[AUDIO] La Timișoara se dă start la Refugee Art Festival

De astăzi și până luni, 20 iunie, Grupul de inițiative sociale Logs organizează cea de-a 6-a ediție a Timișoara Refugee Art Festival, în mai multe locații din capitala Banatului.

Singurul de acest fel din Europa de Est, festivalul își propune mai mult ca oricând să faciliteze și să mențină legătura dintre comunitate și cei care au fugit din calea gloanțelor și a bombelor. Motto-ul festivalului este „Better Together”, pentru a sublinia și a aplauda implicarea fără precedent a societății civile în criza refugiaților ucraineni și pentru a încuraja continuarea acestui gen de acțiuni, indiferent de țara de proveniență a refugiaților, spune Teodora Achim de la Grupul de inițiative sociale Logs.

”Festivalul face parte în acest an dintr-un program mai larg de educație pentru comunitate sub egida „Better Together”, derulat de LOGS și finanțat de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte. Timp de patru zile, publicul este invitat la Timișoara Refugee Art Festival, pentru a descoperi prin artă contemporană, teatru, film, muzică și artă culinară cine sunt cei care au fost nevoiți să o apuce pe diferitele rute migratorii și cum putem să le facem viața mai bună atunci când drumurile ni se intersectează”.

Deschiderea festivalului va avea loc în această seară, de la ora 19, la Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, și va fi urmată de inaugurarea instalației artistice „Bullets and Love” a Reginei Damian, în Piața Libertății.  Este despre alegerile care, de fapt, nu sunt ale noastre: Ce ai lua cu tine și ce ai lăsa în urmă atunci când pleci într-o călătorie care nu a fost nicidecum planificată ?

𝐕𝐈𝐍𝐄𝐑𝐈, 𝟏𝟕 𝐢𝐮𝐧𝐢𝐞

🕖19:00 Deschiderea oficială a Festivalului

Centrul de Proiecte, Str. V. Alecsandri 1

🕖19:15 Bullets and Love, instalație artistică de Regina Damian

Piața Libertății

🕗20:00 Ukraïna.pic, expoziție de afișe ale ilustratorilor ucraineni din grupul Pictoric

Piața Unirii

Curatori: Daniel-Petru Gagiu, Florin Arhire, Alin-Adnan Vasile, Coorganizator: Asociația Contrasens

𝐒𝐀̂𝐌𝐁𝐀̆𝐓𝐀̆, 𝟏𝟖 𝐈𝐔𝐍𝐈𝐄

🕓16:00-18:00 Atelier de colaj pentru familiile refugiaților, susținut de Ioana Cociș și Mirela Stoeac-Vlăduți

MV sci-art Center, Bulevardul Mihai Viteazu 1

🕗20:00-22:00 Concert Beck Corlan. În deschidere: Vanessa from Odessa & Friends

Faber, Splaiul Peneș Curcanul 4-5

𝐃𝐔𝐌𝐈𝐍𝐈𝐂𝐀̆, 𝟏𝟗 𝐈𝐔𝐍𝐈𝐄

🕚11:00-14:00 Picnic intercultural. În program: brunch cu mâncare gătită de refugiați, ateliere și spectacol de circ, tur ghidat al Muzeului Satului Bănățean.

Muzeul Satului Bănățean, Strada Avram Imbroane 1

🕖19:00-20:00 Animal crossing, spectacol al Teatrului Basca

Piața Sfântu Gheorghe

𝐋𝐔𝐍𝐈, 𝟐𝟎 𝐈𝐔𝐍𝐈𝐄, 𝐙𝐈𝐔𝐀 𝐌𝐎𝐍𝐃𝐈𝐀𝐋𝐀̆ 𝐀 𝐑𝐄𝐅𝐔𝐆𝐈𝐀𝐓𝐔𝐋𝐔𝐈

🕓16:00-17:30 Atelier de benzi desenate pentru copii și adolescenți refugiați, susținut de Institutul Francez

Institutul Francez, Bd. C.D. Loga 46

🕓16:00-18:00, Atelier de autoreprezentare culturală, susținut de Mihaela Ciutacu și Mihaela Tilincă de la Asociația Culturală Diogene

Institutul Francez, Bd. C.D. Loga 46

🕖19:00-20:45, Această ploaie nu se va opri niciodată (2020, Ucraina, Irak, Germania, Siria), documentar al regizoarei ucrainene Ana Gorlova, cu subtitrare în limba română.

Cinema Victoria, Strada Ciprian Porumbescu 2

Grupul de inițiative sociale Logs din Timișoara, oferă asistență în această perioadă pentru aproximativ o mie de refugiați. România a avut anul trecut o triplare a cererilor de azil față de anii precedenți.

De același autor

Related Articles