Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa la ceas aniversar

Vineri, 19 noiembrie, se aniversează 34 de ani de la constituirea primului nucleu al Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților din Reșița, în data de 19 noiembrie 1987, în sala 99 a Casei de Cultură a Sindicatelor.

La ceas aniversar, Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița privește în urma ei, la cei 34 ani de activitate. Astfel, în perioada 19 noiembrie 1987 – 19 noiembrie 2021, asociația a organizat sau coorganizat un număr de 5.694 manifestări, din care nu mai puțin de peste 138 din iulie a.c. până în prezent. Manifestări ca „Decada Culturii Germane în Banatul Montan”, „Zilele Literaturii Germane la Reșița” sau „Copiii desenează ținutul natal” fac parte integrantă din mișcarea culturală județeană și națională.

Anul 2021 a însemnat pentru noi în primul rând slujirea jubileului reșițean: 250 de ani de istorie industrială pe aceste meleaguri. Nenumărate au fost proiectele noastre în acest sens, proiecte care vor rămâne în istorie pentru posteritate.

Asociația editează revista „Echo der Vortragsreihe” („Ecoul Asociației”) – în februarie 2021 sărbătorindu-se 31 de ani de la apariția primului număr la 1 februarie 1990 – alături de alte ediții speciale, dedicate principalelor evenimente ale etniei germane din Banatul Montan. De asemenea, trebuie amintite cele 125 de apariții editoriale și cele 23 numere din publicația „Info”.

Restaurarea și păstrarea unor monumente ale etniei germane din Reșița precum și întreținerea mormintelor eroilor necunoscuți germani, căzuți în cele două Războaie Mondiale, se află de asemenea în planul de activități ale asociației, ca și participarea, prin intermediul formațiilor culturale germane din municipiu, la manifestări cultural-artistice din țară și de peste hotare. Trebuie, totodată, remarcată prezența activităților pe social media cunoscută, precum Facebook și YouTube.

Și anul acesta, ca și începând cu luna martie a anului trecut, activitatea Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților din Reșița a fost restricționat, așa cum s-a întâmplat cu multe alte activități în sfera cultural-artistică, din cauza pandemiei care a cuprins nu numai regiunea noastră, ci întreg mapamondul. Restrângerea din punct de vedere numeric a manifestărilor și aplicarea întrutotul a măsurilor privind siguranța sanitară a membrilor/ participanților nu a influențat calitatea acestora. Faptul că am ținut cont în tot ceea ce am organizat până în prezent de aceste măsuri ne-a păzit pe noi, organizatorii, dar și pe participanți, de îmbolnăviri cu virusul ucigător. Organizarea unor manifestări în curtea Bibliotecii Germane „Alexander Tietz” sau cele organizate în sistem online sunt doar câteva exemple de bune practici în acest sens.

Chiar dacă și în perioada următoare, activitățile vor fi foarte reduse, doar online, fără public, Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița, bazându-se pe cei 34 ani de activitate, va contribui și pe mai departe la viața culturală din județ și din țară. Este crezul celor activi aici. Și, ne-am asumat un nou proiect jubiliar: anul viitor, Reșița va sărbători împlinirea a 150 de ani de la fabricarea primei locomotive cu abur pe teritoriul actual al României, tot anul viitor, împlinindu-se, la 29 aprilie, și 50 de ani de la inaugurarea Muzeului de locomotive cu abur din cartierul Triaj al municipiului de pe Bârzava. Multe dintre următoarele noastre manifestări vor fi dedicate și acestui nou jubileu.

Programul evenimentului:

19 noiembrie 2021, ora 17.00, Biserica Romano-Catolică „Maria Zăpezii“ Reșița: Sfânta Liturghie dedicată Sfintei Elisabeta, patroana spirituală a Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița.

19 noiembrie 2021, ora 19.00, Centrul German „Alexander Tietz” Reșița, online:

Inaugurarea anului jubiliar „150 de ani de la construirea primei locomotive cu abur la Reșița, 1872 – 2022”, organizat de către Forumul Democratic al Germanilor din jud. Caraș-Severin și de Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița. Masă rotundă cu invitați din domeniu.

19 noiembrie 2021, online, Centrul Social „Frédéric Ozanam“ Reșița:

Expoziție de fotografii având ca tematică „Sf. Elisabeta“, realizate de Erwin Josef Ţigla.

Expoziție de filatelie având ca tematică „Sf. Elisabeta“, din colecția lui Erwin Josef Ţigla.

La ceas de sărbătoare al asociației, la 34 de ani de la înființare, adresăm un cuvânt de mulțumire tuturor acelora care au stat aproape de Asociație, celor care au ajutat-o și sprijinit-o, dar și membrilor săi, fără de care, astăzi, ea nu ar fi ceea ce este! (Erwin Josef Țigla)

Campania ”Muzică pentru viață!”

Împreună putem salva vieți!

De același autor

Related Articles