Actorul Ion Caramitru, producătorul de film Ada Solomon și pianista Alexandra Dariescu vor fi premiați la Gala Radio România Cultural din 20 martie

Actorul Ion Caramitru, producătorul de film Ada Solomon și pianista Alexandra Dariescu sunt câștigătorii celor trei premii speciale ale Galei Radio România Cultural, eveniment care va avea loc pe scena Teatrului Odeon, luni, 20 martie, începând cu ora 19,00.

Premiul In Memoriam Iosif Sava îi va reveni pianistei Alexandra Dariescu. De la Albert Hall din Londra la Carnegie Hall în New York, românca Alexandra Dariescu a fermecat publicul meloman cu muzicalitatea sa naturală și cu o prezență de scenă captivantă. Alexandra Dariescu a fost inclusă de International Piano Magazine în topul celor 30 de pianiști din lume sub 30 de ani, care promit o carieră spectaculoasă.

Premiul Lux Mundi va fi decernaţ anul acesta, Adei Solomon, primul producător din istoria cinematografiei românești care a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film străin, respectiv pentru pelicula Tony Erdmann. Membru al Academiei Europene de Film, Ada Solomon a mai produs Aferim, în regia lui Radu Jude, peliculă care a câștigat Ursul de Argint la Berlin. Ada Solomon este și deținătoarea unui Urs de Aur pentru filmul Poziția copilului, în regia lui Călin Peter Netzer.

Premiul de Excelență îi va fi oferit marelui actor Ion Caramitru, directorul Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București, președintele Uniunii Teatrale din România, pentru tinerețea de spirit și de faptă a omului de teatru în calitate de actor, regizor, manager și eminent promotor al valorilor naționale și universale ale artei spectacolului.

Celor trei premii speciale li se vor adăuga alte nouă distincții la tot atâtea categorii, pentru cele mai mari realizări culturale ale anului 2016. Aceste categorii sunt: film, teatru, poezie, proză, proiecte culturale și festivaluri, educație, știință, muzică și arte plastice.

Momentele artistice ale Galei Radio România Cultural vor fi asigurate de Adrian Nour Project iar prezentatori vor fi Daniela Ivanov și Dragoș Muscalu, gazde ale emisiunilor matinale ale postului.

A XVII-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural este un eveniment produs de Radio România Cultural, în parteneriat cu Teatrul Odeon. Spectacolul va fi transmis în direct onair și online de Radio România Cultural. Înregistrarea showului va fi difuzată de coproducătorul galei, TVR.

Sponsorul principal al Galei Radio România Cultural este Raiffeisen Bank. Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Domeniul Coroanei Segarcea, Editura Vellanţ Florăria cu povești, Hotel Cișmigiu, Hotel Marshal Garden, Tipro.