Biserica Stavropoleos este mai mult decat o biserica.
Stavropoleos este o fresca a ultimelor secole din viata Bucurestiului, o imagine a binelui si frumosului, perpetuata de credinta peste timpuri.

biserica (2)

Construită în stil brâncovenesc, în centrul orașului și purtând Hramul bisericii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, biserica își trage numele din grecescul Stauropolis, adică „Orașul Crucii”.
Poate tocmai de aceea orice năpastă a lovit acest lăcaș al creștinismului, de la invaziile turcești până la incendii și aberantele demolări din epoca lui Ceaușescu, niciun rău n-a izbândit…

Stavropoleos interior 4
Stavropoleos ne-a rămas nouă, celor din epoca vitezei, un reper care ne fixează foarte clar în conștiința ce înseamnă cu adevărat frumosul, binele, valorile creștine.

În prezent din vechea mănăstire nu a mai rămas decât biserica, alături de care există o constructie de la începutul secolului al XX-lea, care adăpostește o bibliotecă, o sală de conferințe, o colecție de icoane vechi (de la începutul sec. al XVIII-lea) și obiecte de cult, precum și fragmente de frescă recuperate de la bisericile demolate în timpul regimului comunist.
Ca o curiozitate, clădirea cea nouă a fost construită după planurile celebrului arhitect Ion Mincu.
Istoricul Adrian Majuru ne oferă o imagine completă a efectului pe care Stavropoleos il are asupra Bucureștiului:

Stavropoleos interior 3

Din anul 1991 biserica este păstorită de parintele Iustin Marchiș, primul ieromonah al bisericii în ultima sută de ani.
Comunitatea de maici și părinti ce trăiesc aici se ocupă, alături de slujbele zilnice, cu restaurarea de carte veche, icoane și haine sacerdotale.

Stavropoleos interior 2

De asemenea ieșit din comun, mai ales pentru o biserică bucureșteană este și corul bisericii, cel ce cântă muzica neobizantină, adică o singură voce susținută de un sunet prelungit numit ison (acompaniament), obicei rar întâlnit chiar și dacă ne raportăm la nivelul bisericilor din întreaga țară.

Aerul magic al bisericii este completat chiar de bucureșteni.
Ei, oamenii, sunt cei care schimbă totul prin cum se schimbă ei inșiși la Stavropoleos. Cu un singur pas totul se rezolvă.

Stavropoleos interior 1

Călătorii ies aici din atmosfera dominată de extremele inimii Capitalei.

Gânditi-vă un pic…
Stavropoleos este înconjurată de sediile celei mai vechi bănci românești, al celei mai mari bănci românești și de sediul Băncii Naționale. Și totuși, atunci când intri în biserică stresul financiar dispare. Problemele cu banii, atât de pregnante in viețile noastre, parcă nici n-ar mai fi existat.

Nici terasele, barurile și cluburile, nu mai există… Aici zgomotul e atenuat de speranță.
Miile de petrecăreți chiar au liniște aici. Rămân ei înșiși, dar altfel.

biserica (3)

Lucrările pentru construirea unui punct de transformare a energiei electrice, inițiate în octombrie 1998, au dus la descoperirea unor construcții subterane în mijlocul străzii Stavropoleos, în vecinătatea bisericii.
Sondajele arheologice care au început la acea dată au condus la degajarea unor tronsoane fragmentare de ziduri aparținând probabil mai multor etape de edificare a hanului Stavropoleos.

Tocmai de aceea, tu, călătorule…pune-ți întrebarea…oare ce alte secrete mai ascunde această minune atemporală din buricul Capitalei?