născut s-au organizat o serie de manifestări spiritual-culturale cu acest prilej.

De dimineață a fost oficiată Sfânta Liturghie de către ÎPS Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, ÎPS Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, ÎPS Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului și PS Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, alături de un sobor de preoți și diaconi. La sfânta slujbă a participat și PS Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului. De asemenea, au luat parte preoți din municipiul Caransebeșului, părinți profesori împreună cu elevi seminariști de la Seminarul Teologic Episcop Ioan Popasu, ostenitori ai Centrului Eparhial, oameni de cultură, istorici și mai mulți invitați din întreaga țară, din locurile unde și-a desfășurat activitatea vrednicul ierarh Emilian Birdaș.

ÎPS Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului

La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșită și o slujbă de pomenire pentru Emilian Birdaș. De asemenea, a fost prezentată medalia comemorativă „Emilian Birdaș – un secol de la naștere (1921-2021) și 25 de ani de la trecerea la cele veșnice (1996-2021)”.

PS Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului

Totodată, a fost vernisată expoziția foto-documentară „Episcopul Emilian Birdaș – omul și arhiereul” la Colecția muzeală „Episcop Elie Miron Cristea” ce se află la Centrul eparhial din Caransebeș. Ierarhii prezenți la acest eveniment au vizitat și mormântul episcopului Emilian de la Biserica Sf. Ioan. Restaurantul Episcopiei Caransebeșului, vrednicul de pomenire Emilian Birdaș își doarme somnul de veci în Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”,  necropola episcopilor Caransebeșului.

Programul manifestărilor a cuprins și difuzarea filmului comemorativ  „Episcopul Emilian Birdaș – ctitor de eparhii. Un secol de la naștere (1921-2021)” realizat de Trinitas TV și a fost prezentat un program artistic comemorativ „Episcopul Emilian Birdaș – iubitor de Biserică și Neam”, desfășurat în sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Centrului Eparhial.

Aceste manifestări organizate de Episcopia Caransebeșului cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte s-au desfășurat în perioada 22 noiembrie – 23 noiembrie, sub genericul „Un secol de la nașterea episcopului Emilian Birdaș 23 noiembrie 1921 – 23 noiembrie 2021”.

Toate evenimentele s-au organizat în temeiul normelor prevăzute de legislație și au fost transmise live pe pagina de facebook a Episcopiei Caransebeșului. (diac. Pavel Canea)

***

Episcopia Caransebeșului, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, organizează, în perioada 22 noiembrie – 23 noiembrie, sub genericul „Un secol de la nașterea episcopului Emilian Birdaș 23 noiembrie 1921 – 23 noiembrie 2021”,  un eveniment comemorativ dedicat restauratorului Episcopiei Caransebeșului, vrednicul de pomenire episcop Emilian Birdaș. De asemenea, la sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului, duminică, 21 noiembrie, în toate bisericile de pe cuprinsul Eparhiei Banatului Montan, se vor săvârși slujbe de pomenire pentru episcopul Emilian Birdaș.

Consilierul cultural al Episcopiei Caransebeşului, arhimandrit Casian Ruşeţ pentru Radio Reşiţa:

Arhimandrit Casian Ruşeţ

Manifestările vor debuta luni, 22 noiembrie, începând cu ora 16,30, cu o slujbă de pomenire pentru episcopul Emilian Birdaș, care va fi săvârșită la Biserica „Sf. Ioan Botezătorul”, necropola episcopilor Caransebeșului.

În continuare, evenimentul va cuprinde vernisarea expoziției foto-documentare „Episcopul Emilian Birdaș – omul și arhiereul” la Colecția muzeală „Episcop Elie Miron Cristea” și un program artistic comemorativ „Episcopul Emilian Birdaș – iubitor de Biserică și Neam”, desfășurat în sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Centrului Eparhial. În cadrul programului artistic, va fi difuzat filmul comemorativ „Episcopul Emilian Birdaș – ctitor de eparhii. Un secol de la naștere (1921-2021)” realizat de Trinitas TV.

În cea de-a doua zi a evenimentului, marți, 23 noiembrie, manifestările vor debuta cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, săvârșită la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeș, începând cu ora 9,30, de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, cu participarea ÎPS Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, ÎPS Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, ÎPS Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, PS Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și PS Părinte Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului. În încheierea Sfintei Liturghii, soborul clerical va săvârși o slujbă de pomenire pentru episcopul Emilian Birdaș.

Evenimentul se va încheia cu prezentarea medaliei comemorative „Episcopul Emilian Birdaș – un secol de la naștere (1921-2021) și 25 de ani de la trecerea la cele veșnice (1996-2021)”. Toate evenimentele se vor organiza în temeiul normelor prevăzute de legislație și vor fi transmise live pe pagina de facebook a Episcopiei Caransebeșului.

Campania ”Muzică pentru viață!”

Împreună putem salva vieți!

De același autor

Related Articles