Ziua Mondială a Cărţii şi Ziua Bibliotecarului sub zodia lui Shakespeare şi Cervantes

„Ziua mondială a cărții” marchează trecerea în eternitate a doi titani ai literaturii universale: William Shakespeare și Miguel de Cervantes!

În fiecare an, pe 23 aprilie, întreaga lume sărbătoreşte cititul – cărţile, autorii, ilustraţiile, editurile. Cărţile au un loc special în viaţa fiecăruia şi, de aceea, UNESCO a hotărât în 1995, în cadrul Conferinţei generale de la Paris, că trebuie să le serbăm în mod oficial. Cu toate că ideea înfiinţării unei astfel de zile aniversare există de mai mult timp, din 1995 sărbătorim „Ziua internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor”.

UNESCO și organizațiile internaționale care reprezintă cele trei sectoare majore ale industriei de carte — editori, librării și biblioteci — selectează „Capital World Book” pentru o perioadă de un an, din 23 aprilie.
Această dată marchează trecerea în eternitate a doi titani ai literaturii universale: William Shakespeare și Miguel de Cervantes, precum și a altor scriitori: scriitorul peruan Inca Garcilaso de la Vega (1616), poetul englez William Wordsworth (1850), scriitorul francez Jules Barbey d’Aurevilly (1889) și poetul englez Rupert Brooke (1915).

Ideea marcării acestei zile la 23 aprilie a fost oferită de Spania, unde avea loc, în această zi, Festivalul Trandafirilor, o manifestare în care este sărbătorit Sfântul Gheorghe (San Jordi) și este comemorat Miguel de Cervantes, alături de William Shakespeare.
În această zi, în Spania, încă din Evul Mediu, fetele și femeile primeau flori, iar bărbații — cărți. Obiceiul oferirii cărților a fost practicat după 1616.

„Principele ingeniozității”, după cum a fost denumit Miguel Cervantes, s-a născut pe 29 septembrie 1547, Alcalá de Henares şi a plecat pe 22 aprilie 1616, Madrid. Rămâne în patrimoniul universal al culturii ca romancier, poet și dramaturg spaniol, fiind considerat simbolul literaturii spaniole, cunoscut în primul rând ca autorul romanului „El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha”, pe care mulți critici literari l-au considerat primul roman modern și una din cele mai valoroase opere ale literaturii universale.
„Don Quijote de la Mancha” este capodopera literaturii spaniole. Prima parte a apărut în 1605 și s-a bucurat de un mare succes din partea publicului. În curând s-a tradus în principalele limbi europene și în prezent este una din operele cu cele mai multe traduceri din lume.
„Istoria este emulul timpului, depozit al acţiunilor, martor al trecutului, exemplu şi înştiinţare a prezentului, avertisment al viitorului. Faptele mari sunt rezervate oamenilor mari”, mărturisea Miguel Cervantes

O dată cu Miguel Cervantes pleca în regatul veşniciei şi Marele Will, alias William Shakespeare născut pe 23 aprilie 1564, Stratford-upon-Avon.
Shakespeare a fost dramaturg și poet englez, considerat cel mai mare scriitor al literaturii de limba engleză și supranumit „Poetul din Avon” . Din vasta sa operă s-au păstrat aproape 38 de piese de teatru, 154 de sonete, 2 lungi poeme narative, precum și alte multe poezii traduse în aproape fiecare limbă vorbită.

„Ce capodoperă e omul! Câtă nobleţe în raţiune! Ce infinit în facultăţi! Cât de expresiv şi de admirabil în formă şi mişcare! Cât de asemănător unui înger în acţiune! Cât de asemenea unui zeu în concepţie! Frumuseţea lumii! Modelul desăvârşit al fiinţelor ”, sublinia Marele Will.
La finalul acestui eseu personajul Don Quijote, perorează răspicat: „Dacă poetul e neprihănit în deprinderile lui, tot aşa vor fi şi versurile lui; până este limba sufletului: cum sunt ideile ce se înfăţişează în ea, la fel îi vor fi şi scrierile„, fiindcă altfel celebrul personaj shakesperianHamlet ar reitera cu fermitate: „Restul e tăcere”.

În România din anul 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată „Ziua Bibliotecarului din România”.
La 23 iunie 2014, președintele României de atunci a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind declararea datei de 23 aprilie drept „Ziua Cărții”.

Prin Decretul Președintelui Republicii Moldova nr.189 din 8 februarie 2010, anual, la 23 aprilie, în Republica Moldova se va consemna sărbătoarea profesională: „Ziua Bibliotecarului ”.

Această zi este sărbătoarea celor care iubesc cartea, celor care au început cu primul abonament la bibliotecă, dar și a celor care au format caractere apropiind un suflet de copil de slova cărților și bineînțeles este dedicată celor doi mari scriitori europeni, Miguel de Cervantes, alături de William Shakespeare.
Într-o lume care și-a pierdut umorul, decența și inspirația, astăzi dăruiți o carte. Sărbătoriți lumina slovelor!

Nota redacţiei:
Miguel de Cervantes:
Născut: 29 septembrie 1547, Alcalá de Henares, Spania Modificați la Wikidata
Decedat: 23 aprilie 1616 (68 de ani, Madrid, Spania
Înmormântat:Convent of the Barefoot Trinitarians
Căsătorit cu Catalina de Salazar y Palacios
Copii:Isabel de Saavedra
Romancier,dramaturg, poet,scriitor
Opere semnificative: Don Quijote,Novelas ejemplares
William Shakespeare:
Născut: 23 aprilie 1564,Stratford-upon-Avon, Warwickshire, Anglia
Decedat: 23 aprilie 1616 (52 de ani),Stratford-upon-Avon, Warwickshire, Anglia
Înmormântat : Holy Trinity Church
Părinți: John Shakespeare,Mary Shakespeare
Frați și surori: Joan Shakespeare, Edmund Shakespeare, Gilbert Shakespeare
Căsătorit cu Anne Hathaway (7 decembrie 1582–23 aprilie 1616) ,Copii Susanna Hall,Hamnet Shakespeare, Judith Quiney
Naționalitate: Flag of England.svg englez
Cetățenie:Regatul Angliei
Ocupație: poet, dramaturg, actor
Studii: King Edward VI School, Stratford-upon-Avon
Activitatea literară: Poezie, Teatru
Opere semnificative: Hamlet, Romeo și Julieta, Cum vă place, Macbeth,Visul unei nopți de vară, Sonetele lui Shakespeare, Comedia erorilor, Îmblânzirea scorpiei, Doi gentlemeni din Verona, Regele Ioan

Sursa wikipedia

Cele mai citite

Related Articles