Timisoara 07

Poartă de intrare în România dinspre Vest, pe la micuţa graniţă Cenad/Kiszsombor, Timişoara a fost mereu ca un magnet şi a atras oameni din toate regiunile ţării. Timişoara incită, atrage, cucereşte:

Precum America, unde practic niciodată nu şti de unde vine interlocutorul tău, din ce regiune se trage el, tata sau bunicul său, şi la Timişoara găseşti tot mai greu bănăţeni get-beget.

Oraş universitar şi cu multe investiţii străine, continuă să fie întruchiparea unei şanse noi pentru multă lume. Se spune des că numai dacă nu vrei, nu-ţi găseşti de lucru: ceva discret la început şi pe urmă … fiecare cât de sus poate.

Un oraş în care oamenii ştiu multe limbi străine, alături de engleză: avem comunităţi puternice de germani, maghiari, sârbi, croaţi, bulgari, italieni, arabi, şi alte grupuri etnice diferite. Radio Timişoara emite în 11 limbi de circulţie regională.

În clădirea emblematică pentru Timişoara funcţionează Teatrul Naţional, dar şi Teatrele Maghiar şi German de stat şi Opera Română. Urmele gloanţelor trase la revoluţie se mai văd şi acum din loc în loc. Şi nici măcar aceste clădiri nu pot vorbi …

Terasele din spaţiul promenadei s-au înmulţit în ultima perioadă şi peste vară sunt asaltate de trecători.

În câteva cuvinte, aceasta este Timişoara, cuprinsă între tumultuoşii porumbei de la Operă şi liniştea smerită a catedralei cu toate tainele ei.

La mijloc de 2014 oraşul este în transformare profundă cu cele peste 100 de şantiere deschise concomitent. Practic, fiecare colţ de oraş poate şi trebuie reparat, întreţinut, modernizat. Un lucru este clar: operaţiunea a început, iar timişorenii îşi vor oraşul înapoi!

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=69XgIINsjnk”]