14, 15 şi 16 decembrie sunt zile de doliu naţional în memoria Regelui Mihai I!

Guvernul a decretat trei zile de doliu naţional în memoria Regelui Mihai I al României, care a murit marţi a vârsta de 96 de ani. Astfel, 14, 15 şi 16 decembrie sunt zile de doliu, a decis Executivul cu puţin timp în urmă, în cadrul şedinţei săptămânale, care a început cu un minut de reculegere.

De altfel, guvernul a anunţat deja că va sprijini organizarea funeraliilor, iar detaliile şi calendarul acestora vor fi stabilite cu reprezentanţii familiei regale.

Ce înseamnă zilele de doliu naţional

Zilele de doliu naţional sunt stabilite prin Hotărâre de Guvern. Actul normativ stabileşte că în zilele de doliu naţional instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale sunt obligate să arboreze în bernă Drapelul României.

În zilele de doliu naţional, drapelul trebuie arborat în bernă şi la sediile partidelor politice, sindicate, la trecerile frontierei, pavilionul navelor.

De asemenea, posturile naţionale de radio şi televiziune, dar şi instituţiile de cultură trebuie să îşi adapteze programul, iar toate manifestările culturale, artistice şi sportive programate pentru zilele de doliu sunt amânate.

După ce va ajunge în ţară, trupul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi depus în holul de onoare al Castelului Peleş, unde drapelul a fost deja coborât în bernă. Apoi, pentru două zile, sicriul cu rămăşiţele pământeşti ale fostului Monarh se va afla în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei din Bucureşti. Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală, iar înhumarea la Curtea de Argeş, în noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală, precizează un comunicat al Casei Regale.

De același autor

Related Articles