Analia Selis şi Tango simfonic, la Sala Radio

Ritmuri de tango, parfum de Argentina, sonoritatea inedită a bandoneón-ului şi vocea Analiei Selis, toate acestea sunt „ingredientele” concertului programat miercuri, 20 martie (19:00), la Sala Radio, în cadrul celei de-a doua ediţii a proiectului Tango simfonic, ce poartă titlul Milonga de mis amores. Cunoscuta solistă argentiniană propune o abordare autentică a tangoului şi a valsurilor argentiene, aranjamentele fiind realizate pentru orchestră de cameră, bandoneón şi voce.

Evenimentul se va derula alături de Orchestra de Carmeră Radio, dirijată de Jozsef Horvath, cu participarea talentatului bandoneonist argentinian Omar Massa şi a pianistului şi compozitorului Julian Caeiro (care semnează şi aranjamentele muzicale).

Repertoriul concertului va include creaţiile unor compozitori de tango celebri, precum Astor Piazzolla, Carlos Gardel, Anibal Troilo, Mariano Mores, Sebastian Piana, dar concertul va aduce pe scenă şi tangoul interbelic românesc. Prima ediţie a proiectului Tango simfonic iniţiat de Analia Selis s-a derulat între 2015 şi 2018 şi s-a bucurat de un mare succes pe scenele din România şi din străinătate, toate concertele fiind sold-out.

Ca dirijor invitat, József Horváth a condus orchestrele filarmonicilor din ţară, a fost aplaudat la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio, Orchestrei de Cameră Radio şi Orchestrei Simfonice RTVE din Madrid şi a dirijat, de asemenea, la Operele Naţionale Bucureşti, Iaşi şi Timişoara, Opera Braşov, Opera Naţională din Budapesta. A fost iniţiatorul şi directorul artistic al Festivalului Internaţional Liszt 200, organizat la Opera Maghiară din Cluj-napoca, în 2011. La Gala Premiilor Operelor Naţionale din 2016, i s-a acordat Premiul pentru cel mai bun dirijor, pentru premierele derulate sub bagheta sa la cele două opere clujene.

Una dintre cele mai exotice şi mai apreciate voci din peisajul muzical românesc, Analia Selis, originară din Argentina, a cântat în numeroase concerte proprii, în cele mai importante săli din România precum şi în filarmonicile din ţară. Analia Selis a reprezentat Argentina la Festivalul Cerbul de Aur 2004, când s-a clasat pe locul 3. Acest moment important i-a adus imediat un contract propus de casa de discuri Media Pro Music, cu care a lansat două albume Aqui hoy şi Aqui manana, urmate de apariţia discografică Suenos – Vise (album realizat de Cat Music).

În 2014, Analia Selis a debutat în arta tangoului în turneul naţional Vă place tango? împreună cu violoncelistul Răzvan Suma şi chitaristul argentinian Julio Santillan. Datorită succesului obţinut, turneul s-a bucurat de o a doua ediţie în anul 2015. Tot în anul 2015, a lansat proiectul Tango simfonic, tango în aranjament pentru orchestră de cameră, pian şi voce, călătorind de atunci şi până în prezent în toată ţara şi cântând în colaborare cu cele mai importante filarmonici din România.

În anul 2016 a fost invitată să reprezinte România la ABU Radio Song Festival (Beijing, China) şi în luna iulie a cântat în oraşul său natal (Tucumán, Argentina). Tot în 2016 a devenit membru al ansamblului ArgEnTango alături de patru mari muzicieni (Răzvan Suma – violoncel, Rafael Butaru – vioară, Mariano Castro – pian şi Omar Massa – bandoneon). Împreună cu ArgEnTango, Analia a realizat în doar doi ani patru turnee naţionale, zeci de concerte şi două CD-uri înregistrate în concerte live. În martie 2018 a fost invitată în Germania, la Kammermusiktage Barth Festival, cu proiectul ArgEnTango, iar în luna august a susţinut două concerte de Tango Simfonic în Elveţia, în oraşele Biel şi Solothurn, alături de Sinfonie Orchestre Biel-Solothurn, sub bagheta dirijorului Kaspar Zehnder.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona online prin reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.

De același autor

Related Articles