Bucureştiul devine primul oraş din lume iluminat cu petrol lampant

În 1857 Bucureştiul devenea primul oraş din lume iluminat cu petrol lampant. Era o soluţie mult mai ieftină şi mai sigură decât cele folosite până atunci.

În 1822, în Rusia, fraţii Dubinin distilează rudimentar ţiţei în cazane. La noi, farmacistul C. Theodor din Iaşi obţinuse petrol lampant încă din 1833, dar nu a valorificat descoperirea.În anul 1840 apare la Lucăceşti, în Moldova, prima distilerie de ţiţei, numită găzărie, căreia îi urmează altele, toate de capacităţi derizorii şi rudimentare. În 1848, Douazeci de ani mai târziu, la Bucureşti, spiţerul Curţii, Adolf Steege, obţine după o reţetă franţuzească, prindistilare în alambicul pentru esenţe de flori şi plante, gaz lichid, care se dovedeşte un buncombustibil pentru iluminat. Era folosit de mulţi negustori pentru iluminat în prăvălii. Municipalitatea hotărăşte să înlocuiască iluminatul cu lumânări de seu cu noul produş dar cantităţile necesare erau greu de asigurat cu instalaţiile existente şi în scurt timp se renunţă. În 1855 se introduce iluminatul cu ulei de rapiţă, dar sistemul este costisitor, nepractic şi neigienic.

Între timp, la îndemnul unui profesor de la Sfântul Sava, Mihai Alexe, Steege se asociază cu Teodor Mehedinţeanu, un ploieştean, şi continuă experienţele de laborator. Produsul obţinut dădea o lumină vie şi fără miros.

Află toată povestea pe siteul eualegromania