Oameni buni, oameni răi şi… şoferi

Există o vorbă, conform căreia există trei tipuri de oameni: oameni buni, oameni răi şi…şoferi. Cu toţii ne regăsim în cel puţin una dintre aceste tipologii. Despre cum se circulă pe şoselele din România am mai vorbit şi o să mai vorbim mult şi bine, dar din păcate fără prea multe rezultate. În materie de circulaţie rutieră cred că deţinem toate recordurile existente în lume. La numărul de kilometri de autostrăzi, de drumuri desfundate, de costuri de întreţinere ori de deszăpezire, la numărul de accidente, la numărul de morţi în accidente, la vechimea autoturismelor fără a fi de epocă, la starea autoturismelor, la locurile de parcare, la costurile asigurărilor şi câte şi mai câte.

Deţinem record după record, fără a putea să ne lăudăm cu acestea, pentru că toate sunt negative. Avem din nefericire şi cei mai mulţi şoferi recalcitranţi şi nu de puţine ori o şicană în trafic i-a determinat pe conducătorii auto să recurgă la bâte, topoare şi chiar arme de foc pentru rezolvarea diferendurilor. Autorităţile se uită, iau notiţe, consultă statisticile şi mai modifică legile. Mereu apare ceva nou în codul rutier, mereu se actualizează valoarea punctului de amendă, mai mereu se introduc reguli şi criterii noi în examenele de obţinere a permisului auto.

Şi ce dacă. Avem acelaşi tip de conducători auto, avem aceeaşi aglomeraţie şi nebunie în trafic, aceleaşi parcări ilegale din lipsa locurilor de parcare, avem, avem, avem. Ce nu avem? Păi nu avem drumuri, autostrăzi, şosele rapide, răbdare, eleganţă, respect faţă de ceilalţi participanţi la trafic, bun simţ şi alte asemenea.

Avem în schimb reguli noi, criterii noi de obţinere a permiselor auto. Cu toate acestea avem şi şoferi aflaţi la pragul comei alcoolice la volan, şi persoane inapte din punct de vedere medical ori mental să conducă un autoturism, avem şi şoferi care în afară de un x la semnătură habar nu au să-şi scrie numele, dar defilează în maşini scumpe şi se laudă cu grosimea lanţului de aur de pe ceafa şi mai groasă.

Noile prevederi aduse codului rutier şi examenului de obţinere a permisului auto nu vor aduce decât noi bătăi de cap şoferilor şi poliţiştilor de la rutieră. Sunt convins că vom avea parte de acelaşi comportament agresiv la volan, pe nişte şosele care, pe zi ce trece, devin parcă mai scurte, mai înguste, mai pline de gropi şi mai periculoase. Toate acestea nu vor rezolva nici situarea ţării noastre în topul accidentelor grave, nici nu vor îmbunătăţii starea autoturismelor aflate încă în circulaţie, în pofida vârstei înaintate şi a stării tehnice precare. Iar butada de care vorbeam la începutul articolului va rămân aceeaşi. Avem trei tipuri de oameni: oameni buni, oameni răi şi…şoferi.

Dan Agache

Sursă foto: 4Tuning

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.

Cele mai citite

Related Articles