S-a modificat…schimbarea!

Afluxul de imigranți va creşte considerabil odată cu încălzirea vremii. Ruta de intrare în Europa: Turcia, Grecia, Serbia, Croația, Slovenia și de aici în Austria și Germania, țările pe care sutele de mii de oameni ce fug din calea războiului le caută cu precădere.
După ce anul trecut Ungaria a avut parte de un val de migranți care au traversat haotic țara, autoritățile de la Budapesta au decis ridicarea de garduri de sârmă la frontiera su Serbia și Croația, paza frontierelor cu armată, elicoptere, câini speciali. Rezultatul: fluxul de migranţi arabi au trecut spre Austria și Germania, prin Croația și Slovenia.
În primăvara aceasta se prefigurează o nouă rută pentru milioanele de musulmani ce se așteaptă că vor ajunge în Europa: Turcia, Bulgaria, România, Ungaria și de aici spre Germania, tărâmul făgăduinței pentru ei. Atâta doar că Ungaria nu este deloc de acord nu numai cu acele cote obligatorii de imigranți, dar nu vor nici măcar ca aceștia să le tranziteze țara. Tot mai vocali și mai vehemenți în nerespectarea cotelor impuse de Uniunea Europeană, Ungaria nu se gîndește la părăsirea Uniunii, dar nici nu vrea ca țara să le fie tranzitată de aceștia.
După ce au avertizat România și Bulgaria să-și securizeze frontierele împotriva unor noi valuri de musulmani, Ungaria s-a răzgândit și a anunțat recent că va ridica la frontiera cu România aceleași garduri de sârmă ghimpată precum cele din sud, de la granița cu Serbia și Croația.
În aceste condiții, traseul refugiaților este foarte posibil să ajungă și prin România, dar să fie deviat spre Serbia și Croația din cauza acestor măsuri suplimentare de apărare a Ungariei. Ce fac autoritățile române? Ce-au făcut și până acum: tac. E o tăcere penibilă, care ascunde în spatele ei o impotență politică și decizională, un servilism de prost gust în fața Uniunii Europene și în special în fața cancelarului Germaniei.
Recent o comunitate din România, de la primar și până la ultimul locuitor, au luat atitudine în fața ridicării unei tabere de refugiați în preajma localității lor. Mai de voie, mai de nevoie, aceasta a fost mutată. Nu se știe deocamdată unde.
Românii nu sunt xenofobi, dar simt pericolul pe care îl reprezintă valul de imigranți. Noi avem cultura, obiceiurile, credința noastră și nu suntem dispuși să le schimbăm pentru un grup de musafiri și nepoftiți și minoritari, dar foarte vocali și mai ales gata de orice.
Nu știu dacă inițiativa Ungariei de a ridica un gard de sârmă ghimpată la frontiera terestră cu România este un lucru bun sau rău. Știu doar că autoritățile din țara vecină au luat o decizie în privința migranților și o respectă până la capăt, chiar dacă riscă sancțiuni de la mutter Merkel.
La noi în schimb, e liniște; o liniște penibilă, care denotă că interesul politicienilor români e legat mai degrabă de obținerea unui nou scaun de deputat sau de senator. Cât despre actualul executiv, acesta nu poate dansa altfel decât după melodia Bruxellului.

Dan Agache

Sursă foto: totb.ro

Cele mai citite

Related Articles