Procedura pentru desemnarea noului preşedinte-director general al TVR a fost amânată pentru săptămâna viitoare, după ce în consiliul de administraţie al instituţiei nu a existat majoritate pentru niciuna dintre propuneri. Cele două candidate, Monica Ghiurco din partea salariaţilor TVR şi Doina Gradea, susţinută de PSD, au întrunit un număr egal de voturi. În condiţiile în care Comisiile reunite de cultură nu pot lua în considerare decât o singură propunere, votul va fi reluat.

Consiliul de administraţie al Televiziunii publice nu a reuşit să găsească o soluţie după ce a desemnat prin două voturi succesive doi candidaţi la funcţia de preşedinte al instituţiei: Doina Gradea, din partea PSD, şi Monica Giurco din partea salariaţilor TVR. Cele două au primit câte 6 voturi, la egalitate, întrucât reprezentantul UDMR, cel care putea face diferenţa, a lipsit de la şedinţă fiind plecat din ţară în concediu de odihnă. Şi comisiile pentru cultură au încercat în zadar să rezolve situaţia. Preşedintele liberal al Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor, Gigel Şirbu, spune că avem de-a face cu un blocaj politic.

Gigel Ştirbu: Au existat două nominalizări ale CA-ului. Consiliul de administraţie a votat cu un număr de şase voturi pentru, şase voturi pentru celălalt, ca atare, comisiile pentru cultură aşteaptă să se degaje o majoritate în Consiliul de administraţie şi până când nu se degajă această majoritate Comisiile pentru Cultură nu pot să ia nici un fel de decizie.

În replică, omologul său de la Senat, social-democratul Georgică Severin critică PNL pentru ca nu a vrut să vină cu o soluţie şi arată că legea de orgnanizare a Televiziunii publice permite celor două comisii pentru cultură să propună o nominalizare care să fie trimisă plenului.

Georgică Severin: Există o diferenţă între majoritatea din Consiliul de administraţie şi majoritatea dintre comisie şi parlament. De aceea undeva trebuie să se găsească o soluţie şi un compromis.

În aceste condiţii, membrii Consiliului de administraţe au la dispoziţie şapte zile pentru o nouă nominalizare şi cel mai probabil întreaga procedură se va relua.

Între timp, şedinţa de plen comună a fost suspendată, iar preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a precizat că Birourile permanente vor trimite o scrisoare conducerii TVR, prin care îi cer să urgenteze desemnarea unui nou candidat./md