René Fülöp Miller la 60 de ani de la trecerea în eternitate

Una dintre misiunile culturale însuşite de către Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin şi de către Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa este cea de a reaminti iubitorilor de cultură şi spiritualitate personalităţile care s-au născut sau au trăit pe meleagurile Banatului Montan, numele lor fiind trecute în cartea de aur a acestui spaţiu de interferenţe culturale.

De data aceasta să ne aducem aminte de o personalitate aproape uitată în Banatul Montan, dar care s-a născut la Caransebeș.

Câteva date biografice despre cel comemorat:

Scriitorul și sociologul René Fülöp Miller s-a născut la Caransebeș, la 17 martie 1891. La 17 ani, tânărul caransebeșean se înscrie la universitatea vieneză pentru a studia chimia și farmacia, având în vedere faptul că familia sa poseda o farmacie în Caransebeș. În continuare studiază la Berlin, Paris și Lausanne. 

După primele încercări literare, pașii îi sunt îndrumați de Ștefan Zweig. Popasurile sale în spațiul rusesc, în Statele Unite ale Americii, dar și în Asia Mică sunt de bun augur pentru dezvoltarea personală a scriitorului, conducându-l la scrierea unor lucrări importante din acea perioadă. A scris și sub pseudonimele Philipp Jakob Müller și René Miller.

A fost reporter la conferințele de pace din Geneva în anul 1922 și la Lugano în anul 1924. După o ședere la Hollywood în anul 1930, René Fülöp Miller cutreieră mai multe localități europene.

În anul 1939 emigrează din Norvegia în State, unde devine, în anul 1943, cetățean american. Între anii 1950 și 1954 predă în Hanover/ New Hampshire din SUA, la Dartmouth College, cultura rusă și sociologie, apoi, din anul 1954 până în anul 1962, aceleași materii la Hinter College din New York. În anul 1962 revine la Dartmouth College în calitate de docent. În această localitate, Hanover/ New Hampshire, moare la 17 mai 1963. 

Anul acesta, Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa va marca împlinirea a 60 de ani de la nașterea lui René Fülöp Miller printr-un plic filatelic ocazional şi o ştampilă adecvată. (Erwin Josef Țigla)

De același autor

Related Articles