[FOTO] Părintele Mihai Ciucur: ”Aflându-ne în anul omagial al sfintelor icoane și al iconarilor formatorii vor pune accent pe inițierea copiilor în tainele iconografiei și pe familiarizarea acestora cu semnificația icoanei în Biserica Ortodoxă”

133

Motto:”Faptele din credinţă întăresc credinţa. Credinţa produce fapte”. Lev Tolstoi

Campusul de vară de la Coronini al Universității ”Eftimie Murgu” Reșița găzduiește în perioada 30 iunie – 6 iulie 2017 cea de-a noua ediție a taberei de creație ”Credință și artă pentru toți”, organizată de Episcopia Caransebeșului.

”Copiii care în anii trecuți au beneficiat de taberele noastre au revenit acum în calitate de voluntari”.

Astfel, pentru al șaselea an consecutiv, copii și tineri de pe tot cuprinsul eparhiei au posibilitatea să-și dezvolte abilitățile artistice și, totodată, să petreacă o săptămână de formare duhovnicească, dar și de relaxare pe malul Dunării. Beneficiarii taberei sunt 27 de copii cu vârste între 8-12 ani, membri ai centrelor de tineret din Reșița, Oravița și Anina, precum și copii proveniți din familii aflate în risc de excluziune socială din municipiul Reșița, beneficiari ai programelor de incluziune socială derulate de Organizația ”Salvați copiii”.  Progamul taberei include un atelier de iconografie, coordonat de prof. Georgiana Ciucur, precum și un atelier de dans de societate, coordonat de instructor Gigi Szeneszy, precum și de un bogat program de jocuri, concursuri și activități educative, organizat de voluntari membri ai ATOR Banatul de Munte. De asemenea, copiii vor participa la un program zilnic de rugăciune și formare duhovnicească, iar duminică 2 iulie 2017 vor lua parte la Sf. Liturghie care se va oficia la Mănăstirea Gornea de pe Clisura Dunării.  Nu vor lipsi serile tematice, drumețiile și plimbarea cu vaporul pe Dunăre, iar în ultima zi a taberei – joi 6 iulie – este programată festivitatea de premiere care va include și o expoziție cu icoanele realizate de copii.

Biserica oferă o săptămână de credinţă şi de artă pentru toţi copiii în mod egal

“Aflându-ne în anul omagial al sfintelor icoane și al iconarilor și fiind vorba de o tabără de creație, formatorii vor pune accent pe inițierea copiilor în tainele iconografiei, precum și pe familiarizarea acestora cu semnificația icoanei în Biserica Ortodoxă. Desigur, pe lângă atelierul de iconografie, echipa de formatori și voluntari a pregătiti un program atractiv pentru copii, menit să le ofere șansa unei săptămâni de vacanță altfel, în cadrul căreia relaxarea, divertismentul și activitățile ludice vor ocupa un loc important, constituind punctul de plecare pentru e educație bazată pe valorile credinței noastre ortodoxe.Îi mulțumim lui Dumnezeu că, iată, copiii care în anii trecuți au beneficiat de taberele noastre au revenit acum în calitate de voluntari, sprijinind, la rândul lor, pe cei mai mici decât ei să cunoască atât tainele credinței, cât și ale artelor plastice, respectiv ale iconografiei” a mărturisit  părintele Mihai Ciucur, coordonatorul taberei.

Tabăra de creație ”Credință și artă pentru toți” a debutat în Episcopia Caransebeșului în  vara anului 2012, prima ediție desfășurându-se la Mănăstirea Almăj-Putna, în perioada 21-23 august.

Epilog:”„Nimic nu este pierdut cât timp credinţa e în picioare, cât sufletul nu abdică şi capul se ridică din nou”. Arsenie Papacioc

Anca Bica Bălălău