[AUDIO] Aplauze pentru poet. Redescoperiți poezia românească

„Aplauze pentru poet/ A Hand for the Poet” este un muzeu virtual al poeziei clasice și moderne în care puteti să urmăriți înregistrările video cu recitaluri de poezie realizate de Asociația The Culture Club,  în interpretarea actorilor români și britanici din diferite generații.

Pe aceasta platformă care este și în limba engleză și care s-a lansat, vineri, 22 octombrie găsiți biografiile, fotografii și imagini cu manuscrisele poeților: Mihai Eminescu, Nichita Stănescu, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Marin Sorescu și Ion Barbu. 

Poeziile au fost interpretate de actorii: Ion Caramitru, Michael Pennington, Anamaria Marinca, Mircea Rusu, Emilia Popescu, Andras Istvan Demeter, Mihaela Rădescu, Alex Ştefănescu și  Cătălin Frăsinescu.

Recitalurile, filmate în primăvara şi vara anului 2021, sunt prefațate de o scurtă prezentare scrisă a poetului ales și ilustrate cu fotografii de epocă, fragmente de manuscris şi comentarii bilingve despre arta sa poetică.

Poezia, „întregită” de arta actorului, rostirea, imaginea

Inițiativa este deopotrivă un act de restituție și un demers de susţinere a unui domeniu cultural marginalizat în contemporaneitate, adăugând poeziei arta actorului, rostirea, imaginea. Aplauze pentru poet / A Hand for the Poet, ce urmează a fi continuat în viitor şi cu alte nume mari, îşi propune să contribuie la o mai bună cunoaştere a celor mai importanţi poeţi români clasici şi moderni, în forma originală, dar şi prin traduceri consacrate, în engleză, totul într-o manieră accesibilă publicului actual, pentru care principalul vehicul cultural este internetul.

Program:

Luni, 25 octombrie, ora 8.30 sau 11
Aplauze pentru Poet – Mihai Eminescu
Interpretează actorul Ion Caramitru
https://www.youtube.com/watch?v=2jFyAx18LAM&t=5s

 1. Marți, 26 octombrie, ora 8.30 sau 11
  Descoperiți poezii de Mihai Eminescu și Nichita Stănescu în engleză și română cu Michael Pennington, Ion Caramitru, Anamaria Marinca și Emilia Popescu
  https://aplauzepentrupoet.thecultureclub.ro/26sept/
 2. Miercuri, 27 octombrie, ora 8.30 sau 11
  Aplauze pentru Poet – George Coșbuc
  Interpretează actorii Emilia Popescu, Andras Demeter și Alex Stefanescu
  https://www.youtube.com/watch?v=NnPDqc5g4EA
 3. Joi, 28 octombrie ora 8.30 sau 11
  Aplauze pentru Poet
  Ion Caramitru
  Descoperiți poezii de Mihai Eminescu recitate de Ion Caramitru
 4. https://aplauzepentrupoet.thecultureclub.ro/ion-caramitru/
 5. Vineri, 29 octombrie ora 8.30 sau 11
  Aplauze pentru Poet – Tudor Arghezi
  Interpretează actorii Mircea Rusu, Mihaela Radescu și Catalin Frasinescu
  https://www.youtube.com/watch?v=qO6fqWQY8D0&t=2s
 6. Luni, 1 noiembrie ora 8.30 sau 11
  Aplauze pentru Poet
  Nichita Stănescu, Necuvintele / the Non-Words
  Interpretează actorii Anamaria Marinca și Emilia Popescu
  https://www.youtube.com/watch?v=Y_cEq5B1zMc

Persoanele interesate pot să afle mai multe informații despre proiectul Aplauze pentru poet / A Hand for the Poet atât pe site-ul aplauzepentrupoet.thecultureclub.ro, cât și pe ahandforthepoet.thecultureclub.ro, ambele în două versiuni, în limba română și limba engleză. De asemenea, iubitorii de poezie pot urmări toate activitățile derulate în cadrul inițiativei pe pagina de Facebook a proiectului.

Proiectul a fost realizat de o echipã coordonatã de Ovidiu Miculescu – producãtor general și Oltea Șerban-Pârâu – producãtor executiv. Filmãrile s-au desfãșurat în spații consacrate precum Sala ArCuB, Opera Naþionalã din București sau ICR Londra, producțiile fiind semnate de Virgil Oprina – director de imagine / montaj, Attila Vizauer – regia artisticã.

Producãtor The Culture Club

Cu sprijinul JTI

Partener principal Pro Contemporania

Parteneri culturali ArCuB – Centrul de proiecte culturale al Primãriei Municipiului București, Universitatea din București, Muzeul Naþional al Literaturii Române, Institutul Cultural Român, Opera Naționalã din București.

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Regional, România TV, Liternet Agentia de carte, Mediatrust, Webcultura

De același autor

Related Articles