Cine nu adoră caii? Aceste animale superbe, evocate în mitologie, întâlnite în legende şi basme, reprezintă o îmbinare între nobleţe şi eleganţă, frumuseţe si graţie, putere si delicateţe, inteligenţă şi blândeţe.

Daca iubiţi caii şi doriţi să-i admiraţi, să fiţi în compania lor, puteţi da o fugă până la Rădăuţi, judeţul Suceava, acolo unde de mai bine de două secole există o herghelie minunată, cea mai veche din ţară.

Povestea hergheliei se deapănă din anul 1792, când armata habsburgică a achiziţionat 1.400 de cai pentru cavaleria instalată în Bucovina. În acest sens, Ministerul Armatei Austriece a arendat 9.810 ha, cu 12.257 de florini şi 21 de coroane. După începerea primului Război Mondial, herghelia a fost evacuată în Austria, iar din 1918, după terminarea conflagraţiei, statul român a reînfiinţat-o.

Sediul Directiei Hergheliei Radauti 1910
Sediul Directiei Hergheliei Radauti 1910

Din 2002, instituţia hergheliei din Rădăuţi este tutelată de Regia Naţională a Pădurilor ROMSILVA, prin Direcţia Silvică Suceava.

Mirosul de cai e acelaşi peste tot

De-a lungul timpului herghelia a reuşit să supravieţuiască, în prezent  dispunând de 260 de cai, care aparţin rasei Shadya Arab cu cele opt linii: Dahoman, El-Sbaa, Gazel, Hadban, Koheilan, Mersuch, Shagya, Siglavy-Bogdady. Caii sunt îngrijiţi cu multă dragoste de cei 35 de angajaţi ai instituţiei.

Herghelia este împărţită în trei secţii: Rădăuţi, Mitoc şi Brodina. Secţia Rădăuţi are un hipodrom cu tribună de 1000 de locuri şi un manej acoperit pentru dresajul animalelor în vârstă de 3 ani; la Mitoc sunt adăpostiţi armăsarii pepinierei, iepele-mamă, armăsari de montă publică şi diverse categorii de tineret; secţia Brodina este destinată tineretului mascul.

Valoarea de inventar a unui cal din categoria “Herghelia naţională” este în jur de 10.000 – 12.000 de lei. Cabalinele sunt căutate în mod special de proprietarii de pensiuni agroturistice, în vederea organizării unor activităţi de agrement pentru turişti. Caii de la herghelia din Rădăuţi au purtat, adesea, steagul românesc peste hotare. Poate cel mai elocvent exemplu îl reprezintă celebrul cal de Rădăuţi, premiat cu medalii de aur la Tripoli, în anul 1977.

Herghelia Rădăuţi oferă publicului larg un complex de servicii: plimbări cu caii, poneii sau trăsura, plimbări cu sania pe timp de iarnă, cursuri de echitaţie pentru începători şi avansaţi, demonstraţii şi prezentări ecvestre.

Turiştii care doresc să călărească, vor plăti pentru o jumătate de oră între 3 şi 6 euro, pentru o plimbare cu trăsura cu un cal sau doi cai, tariful este de 6 şi 8 euro.

Cei care vor să înveţe să călărească, trebuie să plătească 10 euro pe oră daca sunt începători şi 15 euro pe oră pentru avansaţi. Pentru o demonstraţie şi o prezentare ecvestră turiştii vor achita o sumă de 30 de euro pentru 30 de minute. Vizitarea hergheliei costă 1,5 euro pentru o singura persoană, iar pentru grupuri mai mari de 5 persoane, preţul este de 5 euro.

În fiecare an, pe Hipodromul Hergheliei Rădăuţi se organizează concursul hipic, numit “Cupa Bucovinei – Romsilva”, care cuprinde curse de galop, probe de obstacole si tracţiune, dar şi concursuri de frumuseţe.

Talentul, calităţile şi valoarea cailor de rasă din inima Bucovinei au fost etalate şi recunoscute pe plan naţional şi internaţional, prin participarea la diverse competiţii.

Veniţi să vedeţi frumoşii cai de Rădăuţi, să zăboviţi în împărăţia lor şi să vă convingeţi, încă o dată, că aceste nobile animale rămân pentru totdeauna prietenii necuvântători ai omului.

Realizator,

Natalia Maxim  – Radio Iaşi