Alina Gorghiu: Proiectul de modificare a Legii 41 este o non-soluţie

Proiectul de modificare a Legii de funcţionare a Radioului şi Televiziunii Publice a fost discutat, miercuri 16 martie,  la Bucureşti FM.

Principalele prevederi ale proiectului sunt separarea funcţiei de preşedinte al consiliului de administraţie de cea de director general al SRR şi SRTV şi stabilirea de incompatibilităţi pentru membrii consiliilor de administraţie.

Modificarea Legii 41 de funcţionare a TVR nu are legătură cu insolvenţa. Ce propune acum ca modificare deputatul sau senatorul de la PSD, domnul Severin, nu are nici în clin, nici în mânecă cu dorinţa de resuscitare a Televiziunii publice – a declarat copreşedintele PNL, Alina Gorghiu:

Important este că închiderea TVR acum ar fi un lucru inacceptabil şi eu, cel puţin şi partidul pe care-l conduc ne opunem categoric unei astfel de variante, dar cred că imperativul este să găsim nişte soluţii legislative şi guvernamentale ca Televiziunea publică să fie salvată. Genul acesta de modificare legislativă a Legii 41/1994 nu vine cu nimic. Vine cu crearea încă unei funcţii. Să nu uităm că la TVR vorbim de lucruri grave, vorbim de lipsă de reformă, vorbim de căpuşare, vorbim de neajustare a unor parametri la criterii de eficienţă managerială. Sunt foarte multe lucruri pe care un viitor board, un viitor consiliu de administraţie şi un manager vor trebui să le rezolve.

E o iniţiativă care încearcă să modifice legea de funcţionare a SRTV şi a Radioului public şi e limpede că e o iniţiativă care nu răspunde în niciun fel nici problemelor Televiziunii Publice, pentru că o considerăm, clar, o tentativă absurdă de politizare, dar, pe deasupra, afectează, în opinia noastră, sau riscă să afecteze şi Radio România, o instituţie aflată într-o situaţie financiară bună. Evidenţ a picat în Comisie. Presiunea noastră o să fie şi în plen, să fie respinsă această iniţiativă până la capăt, pentru că eu cred că nu de iniţiative aiuristice ducem lipsă acum, ci de soluţii, care soluţii trebuie gândite în paşi, pui consiliul de administraţie, după ce ai numit consiliul de administraţie, pui directorul Televiziunii, după care trebuie să vorbim de un mandat pentru acest consiliu, care, într-un interval rezonabil, nu ştiu, de o lună-două, să vină să inventarieze problemele din TVR, să propună soluţii concrete, să prezinte avantaje şi dezavantaje pentru fiecare din scenariile pe care le-ar propune şi evident că acele soluţii trebuie asumate. Nu cred că trebuie să vorbim în acest moment de insolvenţă, pentru că am da un semnal total nefericit de abandonare a TVR-ului, dar evident că nu putem să excludem varianta în care, prin insolvenţă, poate fi resuscitată Televiziunea publică.

De același autor

Related Articles