Viața e vis – Cu Doina Levintza, Toma Enache și Cari Tibor pe afiș, succesul este inevitabil pentru Teatrul de Vest Reșița

Teatrul de Vest se pregătește de un mare succes sau de o cădere zdrobitoare. Răspunsul îl vom afla vineri, 17 noiembrie, de la ora 19:00, după avanpremiera spectacolului ‘’Viața e vis’’, de Pedro Calderón de la Barca, un text ce rezistă de secole în patrimoniul teatrului universal.

Curajoasă abordare a managerului Florin Gabriel Ionescu de a antama o asemenea bijuterie de text cu o trupă tânără, dar extrem de valoroasă. Și pentru că este conștient de prăpastia în care poate pica sau de podiumul pe care se poate așeza, Florin Ionescu și-a luat alături pentru acest spectacol oameni pricepuți în al căror CV succesul este un cuvânt uzual și mă refer aici la regizorul Toma Enache, creatoarea de modă Doina Levintza sau Cari Tibor, un tânăr artist musician care poate fi comparat cu Vasile Șirli.

Toma Enache este regizor, scenarist, actor și producător. Este director al Festivalului Indie al Producătorilor Independenți de Film (IPIFF). Este licențiat al Academiei de Teatru și Film București (1998) secția regie teatru. Câțiva ani mai târziu obține un Master, secția “Arta Actorului” în cadrul aceleiași universități. (2004-2006).
De-a lungul carierei sale pune în scenă importante piese de teatru, sute de reprezentații care au avut succes național și internațional.

În 2013 debuteaza în cinematografie cu filmul “Nu sunt Faimos, dar sunt Aromân”/”I’m not Famous but I’m Aromanian”, primul film artistic de lungmetraj vorbit în limba aromână. Scurt timp dupa aceea, regizează documentarul “Armânii, de la faimoșii Manakia la Nu sunt Faimos” – povestea fraților Manakia, de origine aromâna – ei fiind pionierii cinematografiei balcanice (primele imagini filmate în 1905).

În 2019 lansează un nou film, “Între Chin și Amin”/”Between Pain and Amen”, primul film despre Experimentul Pitești, unul dintre cele mai odioase programe de reeducare din blocul comunist din România în anii 1949-1952. Filmul a adunat, până acum, premii record – 55 de premii câștigate la festivalurile internaționale din intreaga lume.
Ambele filmele artistice regizate de Toma Enache pot fi vizionate pe Netflix.

În prezent, lucrează la primul film artistic despre GEORGE ENESCU.
Este membru in Consiliul Director al Uniunii Producătorilor de Film și Audiovizual din România, membru în juriul internațional London Movie Awards, membru în jurii internaționale de film și de teatru radiofonic.
Piese montate care se joacă acum:
-“AMADEUS” la Ateneul Național Iași
-“SISTEMUL PERFECT” tocmai a avut premiera la TNB ( spectacol independent).
-“Poezia va salva lumea” – premiera in cadrul Festivalului Internațional de Poezie
-“Jumatatea mea, bărbatul” cu Cezara Dafinescu.

Doina Levintza este un brand de țară, în adolescență, era pasionată de sculptură și teatru, însă ulterior și-a descoperit talentul la desen. După ce a absolvit Școala de de arhitectură din București, a creat costume pentru teatru și film. În anii 1960, Doina Levintza a debutat ca scenograf și creator de costume. Astfel, a ajuns să colaboreze cu unii dintre cei mari regizori de teatru, precum Alexandru Tatos, Cornel Todea, Petre Sava Băleanu, Letiţia Popa sau Lidia Ionescu.

În televiziune, a realizat numeroase producții alb-negru realizate în colaborare cu Alexandru Bocăneț, care i-a fost soț. Acestea au rămas un reper estetic important în istoria Televiziunii Române.
Doina Levintza s-a axat către domeniul modei după anul 1977 și a ajuns să aibă peste 100 de prezentări pe scenele celor mai mari orașe ale lumii. Creațiile sale au fost admirate în Monte Carlo Paris, Washington, New York, Londra, Praga, Geneva, Madrid, în Japonia și China, la Berlin, Bruxelles și Chicago.

De asemenea, Doina Levintza este primul designer din Europa de Est care și-a expus colecțiile la New York Fashion Week.
În anul 2021, Doina Levintza a primit Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala Premiilor Gopo. Creatoarea de modă s-a făcut remarcată în cariera sa care durează de peste 6 decenii și chiar a ajuns să fie numită furnizorul oficial al Casei Regale din România în anul 2010.

De-a lungul anilor, Doina Levintza și-a pus amprenta asupra costumelor și decorului din numeroase filme. Dintre acestea amintim: Dincolo de nisipuri (1974), Nea Mărin Miliardar (1978), Ultima noapte de dragoste (1980), Oh, Ramona (2019).
În ultimii ani, a obținut 3 Premii Gopo pentru costumele ce pot fi văzute în filmele Restul e tăcere, Closer to the Moon și 6,9 pe scara Richter.
A fost comparată de Le Figaro cu Federico Fellini și Salvador Dalli.

A revenit la Reșița pentru acest proiect și Cári Tibor care a absolvit Facultatea de Muzică din Timișoara în 2002 și, de-a lungul anilor, a colaborat cu regizori ca Victor Ioan Frunză, Lászlo Sándor, Yuri Kordonsky, Ada Lupu, Szabó K. István, Urbán András, Alexander Hausvater , Balázs Zoltán, Béres László, Peter Schneider, Boris Lijecevic sau Nicolae Constantin Tănase. De-a lungul anilor a scris muzica pentru peste 190 de spectacole în țară și străinătate, pentru filme, spoturi și generice TV, munca sa având parte de o serie de premii printre care amintim premiul UNITER pentru muzică de teatru în 2013 sau, în 2015, premiul Festivalului Internațional de Teatru Atelier din Sfântu Gheorghe pentru muzica spectacolului „7/7”, regia și coregrafia Baczó Tünde, iar anul în curs este unul cât se poate de prolific pentru artistul timișorean.

Viața e vis – propune o călătorie fascinantă în lumea visului și a vieții.
Teatrul este o artă ancestrală care ne-a însoțit de-a lungul timpului, oferindu-ne o fereastră către lumi imaginare și emoții profunde. De-a lungul istoriei, teatrul a fost un mijloc prin care oamenii au explorat complexitatea vieții și a iluziei ei.Toți am experimentat asta, măcar o dată în viață. Într-o clipă, într o secundă în șirul nesfârșit al gândurilor, să ne lovească ceva ca un trăsnet și să realizăm că viața noastră este un vis. Să ne spunem: un vis este viața noastră în esența ei, o deșertăciune. Tot ce am crezut, toate frământările noastre, toate suferințele care ne-au afectat, toată risipa de efort a vieții cu toată realitatea de coșmar sau nu, totul ni se pare un vis și viața o iluzie a trecutului.

Vine o zi în care toate par o iluzie: realizările, iubirile, amăgirile, prieteniile, funcțiile, plăcerile, călătoriile,luptele, înfrângerile toate par niște iluzii pe tărâmul vieții! Însăși viața pare un vis și toate visele tinereții și toate visele marilor visători ai umanității sunt doar niște vise care si-au lăsat dârele într un muzeu sau intr-o carte. Si personajul principal al piesei, prințul Segismundo este chinuit de problema vieţii ca vis. Care dintre ipostaze este reală: atunci când este prizonier cu libertatea încătuşată sau atunci când e prinţ- tiran in libertate şi cu o mare putere de decizie asupra vieţii celorlalţi? Viața e vis vorbește despre fragilitatea vieții și despre efemeritatea ei, dar în același timp vorbește despre măreția vieții și despre frumusețea ei.”mărturisește regizorul Toma Enache.

Pedro Calderón de la Barca a fost un important poet și dramaturg spaniol.

Cu o asemenea echipă, cred că succesul este inevitabil pentru managerul Teatrului de Vest, Florin Gabriel Ionescu!
Distribuția:
Segismundo: CLAUDIU GABOR
Rosaura: DENISSE MOISE
Basilio: MARIUS TUDOR
Clarin: NADINA CÎMPIANU
Astolfo: ALEXANDRU MOLDOVAN
Clotaldo: FLORIN RUICU
Estrella: ANA-MARIA CIZLER
Sceptrul: ALIS PELLE
Coroana: CEZARA CREȚU
Gardianul: SORIN FRUNTELATĂ
Regia : TOMA ENACHE
Costume: DOINA LEVINTZA
Decor: MARIA DORE
Video: SILVIU APOSTOL
Muzica: CÁRI TIBOR

Radio România Reșița este partener media al Teatrului de Vest!

De același autor

Related Articles