„Artist Emigrant” – Un nou proiect de 15 reportaje de scurt metraj marca Sabin Dorohoi, difuzate la Radio Reşiţa

„Artist Emigrant” – este o serie de reportaje scurte despre artiştii români contemporani, emigraţi în străinătate.

În intervalul 15-29 octombrie 2021, pe pagina de Facebook „Emigrant” vor fi lansate zilnic câte un reportaj scurt despre artiţti români contemporani, emigraţi în diaspora.

Studiile recente arată că, rata de creștere a diasporei românești este a doua din lume după refugiații de război din Siria. În acest ritm populația României ar putea scădea cu 30% până în 2060. Se vorbește mult despre migrația medicilor, inginerilor IT, a muncitorilor din agricultură sau a îngrijitoarelor de bătrâni, dar foarte rar despre artiștii români contemporani plecați în străinătate„, a subliniat regizorul de film, Sabin Dorohoi.

În acest context, s-a născut proiectul „Artist Emigrant” o serie de 15 reportaje scurte. Fiecare episod prezintă povestea unui artist bănăţean care a fost sau este emigrat în străinătate. Pentru început proiectul s-a adresat artiştilor plecaţi din Banat, pe viitor e posibil să-l extindem si în alte regiuni ale ţării. Am încercat să identificăm ce nevoi umane şi artistice au sau au avut la început de drum, ce provocări au întâmpinat, ce avantaje şi ce provocări le-a adus migratia în străinătate. Cum şi-a început drumul fiecare artist, ce a determinat plecarea din România, care sunt nevoile artistilor emigrati în străinătate, există dorinţa de a reveni în ţară sau care este atitudinea localnicilor din ţările adoptive faţă de emigranţii români, sunt doar câteva din întrebările la care încercăm să răspundem de-a lungul acestei serii de reportaje„, a mai subliniat Sabin Dorohoi.

“Artist Emigrant” este un proiect cultural realizat în două etape de Asociația „Arta Banatica Cinematica”. Întregul proiect are sprijinul a peste 20 de parteneri locali, naţionali şi internaţionali.

În primul episod al seriei, realizat cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Lugoj este prezentată povestea lui Freddy Stauber – muzician emigrat din Lugoj, plecat în Germania.

Episoadele vor fi lansate pe pagina de facebook Emigrant, iar ulterior vor fi transmise pe TVR Timisoara (de luni până vineri de la ora 20:25) şi Banat TV si vor fi difuzate şi la Radio România Reşiţa şi Europa FM.

Surse: facebook Sabin Dorohoi şi Emigrant

De același autor

Related Articles