Sculptură la puterea 3 – Expoziţie Laurenţiu Mogoşanu, Mircea Roman, Aurel Vlad la Muzeul de Artă Contemporană “George Apostu” din Bacău

La Muzeul de Artă Contemporană “George Apostu” din cadrul Centrului de Cultură “George Apostu” din Bacău, vineri, 10 iunie, de la ora 18, va avea loc vernisajul expoziţiei “Sculptura la puterea 3″ semnată Laurenţiu Mogoşanu, Mircea Roman, Aurel Vlad”. În deschidere vor lua cuvântul Gheorghe Geo Popa, director general al Centrului de Cultură “George Apostu” şi Maria Paşc”, curatorul expoziţiei. În cadrul expoziţiei vor fi prezentate video-mărturii ale sculptorilor în spaţiile lor de creaţii de Ovidiu Ungureanu şi echipa Chromatique Studio.

Despre expoziţia “Sculptură la puterea 3” curatorul expoziţiei, Maria Paşc:
S-ar putea spune că expoziţia “Sculptura la puterea 3” este urmarea firească a recent-apărutului volum “De vorbă cu Laurenţiu Mogoşanu, Mircea Roman, Aurel Vlad”. Expoziţia reuneşte lucrările protagoniştilor acestui volum care îi prezintă pentru prima oară împreună pe cei trei sculptori, nume importante din tărâmul artei contemporane româneşti. Acestea sunt faptele, dar nu toate. Cătălin Davidescu, istoric şi critic de artă, a lansat întrebarea: Ce-i aduce împreună pe cei trei sculptori, cu stiluri atât de diferite, într-un acelaşi volum? Iar răspunsul, la îndemână, justificaţ academic, a ţâşnit: “Este cercetarea. Demersul a fost de cartografiere a spaţiilor de creaţie în care cei trei artişti au lucrat de-a lungul vremii. Un studiu care şi-a propus să reliefeze importanţa atelierului în creaţia artistică contemporană”. Care e numitorul comun? Este greu să-l numeşti, dar imposibil să nu-l recunoşti. De îndată ce păşeşti în atelierele lor, se aude acelaşi suneţ definitiv şi amplu, în acelaşi timp în stare să iradieze ecouri prelungi. Cei trei sculptori au un sunet robust, îndrăzneala marilor desfăşurări. Totul este la cei trei artişti operă, nu doar sculpturile, ci şi atelierele, biografiile lor. Cadrul spaţiilor lor de creaţie te îndeamnă la reculegere, este o atmosferă cu accent de gravitate. În atelierele lor, ţi se actualizează cu religiozitate vorbele lui Bourdelle: “Sculptura este o artă teribilă şi totodată inefabilă”. Simţi acea forţă care e semnul vocaţiilor adânci în sculptură. În cuprinsul atelierelor lor sălăşluiesc prezenţe lăuntrice generoase care încorporează suflul actualităţii. Laurenţiu Mogoşanu, Mircea Roman, Aurel Vlad, toţi trei sunt gravi până în tandreţe. O densitate de viaţă care face ca puritatea să fie energică, nu fragil diafană. Sunt oameni bine aşezaţi în viaţă şi în meserie, nu sunt studii de caz, ci sunt modele. Fac ceea ce fac în spiritul dedicaţiei asumate în faţa unui ideal întrupat. Gravi fără abuz de sobrietate, pot stârni de-a valma admiraţia, curiozitatea, perplexitatea şi dragostea. Sunt prieteni, un drum rodnic, alianţă rară. Această expoziţie este o izbândă, dincolo de reuşita fiecărui sculptor în parte fiind o biruinţă a spiritului comunitar născut între oameni cu bucurii şi suferinţe asemănătoare, foarte diferiţi, de altfel, dar care înţeleg că a fi împreună este împlinirea uneia dintre cele mai adânci, veşnice năzuinţe omeneşti: solidaritatea.”
Maria Paşc, Bucureşti, 30 mai, 2022

Expoziţia “Sculptură la puterea 3” poate fi vizitată în perioada 10 iunie – 10 iulie 2022 la Muzeul de Artă Contemporană “George Apostu” din cadrul Centrului de Cultură “George Apostu”, din Bacău.

Cele mai citite

Related Articles