Viorica Dăncilă: Modificările aduse legii 41 dacă afectează buna funcţionare a SRR, să nu fie făcute

O iniţiativă legislativă promovată în procedură de urgenţă de Parlamentul României pune în pericol buna funcţionare şi independenţa editorială a Radioului public.

În expunerea de motive privind modificarea legii 41 se precizează că Societatea Română de Televiziune a înregistrat an de an dezechilibre financiare. Evident, aceste pierderi uriaşe au avut şi câteva cauze obiective, dar în cea mai mare parte au fost imputate unui management defectuos, imputările succesive în timp conducând de fiecare dată la demiterea întregului consiliu de administraţie al instituţiei, creându-se astfel un cerc vicios, în care instabilitatea conducerii a fost adesea invocată drept argument pentru lipsa de eficienţă managerială, lipsă de eficienţă care a condus, în cele din urmă, la schimbarea acestui management.

Din păcate, în această expunere de motive nu se ia în calcul faptul că funcţionând după aceeaşi lege, Societatea Română de Radio se situează la celălalt pol, adică există un echilibru financiar, chiar un profit înregistrat la ultimul bilanţ, apoi, o audienţă bună a posturilor de radio din corporaţie.

La dezbaterea pe tema proiectului de modificare a Legii 41 organizată de Antena Satelor, Viorica Dăncilă, europarlamentar, membră a Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European şi membră a Partidului Social Democrat a declarat că Televiziunea şi Radioul public se află în situaţii total diferite.

Dacă la televiziune vorbim de o situaţie financiară şi managerială gravă, tocmai de aceea trebuie să vorbim de soluţii în care fiecăreia dintre instituţii i se aplică ceea ce trebuie aplicat. Mai vreau să subliniez faptul că nu trebuie să schimbăm ceea ce nu trebuie schimbat. Obiectivul nostru este acela de a salva Televiziunea Română. Deja colegii au început să elaboreze amendamente la lege, astfel încât dacă Televiziunea Română intră în insolvenţă, să nu se poată ajunge la faliment.

De aceea noi vrem să propunem o situaţie specială pentru Televiziunea Română, pentru că este o instituţie de interes naţional, este o instituţie de interes public şi este păcat că s-a ajuns aici, precum şi este păcat de faptul că nimeni nu vrea să se implice şi să sprijine financiar Televiziunea Română. Am auzit despre taxa radio-tv, noi nu vom susţine sub nici o formă creşterea taxei radio-tv, nu este nevoie să mai punem taxe. Dacă nu găsim altă soluţie, rămânem la soluţia insolvenţei, însă fără faliment. Noi considerăm că trebuie o altă abordare managerială dar nu putem să punem să plătească populaţia lipsa de performanţă.

PSD este interesat de depolitizarea conducerii Televiziunii Române, astfel încât noi am propus ca Consiliul de administraţie să fie format numai din reprezentanţi stabiliţi de Parlament, iar Televiziunea Română să fie condusă de un manager desemnat de Consiliul de administraţie, în baza unui concurs de proiecte de management. Am văzut că vin foarte multe critici, eu cred că trebuie să dăm dovadă de foarte multă responsabilitate politică şi că trebuie să venim cu alternative, şi nu doar cu un discurs politic şi să nu ne opunem unor lucruri doar de dragul de a ne opune sau să acceptăm anumite lucruri care nu ar favoriza nici Radioul şi nici Televiziunea Română. În rest, trebuie să înţelegem cu toţii de o schimbare de filozofie managerială, cu prioritate în cazul Televiziunii Române, unde am văzut că problemele financiare persistă de foarte mulţi ani de zile.

Cred că nu se mai poate continua în maniera de până acum şi că trebuie văzute soluţii comune care să scoată din impas Televiziunea Română. Am văzut chiar recent ştirea că directorul interimar al Televiziunii, Irina Radu, a aprobat la sfârşitul anului trecut prime de Crăciun şi măriri salariale pentru zeci de angajaţi. Nu sunt eu în măsură să judec performanţele individuale, dar ar trebui să ne gândim înainte de astfel de decizii şi la planurile de managemenet privind situaţia Televiziunii Române. Eu, în calitate de europarlamentar, cred că susţinerea posturilor naţionale, fie că vorbim de Televiziune, fie că vorbim de Radio, trebuie să fie o prioritate şi că împreună, oamenii care pot face modificări să fac modificări astfel încât să se plieze pe realitatea existentă şi să aducă un plus pentru că dacă venim doar cu critici şi nu venim cu ceva pe care să-l punem în loc nu cred că putem fi de ajutor. În acelaşi timp, vreau să apreciez activitatea Radio România cu care eu, personal, şi colegii mei am avut o colaborare foarte bună şi care ne-a ajutat de foarte multe ori să informăm despre ceea ce se întâmplă în Parlamentul European.

Sursa foto: facebook

Cele mai citite

Related Articles