Consiliul Europei solicită României clarificări privind finanţarea Radioului şi Televiziunii publice

Consiliul Europei solicită Romaniei sa aduca precizari privind finantarea viitoare a celor doua institutii de media publice. Într-o declaraţie pentru Radio Cluj, un purtător de cuvânt al Consiliului Europei spune ca mass- media publice joaca un rol crucial şi difuzează un program variat si de înaltă calitate.

Acestea joacă un rol aparte în societate pentru întărirea democraţiei si coeziunii sociale dar şi in promovarea dialogului. Consiliul Europei aminteşte că pe platforma sa privind libertatea presei în statele membre ale acestuia, inclusiv România, a fost postată o alertă privind legea votata de Parlamentul Romaniei prin care este eliminata taxa radio-tv. Aceasta alertă a fost transmisa catre autorităţile române.

România este membră a Consiliului Europei.

Consiliul Europei este o organizaţie internaţională, interguvernamentală şi regională. A luat naştere la 5 mai 1949 şi reuneşte toate statele democratice ale Uniunii Europene precum şi alte state din centrul şi estul Europei. Este independent de Uniunea Europeană, şi este diferit şi de Consiliul European sau de Consiliul Uniunii Europene. Sediul Consiliului Europei este la Strasbourg.

Consiliul Europei are două dimensiuni: una federalistă, reprezentată de „Adunarea Parlamentară”, alcătuită din parlamentari proveniţi din parlamentele naţionale, şi cealaltă, interguvernamentală, întruchipată de „Comitetul Miniştrilor„, alcătuit din miniştrii de externe ai statelor membre. Comitetul Miniştrilor reprezintă organismul de decizie al Consiliului Europei.

România a deţinut preşedinţia Comitetului Miniştrilor al Consiliului Europei în perioada noiembrie 2005 – mai 2006.

Sursa articol: Radio Cluj

De același autor

Related Articles