Asociaţia Germană de Cultură și Educaţie a Adulţilor Reşiţa, la ceas aniversar

În data de 19 noiembrie se vor împlini 35 de ani de la constituirea primului nucleu al Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților din Reșița. Pentru a marca evenimentul, în aceste zile au loc mai multe manifestări.

Programul activităţilor este următorul:

9 noiembrie 2022, ora 16.30, Librăria „Semn de Carte” Reșița:

Jubileul de 35 de ani – Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița.

Întâlnire cu membrii formației „Intermezzo“ (coordonator: Lucian Duca).

12 noiembrie 2022, ora 15.00, Casa „Adam Müller-Guttenbrunn“, Timișoara:

Prezentarea expoziției de Roll-up realizată în 2022, cu prilejul împlinirii a 35 de ani de activitate ai Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița.

Prezentarea miniexpoziției de artă plastică a artiștilor Doina & Gustav Hlinka, coordonatorii Cercului de pictură „Deutsche Kunst Reschitza” al Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin.

Participarea corului „Franz Stürmer“ (dirijoare: prof. Elena Cozâltea), a formațiilor „Banater Bergland“ (coordonator: prof. George Gassenheimer), „Intermezzo“ (coordonator: Lucian Duca), a soliștilor Marianne & Petru Chirilovici, precum și a formației de dansuri populare germane „Enzian = Gențiana“ (coordonatori: Marianne & Nelu Florea), toate din Reșița, la programul cultural organizat de corul „Temeswarer Liederkranz“ din Timișoara.

14 noiembrie 2022, ora 16.30, Centrul Social „Frédéric Ozanam” Reșița:

Jubileul de 35 de ani – Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița.

„Viziunile Banatului Montan – Trecut și perspective“: Prezentări de carte ale autorilor Gheorghe Jurma și Erwin Josef Țigla, publicații apărute de-a lungul anilor sub egida Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița.

Incursiuni muzicale: Nicoleta Garoiu și elevii ei de la Liceul de Arte „Sabin Păuța” Reșița.

17 noiembrie 2022, ora 17.00, Biserica romano-catolică „Maria Zăpezii“ Reșița:

Jubileul de 35 de ani – Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița.

Sfânta Liturghie de mulțumire în limba germană, cu prilejul jubileului asociației reșițene, dedicată totodată Sfintei Elisabeta, patroana spirituală a asociației. Înfrumusețarea muzicală a Sfintei Liturghii: corul parohial „Harmonia Sacra”, dirijor: prof. Gheorghe Colța.

17 noiembrie 2022, ora 18.15, Centrul Social „Frédéric Ozanam” Reșița:

Jubileul de 35 de ani – Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița.

Prezentarea expoziției de Roll-up realizată în 2022 cu prilejul împlinirii a 35 de ani de activitate ai Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița.

17 noiembrie 2022, ora 18.30, Centrul Social „Frédéric Ozanam” Reșița:

Jubileul de 35 de ani – Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița.

Întâlnire cu membrii corului „Franz Stürmer“ Reșița (dirijoare: prof. Elena Cozâltea). Program special: Să ne întâlnim cu personalități germane ale județului – dezbateri, opinii, mărturisiri.

18 noiembrie 2022, ora 10.30, Centrul German „Alexander Tietz” Reșița:

Jubileul de 35 de ani – Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița.

 Expoziție de fotografii și de filatelie având ca tematică „Sf. Elisabeta“, realizate de Erwin Josef Ţigla.

18 noiembrie 2022, ora 12.00, Direcția Județeană pentru Cultură Caraș-Severin, Reșița:

Jubileul de 35 de ani – Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița.

30 de ani de creație artistică germană la Reșița: Expoziție a cercului de pictură „Deutsche Kunst Reschitza“ (coordonatori: Doina & Gustav Hlinka) și a cercului de sculptură „Jakob Neubauer“ (coordonator: George Molin).

19 noiembrie 2022, , ora 16.00, Centrul Social „Frédéric Ozanam“ Reșița:

Jubileul de 35 de ani – Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița.

30 de ani de creație artistică germană la Reșița: Expoziție a cercului de pictură „Deutsche Kunst Reschitza“ (coordonatori: Doina & Gustav Hlinka): Să ne aducem aminte din istoria cercului de pictură…

Incursiuni muzicale: elevul Ian Adrian Dinuț (secția germană a Colegiul Național „Diaconovici – Tietz“) și prof. Diana Silaghi (Liceul de Arte „Sabin Păuța” Reșița).

19 noiembrie 2022, ora 16.15, Centrul Social „Frédéric Ozanam“ Reșița:

Jubileul de 35 de ani – Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița.

Program cultural special pentru membrii asociației germane sărbătorite.

23 noiembrie 2022, ora 17.30, Centrul Social „Frédéric Ozanam“ Reșița:

Jubileul de 35 de ani – Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița.

Întâlnire cu membrii formației „Intermezzo“ (coordonator: Lucian Duca), cu soliștii Marianne și Petru Chirilovici, cu membrii formației „Banater Bergland“ (coordonator: prof. George Gassenheimer), precum și cu formația de dansuri populare germane „Enzian = Gențiana“ (coordonatori: Marianne & Nelu Florea). Program special: Să ne întâlnim cu personalități germane ale județului – dezbateri, opinii, mărturisiri.

100 de ani de la inaugurarea Fabricii de Locomotive din Reșița (inaugurată în luna noiembrie 1922): O întâlnire cu istoria Reșiței. Invitați speciali: Bogdan Andrei Mihele și Andrei Florin Bălbărău.

27 noiembrie 2022, ora 17.30, Centrul Social „Frédéric Ozanam“ Reșița:

Jubileul de 35 de ani – Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița.

Întâlnire cu membrii formației de dansuri populare germane „Enzian = Gențiana“ / adulți (coordonatori: Marianne & Nelu Florea). Program special: Să ne întâlnim cu personalități germane ale județului – dezbateri, opinii, mărturisiri.

La ceas aniversar, Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița privește în urma ei, la cei 35 ani de activitate. Astfel, în perioada 19 noiembrie 1987 – iulie 2022, asociația a organizat sau coorganizat un număr de 5.873 manifestări. Din acestea, 2.621 au fost organizate la Reșița. Existența unor filiale, în prezent, la Bocșa (112 manifestări), Dognecea (114) și Oravița (97) constituie dovezi clare în implicare zonală. Din păcate, alte filiale, precum cele din Drobeta Turnu-Severin, Oțelu Roșu și Rusca Montană au trebuit să fie închise, cu speranța însă că se vor putea deschide oricând, când există cerere. De fapt, 599 de manifestări au fost organizate sau coorganizate în localități unde nu suntem prezenți prin filiale. Cele 1.126 de expoziții, cele 69 de manifestări distractive, precum sunt balurile, sau cele 317 de excursii organizate rotunjesc aria de activitate a asociației jubiliare, ca de altfel și cele 565 de manifestări cu caracter spiritual.

Manifestări ca „Decada Culturii Germane în Banatul Montan” (32 de ediții), „Zilele Literaturii Germane la Reșița” (32 de ediții), „Parada Portului Popular German” (25 de ediții) sau „Copiii desenează ținutul natal” (din doi în doi ani, 16 ediții) fac parte integrantă din mișcarea culturală județeană și națională. Alte manifestări precum „Primăvara culturală germană la Reșița” (20 de ediții), „Te salut, copilărie” (15 ediții), „Iunie – luna expozițiilor” (15 ediții), „Gărâna în septembrie“ (24 de ediții), „Mai multe lumânări în cimitirele noastre” (15 ediții) și „Toamna culturală germană la Reșița” (20 de ediții) stau de asemenea ca model în implicarea culturală din municipiu, din județ, din țară și chiar de peste hotare. Nu trebuie uitată și organizarea mai multor evenimente comemorative  anuale dedicate deportării în fosta URSS și a deportării în Bărăgan.

Asociația editează publicația „Echo der Vortragsreihe” („Ecoul Asociației”), alături de alte ediții speciale, dedicate principalelor evenimente ale etniei germane din Banatul Montan. De asemenea, trebuie amintite cele 126 de apariții editoriale și cele 25 numere din publicația „Info”

Restaurarea și păstrarea unor monumente ale etniei germane din Reșița precum și întreținerea mormintelor eroilor necunoscuți germani, căzuți în cele două Războaie Mondiale, se află de asemenea în planul de activități al asociației, ca și participarea, prin intermediul formațiilor culturale germane din municipiu, la manifestări cultural-artistice din țară și de peste hotare.

Cu prilejul împlinirii a 35 de ani de activitate neîntreruptă, artistul plastic reșițean, care astăzi trăiește Germania, Bogdan Piperiu a conceput un logo adecvat jubileului. Gestul lui ne onorează!

Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița, bazându-se pe cei 35 ani de activitate, va contribui și pe mai departe la viața culturală din județ și din țară. Este crezul celor activi aici. La ceas de sărbătoare adresăm un cuvânt de mulțumire tuturor acelora care au stat aproape de Asociație, celor care au ajutat-o și sprijinit-o, dar și membrilor săi, fără de care, astăzi, ea nu ar fi ceea ce este! (Erwin Josef Țigla)

De același autor

Related Articles