Teatrul Maghiar de Stat “Csiky Gergely” din Timişoara va bucura publicul cu producţii în premieră

Prima premieră din luna octombrie este spectacolul “Petofi-Selfie”, care va avea loc în 9 octombrie, în Sala Mare, ora 18:00. Regizat de Bartal Kiss Rita, acest spectacol este o coproducţie dintre secţia de păpuşi a Teatrului Maghiar de Stat “Csiky Gergely” şi secţia de păpuşi a Teatrului “Tomcsa Sándor” din Odorheiu Secuiesc, fiind deja prezentat în cadrul festivalului “dráMA” din Odorhei. Sunt invitaţi în special studenţii şi tineretul pentru a face cunoştinţă cu figura lui Petofi Sándor, cel mai cunoscut poet maghiar din Epoca Romantismului, o personalitate importantă atât pe plan artistic, cât şi politic.

A doua premieră va fi spectacolul “Caravaggio Terminal” (regizat de Visky Andrej, autor Visky András). Premiera va avea loc în 21 octombrie, în Sala Mare, ora 19:00. Această piesă nu se doreşte a fi o biografie a lui Caravaggio, ci prezintă modul inexplicabil în care el îşi desfăşura activitatea de pictor. În notele introductive ale piesei, dramaturgul Visky András scrie: “Caravaggio nu este doar pictorul pânzelor sale, ci şi regizorul acestora: spaţiul, personajele, relaţiile dintre acestea, descoperirea luminii specifice evocă mult mai mult demersul unei repetiţii de teatru bazată pe improvizaţie decât o reinterpretare a reperelor iconografice oferite de tradiţia reprezentării”. Michelangelo Merisi da Caravaggio (n. 1571) a fost unul dintre cei mai mari inovatori din istoria picturii, maestru al clarobscurului, cunoscut şi pentru viaţa sa tumultuoasă. Spectatorii acestui spectacol vor fi martori la universul debordant al existenţei lui Caravaggio.

Totodată, în perioada 14-16 octombrie va avea loc festivalul Zilele Filmului Maghiar – Filmtettfeszţ al cărui partener este Teatru Maghiar de Stat “Csiky Gergely”. Proiecţiile din 14 şi 15 octombrie vor avea loc la Cinema Victoria, iar filmele programate pentru 16 octombrie se vor derula la Sala Studio de la Teatru Maghiar. Pentru detalii poate fi accesat site-ul festivalului: filmtettfeszt.ro.

Pentru copii în luna octombrie vor avea loc două reprezentaţii ale spectacolului “Noile haine ale împăratului”, în 28 octombrie, Sala Studio, ora 10:00 şi 12:00 (regie Nagy Regina şi dramaturgie Parti Nagy Lajos).

Piesele “Nimic” (regie Balázs Attila) – 2 octombrie şi “Contesa Zeppelin şi mobila stil” (regie şi text Kedves Emoke, Bandi András Zsolţ Mátyás Zsolt Imre) – 4 octombrie sunt spectacole din stagiunile anterioare, care s-au bucurat de succes la public.

Toate spectacolele de la Teatrul Maghiar sunt traduse în limba română, cu excepţia spectacolului de improvizaţie “Seara în care se poate întâmpla orice” (regie Kedves Em?ke). Biletele se pot achiziţiona direct de pe site: https://ticket.tm-t.ro/ro sau de la teatru de luni până vineri între 10-13 şi 16-19, respectiv cu o oră înainte de spectacolele programate dimineaţa, la preţul de 24/12 lei la Sala Mare, respectiv 16/8 lei la Studio (adresa pentru rezervări: ticket@tm-t.ro).

De același autor

Related Articles