patriarhul-daniel

Ne apropiem cu pași repezi de Sărbătoarea Crăciunului și mi-am propus să nu mai comentez ceea ce se întâmplă în disputa dintre executive și BOR. Am fost acuzat că am ceva cu Biserica Ortodoxă; că pun umărul la destrămarea încrederii populației în aceasta; că m-am dat cu necuratul și mai era un pic până la afurisenie. Departe de mine acest gând. Credința creștin ortodoxă este sufletul acestui neam; ea ne-a ținut laolaltă în vremuri de restriște și de-a lungul vremii am tot avut parte de astfel de perioade. Credința neamului românesc există și nu poate fi destrămată atât de ușor. Problema e că acum a apărut un virus, care macină această încredere, chiar în sânul acestei instituții.

Dintre cei care au comentat alocările bugetare pentru construcția de biserici, majoritatea sunt creștini, sunt ortodocși, trăiesc cu credință, dar nu acceptă alocări bugetare pentru construcția de noi lăcașe de cult, în timp ce spitale, școli, grădinițe ori instituții de cultură se degradează din cauza lipsei de fonduri pentru continuarea lucrărilor.

Un exemplu cât se poate de real se petrece în municipiul Reșița: construcția unei grădinițe a fost oprită din lipsă de fonduri de câțiva ani; clădirea a început să se degradeze și din cauza inteperiilor riscă să fie afectată structura de rezistență și astfel întreaga investiție va trebui demolată. La doar câțiva zeci de metri s-a început construcția unei biserici, în urmă cu doar doi ani. Ghici ce, acum, e aproape gata.

Astfel de povești există peste tot în țară; BOR-ul spune că nu are bani, dar vrea câte un lăcaș de cult în fiecare cătun din România. Așa că solicită bani executivului, care, an de an a dat, și iar a dat și a tot dat, dar cum se termina contrucția unei biserici începea ridicarea altor două.

Acum Patriarhul României spune că mai are nevoie de 40 de milioane de euro pentru finalizarea Catedralei Mântuirii Neamului; cam tot atât cât s-a alocat până acum. Biserica nu are atâția bani, a precizat Prea Fericitul Daniel. Dar eu vin și întreb: dacă nu are bani pentru lucrare, de ce s-a apucat de ea? Dacă biserica este săracă, cum se face că popii au reușit să strângă averi? Nu intră cumva în contradicție cu morala creștină?

Ioan Botezătorul a creștinat și botezat mii de necredincioși în apele Iordanului, cu două mii de ani în urmă; astăzi nu poți creștina un nou născut fără câteva sute de lei noi. Nu poți intra într-un lăcaș al Domnului fără să vezi anunțul cu cât e taxa pentru o rugăciune, sau cât te costă un acatist.

Repet nu are nimeni sau mă rog, aproape nimeni, nimic cu credința strămoșilor noștri; problema e cu acel virus al lăcomiei, trufiei și prea măririi, care a intrat în sufletele celor care se spune că sunt unșii Domnului pe acest pământ. Aici este problema.

Dan Agache

Sursă foto: draculgol.wordpress.com