Apariţie-eveniment la Editura Casa Radio: ”Amintiri din temniţele comuniste. Interviuri la Radio România cu supraviețuitori ai lagărului comunist” realizate de Anca Mateescu

La Editura Casa Radio a apărut audiobookul (carte şi CD) Amintiri din temniţele comuniste. Interviuri la Radio România cu supraviețuitori ai lagărului comunist realizate de jurnalista Anca Mateescu pentru postul Radio România Cultural, între anii 1993 şi 1996. Cititorul-auditor este invitat să devină martor al istoriei recente zbuciumate din urmă cu nu atât de multe decenii, istorie şi istorii încă purtătoare de urmări adânci şi de accente grave pentru prezent.

Mărturiile, variate ca tonalitate, impresii şi formă, ale unor supraviețuitori ale infernului concentraţionar românesc din anii comunismului sunt reunite, în forma lor audio şi ca transcrieri de pe benzile magnetice originale conservate în Arhiva Sonoră a Societăţii Române de Radiodifuziune, pe CD şi în volum. Sunt interviuri-document despre ce s-a întâmplat – mai rău, dar adesea şi mai bun, ca experienţă spirituală – în închisori şi în lagărele de muncă, cu cei deţinuţi împotriva vieţii şi voinţei lor: personalităţi culturale, persoane titrate şi persoane din diverse pături sociale, judecate şi condamnate ca „duşmani ai poporului” de „dictatura proletariatului”.

Îi veţi asculta şi veţi citi, astfel, despre suferinţele, pătimirile şi experienţele lor în închisori, în lagărele de muncă şi în camerele de anchetă, pe Ovidiu Papadima, Ion Omescu, Adrian Marino, Teohar Mihadaş, Dumitru Mircescu, Sorin Tulea, Annie Samuelli, Ion Jovin, Andrei Ciurunga, Arşavir Acterian, Dumitru Stăniloaie, Cicerone Ioniţoiu, Nicolae Carandino, Ioan Popescu Loredan, Micaela Ghiţescu, Vasile Ţepordei şi Alexandru Paleologu. Despre pagini de viaţă şi întâmplări la limita verosimilului şi despre personalităţi şi atitudini fascinante la întâlnirea cu istoria.

„Duduie Anca, de ce nu faci niște interviuri cu noi, foștii deținuți politici?” – mi-a spus, prin 1991, istoricul literar și folcloristul Ovidiu Papadima. Eram la el acasă, în vila din Strada Aviator Sănătescu și îl înregistram cu amintiri pentru emisiunea mea ”Portrete și evocări literare”, consacrată în principal scriitorilor interziși în vremea comunismului. Îi țin minte și acum, după mai bine de trei decenii, atât intonația vocii, cât și privirea iscoditoare, ambele trădând dorința de a povesti experiența detenției sale politice. Așa că am început să înregistrez scriitori și oameni de cultură închiși pe criterii politice și să difuzez, sub umbrela Portretelor și a evocărilor literare, o dată pe lună, ciclul Amintiri din temnițele comuniste. […]

Am început acest ciclu de emisiuni nu pentru a înfiera sau demasca, ci pentru a nu se uita. Pentru că, după zeci de ani de tăcere, se putea vorbi la noi în ţară, în sfârşit, despre destinele strivite sau mutilate de maladia numită comunism. Și pentru că, așa cum spunea Monica Lovinescu, ”în România se pare că uităm înainte de a ne fi adus aminte”. Afirmație valabilă, din păcate, și astăzi.

Mărturiile cuprinse în acest audiobook sunt doar o mică parte din zecile de interviuri pe care le-am făcut, pe parcursul a zece ani, cu supraviețuitori ai temnițelor comuniste, însă ele redau perfect fețele mai mult sau mai puțin știute ale unui regim criminal, al cărui principal scop a fost să distrugă elitele și să păstreze puterea prin teroare. (Din prefaţa semnată de Anca Mateescu)

Amintiri din temniţele comuniste. Interviuri la Radio România cu supraviețuitori ai lagărului comunist de Anca Mateescu. Publicate în aceste zile. O apariţie-eveniment despre întâlnirea cu istoria.

Detalii la edituracasaradio.ro

De același autor

Related Articles