Stabat Mater de Rossini, sub bagheta lui David Crescenzi, la Sala Radio

Vineri, 11 martie (ora 19:00), dirijorul de origine italiană David Crescenzi, director artistic şi dirijor principal al Operei din Cairo, vă invită să ascultaţi, în interpretarea Orchestrei Naţionale Radio, Stabat Mater, partitură semnată de cunoscutul compozitor de operă Gioachino Rossini. Lucrarea este inspirată de imnul religios catolic din sec. XIII Stabat Mater Dolorosa, închinat Fecioarei Maria şi suferinţelor îndurate de aceasta în timpul crucificării lui Iisus Hristos. Soliştii pe care îi veţi aplauda la Sala Radio sunt Sorina Munteanu – soprană, Antonela Barnat – mezzosoprană, Adrian Dumitru – tenor şi Cristian Hodrea – bariton. Evenimentul va avea loc cu participarea Corului Academic Radio, pregătit pentru prima oară de noul său dirijor, Ciprian Ţuţu.

Premiera absolută a lucrării la Pariş în 1842, a fost un triumf în epocă. În acelaşi an a avut loc şi premiera italiană a partiturii la Bologna, sub bagheta celebrului compozitor Gaetano Donizetti. Şi acest eveniment s-a bucurat de acelaşi succes ca la Pariş iar Donizetti scria: „Entuziasmul publicului este imposibil de descris”. Chiar şi la repetiţia generală, la care Rossini a asistaţ în mijlocul zilei, a fost însoţit spre casă de peste 500 de spectatori care îl ovaţionau. Acelaşi lucru s-a petrecut după premieră, sub fereastra lui Rossini, dat fiind că acesta nu îşi făcuse apariţia în sala de concert.

În aceeaşi seară veţi asculta la Sala Radio şi Schumann: Concertul în la minor pentru pian şi orchestră, în interpretarea solistică a pianistei Dana Borşan, solistă a Orchestrelor şi Corurilor Radio. O frumoasă partitură a curentului romantic, concertul a avut premiera absolută în 1846, în interpretarea solistică a soţiei compozitorului, apreciata pianistă Clara Schumann.

Dirijorul David Crescenzi a fost numiţ din septembrie 2014, director artistic şi dirijor principal al Operei din Cairo. În iulie 2015, David Crescenzi a dirijat La Boheme de Puccini la Festivalul de Vară al Arenei Sferisterio din Macerata. În ianuarie 2012 a întreprins un turneu în Germania şi Franţa cu Bergische Symphoniker, în acelaşi an a colaborat cu Opera din Rio de Janeiro şi a fost dirijor al Festivalului de la Solothurn – Elveţia.

Printre realizările sale cele mai semnificative amintim colaborarea cu Teatrul Operei din Cairo, Egipţ în calitate de dirijor invitaţ între anii 1998 şi 2003, unde a pregătit şi dirijat Bărbierul din Sevilla, Contract de căsătorie, Domnul Bruschino de Rossini, Elixirul dragostei de Donizetti, Tosca de Puccini, Bal mascaţ Aida şi Rigoletto de Verdi.

Din anul 2002 colaborează cu Opera Naţională Română din Timişoara, unde a dirijat numeroase spectacole de operă. În 2011 a întreprins un turneu în Italia, la pupitrul orchestrei Filarmonicii Marchigiana, avându-l ca solist pe celebrul violonist Uto Ughi. A dirijat în cadrul Operei Naţionale Bucureşti, Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, Operei Naţionale Române din Iaşi.

Dana Borşan a susţinut concerte şi recitaluri în Cehia, Germania, Italia, Rusia, Slovacia, Franţa, Spania, Anglia, China, Franţa, Norvegia ş.a. Este prezentă în fiecare stagiune şi pe scenele filarmonicilor din ţară, iar repertoriul său include peste 50 de concerte, precum şi programe atractive de recital şi de muzică de cameră. Deşi preferă creaţiile clasicismului vienez şi ale marilor romantici – Schumann, Chopin, Liszţ Brahmş artista are în repertoriu şi lucrări inedite, prezentate în primă audiţie la Bucureşti – concertele pentru pian şi orchestră de Hanns Wolf, Moritz Moszkowski, Siegfried Matthuş Sigismund Toduţă.

În 2011, pianista a fost invitată să concerteze în cadrul Festivalului internaţional Robert Schumann de la Zwickau – Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră de Brahms şi în cadrul Festivalului George Enescu – Concertul pentru pian şi orchestră de Hanns Wolf.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanoş Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitaş în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

De același autor

Related Articles